Μήπως μια άσχημη στιγμή σου προκαλεί οξεία διαταραχή του στρες;

Μήπως μια άσχημη στιγμή σου προκαλεί οξεία διαταραχή του στρες;

Οξεία διαταραχή του στρες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν από ένα περιστατικό υψηλής πίεσης στη ζωή τους, μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα αποτελέσματα μιας φυσικής καταστροφής, ένα τροχαίο ατύχημα. Και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο τραυματικό συμβάν, όλοι θα ανταποκριθούν στο τραύμα διαφορετικά.

«Ένας τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να ανταποκριθεί στο τραύμα είναι να αναπτύξει αυτό που είναι γνωστό ως οξεία διαταραχή άγχους ή μια ιδιαίτερα έντονη αντίδραση στο τραύμα αμέσως μετά το συμβάν», λέει η Shannon O'Neill, PhD, βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

«Από θεραπευτική άποψη, η οξεία διαταραχή του στρες επικεντρώνεται στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση σε ένα τραύμα που βίωσε ο εκάστοτε άνθρωπος», εξηγεί η Δρ O'Neill. Και δεν χρειάζεται να είσαι στο κέντρο ενός τραυματικού γεγονότος για να σε επηρεάσει. Μπορεί να συμβεί αν δεις κάποιο άλλο άτομο να βιώνει ένα τραύμα, ή ακόμη και να μάθεις για κάποιον που υπέστη κάτι, κάποιον συγγενή ή στενό φίλο.

Ενώ η οξεία διαταραχή του στρες είναι μια διάγνωση παρόμοια με τη μετατραυματική διαταραχή στρες, το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο συμβαίνει το καθένα είναι ένας σημαντικός διακριτικός παράγοντας.

«Εάν ένα άτομο βιώσει μια έντονη συναισθηματική αντίδραση σε ένα τραυματικό συμβάν τον μήνα που ακολουθεί το συμβάν, πιθανότατα πάσχει από οξεία διαταραχή του στρες. Εάν ξεκινήσει ή συνεχίσει να βιώνει μια αντίδραση μετά την επέτειο ενός μηνός του τραύματος, υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)», λέει η Susan Albers, PsyD, ψυχίατρος στο Cleveland Clinic.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι όσοι βιώνουν οξεία διαταραχή στρες να πάσχουν από PTSD και, επίσης, ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από PTSD δεν παρουσίασαν οξεία διαταραχή στρες αμέσως μετά το τραύμα, λέει η Δρ O'Neill».



Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας διαταραχής του στρες;

Ενώ ο καθένας μπορεί να βιώσει μια απόκριση τραύματος - και την οξεία διαταραχή του στρες, συγκεκριμένα - με διαφορετικούς τρόπους, υπάρχουν πέντε κατηγορίες συμπτωμάτων οξείας διαταραχής του στρες, λέει η Δρ O'Neill. Αυτά περιλαμβάνουν: