Αυτό είναι το Νο1 ηρεμιστικό όταν βρίσκεσαι σε ένταση (και δεν είναι φάρμακο)!

Αυτό είναι το Νο1 ηρεμιστικό όταν βρίσκεσαι σε ένταση (και δεν είναι φάρμακο)!

Τι λένε οι ειδικοί για την μαγεία της παραγωγής των ήχων που μας ηρεμούν!

Η μουσική αποτελεί τη Νο1 θεραπεία για κάθε ψυχική διαταραχή! Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι γιατροί συνιστούν όταν είμαστε αγχωμένοι ή πολύ πιεσμένοι, να κλείνουμε τα μάτια και ν' ακούμε τους ήχους του δωματίου! Όλα μέσα τους έχουν νότες, ρυθμό και ένταση, που λειτουργεί θεραπευτικά στο πνεύμα και στο σώμα μας!

Από την αρχαιότητα, η θεραπευτική δύναμη του ήχου έχει τεκμηριωθεί σε διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Είτε πρόκειται για ένα όργανο, μια φωνή, είτε προέρχεται από φυσικές πηγές που υπάρχουν διάχυτες γύρω μας, οι ήχοι έχουν τη μαγεία να μας παρέχουν το αίσθημα της γαλήνης. Τα κύματα που μεταφέρουν τον ήχο επηρεάζουν τα συναισθήματά και τη διάθεσή μας. Με τον ίδιο τρόπο που η μουσική μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό μας λοιπόν, εξίσου αποτελεσματικά.



«Η μουσική αγγίζει ολόκληρο τον εγκέφαλο. Επηρεάζει τόσα πολλά δίκτυα...», δήλωσε ο Δρ Jonathan Burdette, MD, ακτινολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας. Σύμφωνα με τον γιατρό, όταν ακούμε μουσική, επηρεάζεται το κινητικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει τη σωματική μας κίνηση, τα συναισθήματα και την απόκρισή μας στο άγχος.

Πώς η μουσική θα σε κάνει πιο παραγωγική ακόμα κι όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Επιπλέον, ο Burdette εξηγεί ότι η ακρόαση της μουσική μπορεί να μειώσει την έντονη δραστηριότητα στο DMN. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου ρυθμίζει τη σκέψη που περιβάλλει το μυαλό και την αυτο-αναφορά, και αυτή η επιβραδυνόμενη δραστηριότητα μπορεί να αναιρέσει επαναλαμβανόμενες ανήσυχες σκέψεις. Όταν ακούμε μουσική, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η μείωση της δραστηριότητας στο DMN μπορεί να βελτιώσει τη γνώση και να μειώσει τον αριθμό των σκέψεων. Όταν νιώθουμε άγχος για κάτι, αρκεί μια μελωδία για να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Το ίδιο ισχύει και όταν ακούμε μάντρας.

Οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του άγχους

mantras4

Σύμφωνα με το Psychology Today, «μάντρα» σημαίνει «εργαλείο ή όργανο του νου» στα Σανσκριτικά, και τα μάντρας μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των άσχημων σκέψεων. Δεδομένου ότι η μουσική μπορεί να ωφελήσει επίσης διάφορες διαδικασίες στο σώμα, η προσθήκη των αγαπημένων μας τραγουδιών ή μάντρας στη ρουτίνα αυτο-φροντίδας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Οι αυτόματες διαδικασίες που επηρεάζουν θετικά ,περιλαμβάνουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή μας και το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα.

Επιπλέον, όταν ακούς μάντρα και ακολουθείς τα «μηνύματά» τους, μπορούν να σε βοηθήσουν να φέρεις το μυαλό σου σε μια κατάσταση εστίασης. Όταν παλεύεις με το άγχος ή την κατάθλιψη, η εισαγωγή ενός επαναλαμβανόμενου, αναζωογονητικού μηνύματος μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σου ένα μέρος για να επαναπροσδιοριστεί. Τα μάντρας χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες σε διαφορετικές θρησκείες. Η βοήθεια που παρέχουν τα μάντρας είναι γνωστή πως κάνει το μυαλό μας να συγκεντρώνεται σε κάτι. Εκτός από τα φυσικά οφέλη που έχουν η μουσική και τα μάντρας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όταν τραγουδάμε μάντρας μόνοι μας μπορούμε να αποκομίσουμε και τα οφέλη που προσφέρουν στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Kundalini Yoga 3Ho, η ακρόαση της φωνής σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πολύ γρήγορα.

Images: pexels.com