4 μυστικά που «γιατρεύουν» το άγχος

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
4 μυστικά που «γιατρεύουν» το άγχος

Βγάλε κάθε στρεσογόνα κατάσταση από τη ζωή σου και μάθε να φιλτράρεις τα συναισθήματα και τις καταστάσεις  με βάση το δικό σου καλό.

Πριν από μερικές ημέρες έπαθα ξανά... κρίση πανικού. Και λέω ξανά γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη. Στα 44 μου πια, έχοντας περάσει από 40 κύματα τη ζωή μου, ήλπιζα πως έχω φτάσει στο σημείο να μπορώ να διαχειρίζομαι το άγχος και τις καταστάσεις που με στρεσάρουν.

Κι όμως, όσες φορές κι αν έχω πει «τέρμα» στις τοξικές καταστάσεις κι έχω βγάλει μια για πάντα από τη ζωή μου τους ανθρώπους που δε μου ταιριάζουν, πάντα έρχεται μια στιγμή που βαράει το εσωτερικό μου καμπανάκι και με προειδοποιεί για τον κίνδυνο.

Σε εμένα εκδηλώνεται ως κρίση πανικού, σε άλλους σωματοποιείται και παρουσιάζεται ως δερματικά εξανθήματα, ψυχοσωματικές εξάρσεις, ακόμη και σε πιο σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Πώς θα διώξεις το άγχος της δουλειάς- Όλα τα tips

Και μπορεί όπως εγώ, έτσι κι εσύ, να λες κάθε φορά πως «ελέγχεις την κατάσταση», στην ουσία σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και κάνουμε πως απλώς δεν υπάρχει. Οι ψυχολόγοι συνιστούν ψυχραιμία και πίστη στον εαυτό μας ό,τι είμαστε δυνατές και θα τα καταφέρουμε.

Η αλήθεια είναι πως οι τρελοί ρυθμοί στη δουλειά (με τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν) και οι αμέτρητες ώρες επάνω σε μια οθόνη δε βοηθούν το μυαλό και την ψυχή μας να ηρεμήσουν. Τα υπερτροφοδοτούμε με τόσες πολλές πληροφορίες (άχρηστες τις περισσότερες φορές, εκεί έχω καταλήξει) που φτάνει η στιγμή που «κρασάρουν».

Έφτασε η εποχή που το άγχος σου σε «διαλύει»; Δες 3 τρόπους να ανακουφιστείς

Κι επειδή όσες φορές κι αν μίλησα με τον ψυχοθεραπευτή μου για το ποια είναι η λύση στο πρόβλημά μου, η απάντηση είναι κάθε φορά η ίδια («βάλε όρια»), θα σου πω πώς εγώ αποφάσισα να υιοθετήσω 4 πράγματα που θα γιατρεύουν το άγχος (και θα το διώχνουν μακριά).

1. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Το νερό αποτελεί το Νο1 «φάρμακο» για την αποτοξίνωσή μας από κάθε αγχωτική κατάσταση. Το νερό καθαρίζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά)! Μπες στο μπάνιο σου και απόλαυσέ το! Αν μπορείς να βάλεις και μουσική ακόμα καλύτερα...Πατά το play και χαλάρωσε!



2. Κάνε ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα σου (ακόμη κι αν βρίσκεσαι στη δουλειά).

Όλα μπορούν να περιμένουν! Πάτα το pause και άσε τις σκέψεις που σε στρεσάρουν να χαθούν. Κάνε ένα περίπατο, πιες έναν καφέ, μίλα μ΄έναν φίλο ή συνάδελφό σου εκτός γραφείου. Θα δεις, δουλεύει!

3. Απόλαυσε την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου (μην την παραλείπεις ποτέ)

Όσο κι αν δεν έχεις όρεξη κάποιες φορές να περιποιηθείς τον εαυτό σου, πρέπει να το κάνεις. Η προσωπική σου φροντίδα έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία σου!

4. Κάνε κάτι για εσένα (ακόμη και λίγο πριν κοιμηθείς)

Μπορεί να αγαπάς το πλέξιμο, το τρέξιμο ή την χαρτοκοπτική. Μπορεί να λατρεύεις τις βόλτες στην εξοχή με τον σκύλο σου ή να βυθίζεσαι στις ιστορίες των αγαπημένων σου βιβλίων. Ό,τι σε κάνει ευτυχισμένη πρέπει να έχει καθημερινή θέση στη ζωή σου. Γιατί τι σημασία έχει να ζούμε τις ζωές των άλλων και όχι αυτή που εμείς θέλουμε;