Θα μπορούσαμε όλες να ήμασταν η Δανάη!

Μαρία Ροδίτη
Θα μπορούσαμε όλες να ήμασταν η Δανάη!

Η Δανάη γύρισε μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι της, στη Νέα Σμύρνη, και ο λόγος δεν αφορά κανέναν. Το θέμα είναι ότι ήρθε αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη για κάθε γυναίκα: με έναν επιδειξία που έτρεχε γοργά πίσω της και που αν δεν είχε προλάβει να μπει έγκαιρα στην πολυκατοικία της, δεν ξέραμε για τι περιστατικό θα μιλούσαμε σήμερα. 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα είναι το θέμα συζήτησης σχεδόν παντού. Ακούω φίλες, φίλους και παρατηρώ στα social media να σχολιάζεται εκτενώς το περιστατικό με τον επιδειξία στη Νέα Σμύρνη. Μιλώ, βέβαια, για το βράδυ της Τετάρτης 5 Μαΐου όταν μια 25χρονη κοπέλα επέστρεφε από τη στάση του τραμ στο σπίτι της, το οποίο βρισκόταν περίπου 300 μέτρα μακριά. Καθώς περπατούσε- λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα- ένιωσε έναν άνδρα να την ακολουθεί έχοντας το μόριό του έξω από το παντελόνι.

Όπως ήταν φυσικό- όπως θα αισθανόμασταν όλες μας, δηλαδή- ο φόβος και ο τρόμος την κυρίευσαν. Για καλή της τύχη τον αντιλήφθηκε, το βήμα της έγινε πιο γοργό και ΕΥΤΥΧΩΣ κρατούσε στα χέρια τα κλειδιά του σπιτιού της με αποτέλεσμα να προλάβει να μπει στην πολυκατοικία της ασφαλής. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αφού η πόρτα είχε κλείσει καλά, ο 22χρονος επιδειξίας ατάραχος πλησίαζε και άγγιζε με τα χέρια του την είσοδο για να δει αν μπορεί να εισέλθει. Για να διαπιστώσει αν μπορεί να φέρεις εις πέρας αυτό που είχε βάλει εξ αρχής στον νου του. Το κάνω εικόνα και μου κόβονται τα πόδια. Φαντάσου τι βίωσε αυτό το κορίτσι. Φαντάσου πόσες σκέψεις πέρασαν εκείνη τη στιγμή από το μυαλό της και πώς κατάφερνε να συγκρατήσει τα πόδια της όρθια από το τρέμουλο για να μπορέσει να εισέλθει στην πολυκατοικία και να γλιτώσει. Φαντάσου τι θα γινόταν αν...

sexoualiki via

Τα θετικά σε όλη αυτήν την υπόθεση – αν μπορούμε να το πούμε έτσι- είναι πως το υλικό της κάμερας της πολυκατοικίας κατέγραψε όλο το περιστατικό και πως η 25χρονη κοπέλα είχε την καθαρή σκέψη και την ψυχραιμία να το δημοσιεύει λίγη ώρα αργότερα στο Facebook και να ενημερώσει παράλληλα και την αστυνομία.

Με ταχύτατες διαδικασίες ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε τελικά από τις Αρχές, προσήχθη και αναγνωρίστηκε από την κοπέλα, ενώ ταυτοποιήθηκε ως δράστης για τρία ακόμη περιστατικά. Ναι, δεν ήταν η πρώτη φορά που σκορπούσε τον τρόμο. Είναι το βίτσιο του, άλλωστε. Του αρέσει να πλησιάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο ωραίες γυναίκες. Ναι, αυτό ακριβώς δήλωσε στην ανάκρισή του ο επιδειξίας της Νέας Σμύρνης και αμέσως-αμέσως με κάνει να αναρωτιέμαι σε τι κοινωνία ζούμε.

