Ας κρατήσουμε μακριά την τοξικότητα ή αλλιώς αυτούς τους 8 τύπους ανθρώπων

Ας κρατήσουμε μακριά την τοξικότητα ή αλλιώς αυτούς τους 8 τύπους ανθρώπων
Pexels

Συναισθηματικά βαμπίρ που μας ρουφάνε την ενέργεια και μας κρατάνε πίσω! 

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξαιρετικά οξυδερκής ώστε να παρατηρήσει ότι αφού μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, η διάθεσή του πέφτει, αρχίζει να αισθάνεται κουρασμένος και πολλές κακές σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό του.

Και επειδή όλοι έχουμε νιώσει αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα γνωρίζουμε πως μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές, ρουφώντας την ενέργεια από μέσα μας κάθε φορά. Με απλά λόγια, είναι η λεγόμενη τοξικότητα.

Παρακάτω θα δεις κάποιους από τους λόγους για τους οποίους νιώθουμε αφόρητα δίπλα σε τέτοιους ανθρώπους καθώς και τους διαφορετικούς τύπους τοξικότητας.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι τύποι τοξικότητας;

Τι πρέπει να ξέρεις για το μετατραυματικό σοκ – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

1. Εκείνος που παραπονιέται

Μπορεί να φαίνεται ότι η ζωή αυτών των ανθρώπων αποτελείται από αιώνιες αποτυχίες και κακή τύχη. Πάντα ανησυχούν για κάτι, νιώθουν μπερδεμένοι ή απογοητεύονται. Παραμένοντας σε μια θλιβερή και απαισιόδοξη διάθεση, συχνά τραβούν άλλους ανθρώπους στον αρνητικό τους διάλογο, σαν να τους μεταφέρουν τη λύπη τους.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να ονομαστεί συναισθηματικός βαμπιρισμός επειδή οι παραπονούμενοι αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο δυστυχισμένοι και μόνοι μετά από αυτές τις συνομιλίες. Τα «θύματα», με τη σειρά τους, χάνουν τη διάθεση και την αισιοδοξία τους και καταλήγουν να ζουν μέσα στα προβλήματα άλλων ανθρώπων.

2. Εκείνος που ζηλεύει

Οι ζηλιάρηδες είναι σίγουροι ότι όλα είναι τέλεια στη ζωή των άλλων και εκείνοι είναι οι αδικημένοι. Το αίσθημα δυσαρέσκειας με τον εαυτό τους και τη ζωή τους είναι τόσο ισχυρό που το μεταδίδουν συνεχώς στους γύρω τους μέσω ζήλιας, κριτικής ή κουτσομπολιού.

Με τις πράξεις τους, εκείνοι που ζηλεύουν κάνουν τους άλλους να τους συμπονούν και να αισθάνονται υπεύθυνοι για τις αποτυχίες και την κακή τους τύχη. Η κριτική των ανθρώπων που ζηλεύουν είναι εξίσου τοξική -όλοι οι χειρισμοί τους στοχεύουν στο να κάνουν τους γύρω τους να αισθάνονται δυσαρεστημένοι και εκείνοι με τη ζωή τους και να νιώθουν κατώτεροι.

Dream Job: Πώς να απαντήσεις σωστά σε όλες τις SOS ερωτήσεις της δουλειάς των ονείρων σου

3. Αυτός που ζητάει

Υπάρχουν άνθρωποι που πάντα περιμένουν να λάβουν υποστήριξη από τους άλλους, ενώ δεν μπορούν να λύσουν οι ίδιοι τα προβλήματά τους. Η ζωή τους είναι γεμάτη αιώνια προβλήματα που φαινομενικά είναι αδύνατο να ξεπεραστούν. Μπορεί να βιώνουν δύσκολες σχέσεις, να είναι οικονομικά ασταθείς, να εργάζονται σε μια δουλειά που μισούν ή να ζητούν συνέχεια βοήθεια από τους άλλους.

