Έφτασε η εποχή που το άγχος σου σε «διαλύει»; Δες 3 τρόπους να ανακουφιστείς

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έφτασε η εποχή που το άγχος σου σε «διαλύει»; Δες 3 τρόπους να ανακουφιστείς

Εάν το άγχος και το στρες είναι πολύ έντονα στην ψυχική υγεία σου καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό το συντομότερο.

Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, οι διαταραχές άγχους είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια μεταξύ των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάλογα με το είδος του άγχους, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, από εφίδρωση και γρήγορη αναπνοή μέχρι τρέμουλο. Η κοινωνία πολλών ταχυτήτων που ζούμε μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπη με πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, στις οποίες όσο και να το θέλεις είναι αδύνατο να ανταποκριθείς.

Επομένως η δημιουργία άγχους και στρες είναι σχεδόν φυσική και επόμενη αντίδραση του οργανισμού και της ψυχικής σου υγείας. Αν μάλιστα πλέον το άγχος είναι δεύτερη φύση σου, και ταράζεσαι με την παραμικρή δυσκολία, τότε σίγουρα πρέπει να μάθεις να το χειρίζεσαι και να βρίσκεις τρόπους να ανακουφίζεσαι και να ηρεμείς. Τρόπους όπως αυτοί οι τρεις που θα διαβάσεις παράκατω.

Άγχος, ναυτία, αϋπνία: 6 ροφήματα που θα σε ανακουφίσουν στο πι και φι

Χαλάρωσε και ηρέμησε από το άγχος...γράφοντας

Το να κρατάς ημερολόγιο ή απλά να γραφεις τις σκέψεις σου τις μέρες που νιώθεις πως το άγχος σου έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα είναι μία πολύ καλή τεχνική ανακούφισης. Είναι καθαρτική και κάτι που μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα αν υπάρχει χαρτί και στυλό στο σπίτι σου.

Μπορείς να γράψεις ότι θέλεις για την ημέρα που βίωσες, τι σε άγχωσε, τι σε τρόμαξε κ.ο.κ. Σημαντικό είναι ωστόσο να γράψεις και τρία πράγματα για τα οποία ένιωσες ευγνώμων μέσα στη μέρα σου. Σύμφωνα με μια μελέτη (μπορείς να τη δεις εδώ) το να γράψεις για 15 με 20’ τη μέρα τρεις έως πέντε φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων μηνών αποδεικνύεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.



Η γυμναστική βοηθάει σε πολλά περισσότερα πράγματα από το να χάσεις απλά κιλά και να σφίξεις

Η άσκηση δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική σου υγεία αλλά και την ψυχική. Σύμφωνα με το HelpGuide, η άσκηση «ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει τη μνήμη, σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα και ενισχύει τη συνολική σου διάθεση». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να γραφτείς στο γυμναστήριο και να πηγαίνεις να κάνεις έντονη προπόνηση με βάρη ή έντονο αερόβιο. Ακόμη κι ένα περπάτημα το απόγευμα στη γειτονιά σου ή στο κοντινότερο άλσος μπορεί εξίσου να σε βοηθήσει.

5 tips για να διώξεις το στρες από την καθημερινότητά σου

Μια βαθιά ανάσα πάντα μπορεί να σε κάνει να ανακουφιστείς

Οι βαθιές αναπνοές είναι μία από τις πιο εύχρηστες και δοκιμασμένες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το έντονο άγχος. Πόσες φορές δε σου έχει πει η κολλητή σου «πάρε μια βαθιά ανάσα» όταν είσαι νευρική ή πολύ αγχωμένη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αναπνοή είναι μια κρίσιμη τεχνική για την αντιμετώπιση του προσωρινού ή/και του χρόνιου άγχους. Όταν η αμυγδαλή του εγκεφάλου ερμηνεύει κάτι ως επικίνδυνο, στέλνει ένα μήνυμα στον υποθάλαμο, προκαλώντας το νευρικό σύστημα να πυροδοτήσει τα επινεφρίδια για να απελευθερώσει αδρεναλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί τα φυσικά συμπτώματα του άγχους, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, θολή όραση, εφίδρωση, κ.ο.κ. Η βαθιά αναπνοή ηρεμεί τα φυσικά συμπτώματα του άγχους ξεκινώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στο σώμα να επιστρέψει στην ομοιόσταση.

Δες ακόμη 4 tips για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου σύμφωνα με τους ειδικούς

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν αυτοί οι τρεις μέθοδοι έχουν δοθεί από ειδικούς καλό θα ήταν να επισκεφθείς ένα ειδικό ψυχικής υγείας γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.