Σκέφτομαι συνεχώς… Αν αυτή η κοπέλα είχε τα κλειδιά της κάπου χωμένα βαθιά στην τσάντα της και έπρεπε να ψάξει λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω να τα βρει; Αν κάπου σκόνταφτε στον δρόμο; Αν αυτό το κορίτσι δεν είχε καταλάβει τον δράστη και περπατούσε ανέμελη στα στενά της περιοχής της; Αν η πόρτα της πολυκατοικίας είχε μαγκώσει και δεν είχε κλείσει καλά; Τι θα είχε συμβεί τότε;

Πιθανότατα θα μιλούσαμε για ένα ακόμα θύμα κακοποίησης, για ένα ακόμα θύμα βιασμού. Για έναν βαθιά πληγωμένο και καταρρακωμένο άνθρωπο σωματικά και ψυχικά. Για μια ακόμη γυναίκα, που θα «κουβαλούσε» τις πληγές της για μια ζωή. Αν τελικά γυρνούσε ποτέ στο σπίτι της. Ποιος ξέρει;

Αυτό το κορίτσι κατάφερε να ξεφύγει κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια και, μάλιστα, πάνω στον τρομερό πανικό και φόβο της να σκεφτεί καθαρά, να γνωστοποιήσει μέσω social media το γεγονός για να μπορέσει αυτός ο «άνθρωπος» να πάψει να φοβίζει, να απειλεί- ή και να κάνει εν τέλει ανεπανόρθωτο κακό- σε κάποια άλλη γυναίκα εκεί έξω. Αυτό το κορίτσι έδειξε πως τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται χωρίς ίχνος δισταγμού και όχι να αποσιωπώνται. Δεν φταίει, άλλωστε, εκείνη για τίποτα, ούτε έχει κάνει κάτι κακό για να ντρέπεται. Άλλος θα έπρεπε να ντρέπεται κανονικά. Ο δράστης!

epidiksias nea smirni

Κι ενώ συνέβησαν όλα αυτά τα τρομερά, που κάθε γυναίκα εύχεται να μην της συμβούν ποτέ, υπήρξαν κι εκείνα τα… παρατράγουδα, που δεν πιστεύεις ότι θα ακούσεις, αλλά τελικά λέγονται. Πραγματικά, απορώ! Ο πατέρας του νεαρού άνδρα αποφάσισε να βγει στα Μέσα και να δηλώσει ότι το παιδί του είναι τέλειο, πολύ καλό και ευαίσθητο. Ο πατέρας του 22χρονου, αντί να σιωπήσει, αντί να ζητήσει έστω μία «συγγνώμη» και να σκύψει το κεφάλι, αποφάσισε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το «καμάρι» του, που το προηγούμενο βράδυ επιχείρησε να επιτεθεί σεξουαλικά σε μια γυναίκα. Τι να πει κανείς…

Και σαν να μην έφτανε αυτό υπήρξαν και μερικοί ανεγκέφαλοι στα social media, οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν γιατί επέστρεφε μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι της η Δανάη. Είναι δυνατόν; Πάμε να βγάλουμε το θύμα θύτη; «Μα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Τι δουλειά είχε έξω εκείνη την ώρα;». Αυτό το σχόλιο γράφτηκε από πολλούς κάνοντάς με να απορώ κυριολεκτικά με το ανθρώπινο είδος ώρες-ώρες.

Ναι, η Δανάη γύρισε μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι της και ο λόγος δεν αφορά κανέναν. Αλήθεια, αυτό είναι που έχει σημασία; Μήπως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος; Το περιστατικό είναι που μετράει. Κι αυτό, γιατί θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε μία από εμάς, σε εμένα, σε εσένα, σε κάθε γυναίκα, στη μητέρα μας, στην αδελφή μας, στην κόρη μας, στη συνάδελφό μας. Και θα μπορούσε να γίνει είτε υπήρχαν είτε όχι τα περιοριστικά μέτρα, με ή χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, σε οποιαδήποτε γειτονιά και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Με ή χωρίς καραντίνα. Θα μπορούσαμε όλες να ήμασταν η Δανάη!