Θέλεις περισσότερη ενέργεια; Kόψε τον καφέ- 5 λόγοι που θα σε πείσουν

Τσακιρίδου Χριστίνα
Θέλεις περισσότερη ενέργεια; Kόψε τον καφέ- 5 λόγοι που θα σε πείσουν

Οι αλλαγές που θα εντοπίσεις στο σώμα σου.

Κακά τα ψέματα, για αρκετές από εμάς η ημέρα δεν ξεκινά πριν πιούμε ένα φλιτζάνι από τον αγαπημένο μας καφέ. Η καφεΐνη μας βοηθά να ξυπνήσουμε και να έχουμε ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε πλήρως στο απαιτητικό καθημερινό μας πρόγραμμα. Γι' αυτό άλλωστε ο καφές θεωρείται ένα από τα πιο εθιστικά ροφήματα στον κόσμο.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, δηλαδή επηρεάζει τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και αυξάνει την εγρήγορση μειώνοντας την κούραση. Όταν ο οργανισμός εξαρτηθεί η απομάκρυνσή της από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα που συνήθως ξεκινούν 12-24 ώρες μετά τη διακοπή της ουσίας.

Η σταδιακή μείωση της καφεΐνης είναι ο καλύτερος τρόπος για να βιώσεις ανώδυνα τα συμπτώματα στέρησης. Αρχικά αντικατέστησε τον μισό κανονικό καφέ με καφέ χωρίς καφεΐνη και παράλληλα μείωσε σιγά-σιγά την κατανάλωση άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη.

Γιατί δεν πρέπει ο καφές να είναι το πρώτο πράγμα που πίνεις το πρωί

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν κόψεις τον καφέ

Η διακοπή κατανάλωσης καφέ έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό σου ανάμεσά τους το μειωμένο άγχος, η καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό και η χαμηλότερη πίεση του αίματος. Τις πρώτες ημέρες είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις πονοκεφάλους, κούραση και υπνηλία ωστόσο τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν άμεσα.

via GIPHY

1) Θα έχεις λιγότερο άγχος

Η καφεΐνη μας χαρίζει ενέργεια ωστόσο η υπερκατανάλωσή της αποδεδειγμένα δημιουργεί άγχος και νευρικότητα.

2) Καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Κόβωντάς την έχεις περισσότερες πιθανότητες να αφομοιώσεις όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

3) Θα έχεις περισσότερη ενέργεια (ναι, κι όμως!)

Τα πρώτα 24ωρα θα είναι αναμφίβολα δύσκολες ωστόσο σύντομα θα καταλάβεις πως η διακοπή του καφέ θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερο ύπνο και να έχεις περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4) Τα δόντια σου θα είναι πιο λευκά

Ως γνωστόν ο καφές λεκιάζει τα δόντια σου λογω της οξύτητας και του χρώματός του. Όσο λιγότερο καφέ καταναλώνεις τόσο πιο λευκό θα είναι το χαμόγελό σου.

5) Αποφυγή εξάρτησης

Η καφεΐνη είναι εθιστική καθώς μεταβάλει την χημεία του εγκεφάλου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, σε μικρά χρονικά διαστήματα. Αντικαθιστώντας τον καφέ με άλλα ροφήματα θα απεξαρτηθείς σταδιακά από την καφεΐνη.

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: