Ήξερες πως ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μπορεί να σε προστατεύσει από την άνοια;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ήξερες πως ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι μπορεί να σε προστατεύσει από την άνοια;

Και το λέει και η επιστήμη

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχει το δικό της όνομα - νευρο-διατροφή. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως: υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα καλά για τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Μερικά από αυτά είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το ψάρι, αλλά και τα εσπεριδοειδή. Μπορεί να μην το φανταζόσουν, όμως όσοι καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια.

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι την ημέρα κάνει πολύ πιο σημαντική δουλειά, από αυτό που φανταζόσουν τόσο καιρό. Τα εσπεριδοειδή είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβανονών - μια υποκατηγορία φλαβονοειδών. Προστατεύουν τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη και την αναγνώριση.

Δες και αυτό: 6 λόγοι που θα σε πείσουν να πίνεις χυμό καρότου καθημερινά

Σύμφωνα με στοιχεία της Μελέτης Υγείας των Νοσηλευτών, που αφορούσαν 69.622 συμμετέχοντες άνω των 14 ετών, ανακάλυψαν πως αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα εσπεριδοειδή (κυρίως πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού) είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές αποκαλούν τα εσπεριδοειδή «το νέο εγκεφαλικό φαγητό» και μας προτρέπουν να προσθέσουμε μερικά εσπεριδοειδή στη διατροφή μας για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας.

Διάβασε ακόμη: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι