Το τελευταίο που θες είναι να αρρωστήσεις στις διακοπές

Πατούλια Κατερίνα
Το τελευταίο που θες είναι να αρρωστήσεις στις διακοπές

Είσαι στην παραλία, έχεις βάλει αντηλιακό, έχεις μαζί και καπέλο. Αρκούν αυτές οι κινήσεις για να γλιτώσεις το κέντρο υγείας; Πιθανότατα όχι.

Η επέλαση του καύσωνα πρέπει να σε βρει έτοιμη για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να είσαι υγιής το καλοκαίρι. Γιατί το τελευταίο που θες είναι να καταλήξεις στο κέντρο υγείας του τόπου που κάνεις διακοπές.

Πάμε να δούμε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνεις για να προφυλαχτείς.

1. Μην ξεχνάς το αντηλιακό από τη στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου.

Ο καρκίνος του δέρματος καλπάζει, ο ήλιος καίει, οπότε είναι σημαντικό να θυμάσαι το αντηλιακό σου προτού βγεις από την πόρτα του σπιτιού. Το αντηλιακό πέραν την προστασίας από τον καρκίνο, επιβραδύνει την γήρανση και προλαμβάνει το έγκαυμα. Επίλεξε το αντηλιακό που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σου αλλά πρόσεξε να είναι ευρέος φάσματος. Μην περιμένεις όμως να φτάσεις στην παραλία για να βάλεις αντηλιακό, ειδικά στο πρόσωπο.

2. Πες ναι στο υγιεινό φαγητό

Τώρα που ο καιρός άνοιξε, τα μπάρμπεκιου με φίλους ευνοούνται. Αντί να τρως πίτσα και μπέργκερ, προτίμησε ψητό φιλέτο κοτόπουλο και σαλάτα. Και στις διακοπές. Ναι ναι, ταυτόχρονα, στις διακοπές προτίμησε απλά πιάτα, τα πιο φρέσκα κι όχι τα πλέον σπάνια και απόφυγε ό,τι βλέπεις με πολλά μπαχαρικά. Ζήτα από το σερβιτόρο να σου προτείνει ένα οικονομικό και φρέσκο πιάτο!

3. Eνυδάτωση πάνω από όλα

Το ακούς κλισέ αλλά δεν είναι. Το νερό πρέπει να γίνει το αγαπημένο σου ρόφημα, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το χειμώνα. Για κάθε ώρα που βρίσκεσαι σε μη σκιερό σημείο, πιες τουλάχιστον 1-2 ποτήρια νερό παραπάνω. Και δεν μιλάμε για αναψυκτικά ή αλκοόλ. Αν κάνεις τέτοια κατάχρηση, πιες ακόμα περισσότερο νερό.

4.Μην ξεχνάς το πρωινό:

Οι μεγαλύτερες απαιτήσεις του σώματος το καλοκαίρι, εξαιτίας των περισσότερων ωρών που καταναλώνουμε έξω από το σπίτι, απαιτούν να ξεκινάμε την ημέρα με ένα υγιεινό και γεμάτο πρωινό. Κατανάλωσε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη με αυγά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

5. Απόφυγε την τοξίκωση

Είναι λογικό στο πλαίσιο του καλοκαιριού, οι βόλτες για ποτό να πυκνώνουν αλλά τα αλκοολούχα ροφήματα δεν θα σου κάνουν καλό.

Αν είσαι στον ήλιο και καταναλώνεις αλκοόλ, μπορεί να αφυδατωθείς ακόμα πιο γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα ροφήματα με αλκοόλ. Αν πρέπει να πιείς ένα κοκτέιλ, συνόδευσέ το με νερό ή προτίμησε ένα alcohol free κοκτέιλ!

6. Έχε μαζί το μικρό φαρμακείο των διακοπών

Μην το βλέπεις για αστείο. Με κουνούπια- τίγρεις, μοβ μέδουσες και τον ήλιο να καίει όσο ποτέ, μην φύγεις για τις διακοπές αν δεν έχεις μαζί σου ένα μικρό φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης, για τσιμπήματα, για τον πυρετό, για το έγκαυμα. Και μην ξεχνάς το αντισηπτικό που αγάπησες τα τελευταία δύο χρόνια λόγω covid19!