Πυρετικοί σπασμοί στην παιδική ηλικία

Πυρετικοί σπασμοί στην παιδική ηλικία

Κατά πόσο σχετίζονται με την επιληψία και πως θα τους αντιμετωπίσετε.

Οι σπασμοί στην παιδική ηλικία, είναι πολύ συχνό και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παιδίατρος ή οι γονείς στο σπίτι . Η συχνότητα των παιδιών που θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς , είναι 1 στα 20 παιδιά. Η θεραπεία των σπασμών πρέπει να είναι επείγουσα για να μην μεταπέσει το παιδί σε status, που κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο. Πως, όμως, εκδηλώνονται και πως αντιμετωπίζονται οι σπασμοί στο σπίτι;

Βάζουμε το παιδί σε κατάλληλη θέση , δηλαδή το κεφάλι να είναι πλαγιά και σε έκταση για να διατηρηθούν ανοικτές οι αναπνευστικές οδοί .Δεν βάζουμε κουταλιά ή άλλα αντικείμενα στο στόμα , γιατί μπορεί να χάσουμε δόντια ή να προκληθεί έμετος και να γίνει εισρόφηση. Φαρμακευτικά δίνουμε διαζεπάμη (valium) από τον ορθό. Το σκεύασμα είναι έτοιμο και μπορεί να το δώσει και η μητέρα του παιδιού γιατί δεν είναι ενέσιμο , απλώς αφήνουμε το περιεχόμενο ευθύς στον ορθό. Παρενέργειες έχει μόνον την υπνηλία. Δεν παρατηρείται καταστολή της αναπνοής.

Άρα 2 κινήσεις κάνουμε στο σπίτι σε παιδί με σπασμούς .

  • Σωστή θέση της κεφαλής
  • Έτοιμο διάλυμα διαζεπάμης από τον ορθό.

Ποια είναι, όμως, η σχέση των πυρετικών σπασμών με την επιληψία;

Υπολογίζεται οτι ένα μικρό ποσοστό 3-4% των παιδιών με πυρετικούς σπασμούς , θα εκδηλώσει επιληψία αργότερα. Μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν τα παιδιά, που εμφάνισαν πυρετικούς σπασμούς τον πρώτο χρόνο της ζωής τους , και δη σύνθετους πυρετικούς σπασμούς.

Για να γίνει ξεκάθαρο, οι πυρετικοί σπασμοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως προδιάθεση για μερικά άτομα που μπορεί να εμφανίσουν επιληψία αργότερα. Στο συντριπτικό ποσοστό τους, όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Αν ένας γονιός , έχει εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς , το παιδί του έχει 2-3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από ένα άλλο παιδί να εμφανίσει και αυτό.