Το φυσικό συστατικό που βάζει τέλος στην αϋπνία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το φυσικό συστατικό που βάζει τέλος στην αϋπνία

Το γνωρίζεις αλλά ίσως ποτέ δεν το χρησιμοποιείς. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις τη λεβάντα πιο σοβαρά στη ζωή σου;

Αν δεν σε πιάνει ύπνος αυτές τις μέρες, δεν είσαι η μόνη, καθώς η έλλειψη ύπνου είναι ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Και ενώ η πανδημία με την τηλεργασία στο maximum και την αλλαγή των ωραρίων από μόνα τους είναι σημαντικός λόγος για να θέλουμε να ξεκουραστούμε τη νύχτα, υπάρχουν πολλά άλλα επιχειρήματα που πρέπει να προσθέσουμε στις ανάγκες μας αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ, η στέρηση ύπνου μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία και να προκαλέσει ανισορροπίες στη διάθεση και έλλειψη εστίασης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το καλό είναι ότι τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν την αϋπνία και τη στέρηση ύπνου αυξάνονται επίσης και γίνονται πιο καινοτόμα από ποτέ.

hermokrasia ypnos1

Ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο! Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για έναν απολαυστικό ύπνο

Γιατί δεν κοιμάσαι καλά;

Ο Δρ Peter Polos, MD, PhD, FCCP, FAASM, ειδικός στην ιατρική του ύπνου, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει προβλήματα με τον ύπνο. «Ενώ ο κακός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του «προβληματικού» περιβάλλοντος μέσα στο δωμάτιο ή των κακών συνηθειών που υιοθετείς πριν πέσεις στο κρεβάτι, μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με το στρώμα, το μαξιλάρι κλπ», λέει στο TZR. «Επειδή ο ποιοτικός ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τη γενική μας υγεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε ότι δεν ξεκουράζεστε όσο χρειάζεστε».

Όπως συμβαίνει, περίπου το ένα τρίτο (35,2%) των ενηλίκων παγκοσμίως,αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα και σχεδόν οι μισοί λένε ότι νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα. Και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ενήλικες 18+ χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη νύχτα. Επομένως, εάν δεν το καταλαβαίνεις, μπορεί να θέλεος να επανεκτιμήσετε όλα όσα σε κάνουν να κοιμάσαι ...σαν πουλάκι.

Ο Ο Δρ Peter Polos λέει ότι ορισμένες ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και το γρήγορο περπάτημα, μπορούν να βοηθήσουν στο να κοιμηθείς εύκολα εάν γίνουν τουλάχιστον μία ή δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες ύπνου που μπορείς να δοκιμάσεις, όπως το αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις το έλαιο λεβάντας για να κοιμάσαι καλύτερα

Αν θέλεις ν' απολαμβάνεις τον ύπνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς διακοπές και ενοχλήσεις, 2-3 σταγόνες λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι σου είναι η ιδανική λύση. Άλλος τρόπος χρήσης είναι να αλείψεις απευθείας στους κροτάφους ή στις παλάμες σου με μια «θαυματουργή» σταγόνα λεβάντα αναμιγμένη λίγη ενυδατική κρέμα.Επίσης, μπορείς στο χαλαρωτικό μπάνιο που θ΄ απολαύσεις πριν τον ύπνο να στάξεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας είτε στο νερό της μπανιέρας είτε στο αφρόλουτρο. Μπορείς επίσης να ψεκάσεις με λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας τα σεντόνια σου.



Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσεις στο δωμάτιό σου ένα αρωματικό χώρου με βάση τη λεβάντα. Κάψε λίγο αιθέριο έλαιο στο ειδικό δοχείο που τοποθετείς το ρεσό σου και νιώσε την υπέροχη και χαλαρωτική μυρωδιά της φύσης ν' αγκαλιάζει τα όνειρά σου. Δεν έχεις καλύτερο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοιμάσαι με πιτζάμες; Πέταξέ τις - Τα 5 οφέλη για την υγεία σου

Ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ta tips που θα σε σώσουν