Χειραγωγώντας, αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τη ζωή τους εις βάρος των άλλων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σχέσης με κάποιον που συνεχώς ζητάει είναι μια «μονόπλευρη φιλία» -αυτός ο τύπος τοξικού ατόμου θα συνεχίσει να ζητά βοήθεια αλλά ποτέ δεν θα είναι έτοιμος να βοηθήσει τον άλλον.

4. Εκείνος που κρίνει

Αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πάντα πώς να τα κάνουν όλα καλύτερα και να δίνουν αυτόκλητες συμβουλές σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Μπορεί να μην τους ζητηθεί καν η γνώμη τους ωστόσο συνεχίζουν να «διδάσκουν» και να κουνάνε το δάχτυλο στους γύρω τους.

Οι «κριτές» δεν δίνουν δεκάρα για τα προσωπικά όρια των άλλων, γι' αυτό τα παραβιάζουν τόσο εύκολα, υπαγορεύοντας τους δικούς τους κανόνες. Μπορούν να γίνουν επιθετικοί και επίμονοι, διαβεβαιώνοντας τους άλλους για την ορθότητά τους. Ξέρουν πώς χειραγωγήσουν και αυτός που έρχεται σε επαφή μαζί τους μπορεί εύκολα να αμφιβάλλει για τον εαυτό του ή να νιώσει ανεπαρκής.

5. Ο «ανώτερος»

Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψιν τα συναισθήματα των άλλων. Φροντίζουν πάντα να επιδεικνύουν τη φαινομενικά υψηλότερη θέση τους. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους και πολύ σπάνια βλέπουν τους άλλους ίσους.

Η αλαζονεία τους και η συνεχής επιθυμία τους να βάζουν τον εαυτό τους στην κορυφή, μπορεί να ενοχλήσει τους γύρω τους στους οποίους και επηρεάζεται υπερβολικά η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμό τους.

Η τεχνική 3 βημάτων που θα σε βοηθήσει να «αδειάσεις» και να ξεκουραστείς στ’ αλήθεια

6. Ο νάρκισσος

Φαίνεται ότι κάποιοι παρασύρονται τόσο πολύ με τα επιτεύγματά τους που είναι έτοιμοι να τα φωνάξουν σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν ερωτηθούν, θα πουν τις λεπτομέρειες της ζωής τους και δεν θα αφήσουν τους άλλους να πουν λέξη στον μονόλογό τους.

Δεν θα κάνουν ερωτήσεις ούτε θα περιμένουν να πάρουν feedback επειδή δεν τους νοιάζει. Οι ναρκισσιστές επικεντρώνονται μόνο στον εαυτό τους. Δεν είναι τυχαίο που οι γύρω τους κουράζονται από αυτές τις μονόπλευρες συζητήσεις και αρκετές φορές κάποιοι αρχίζουν να αισθάνονται «λίγοι» και ασήμαντοι.

7. Εκείνος που λέει ψέματα

Σχεδόν κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο έχει πει ψέματα για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Μπορεί να γίνει για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, για εφησυχασμό ή για κάποιο άλλο λόγο. Το ψέμα, η απόκρυψη της αλήθειας και η υπερβολή είναι συχνά μέρος της καθημερινότητας μέχρι τη στιγμή που γίνεται μέρος τη καθημερινότητας και «αλήθεια».

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε συνεχώς ψέματα στον εαυτό τους και στους άλλους. Άνθρωποι που ούτε καν σκέφτονται τις συνέπειες. Πιστεύουν στα ψέματά τους και τα μεταδίδουν στους άλλους ελεύθερα.

Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να επικοινωνεί με ψεύτες γιατί αμφιβάλλει διαρκώς και παραμένει πάντα σε εγρήγορση. Δεν ξέρει ποτέ τί να πιστέψει και τί όχι.

Άσε τις ενοχές και μην παίρνεις τίποτα προσωπικά αν θες να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη

8. Ο παρεξηγημένος ιδιοφυής

Οι «παρεξηγημένες ιδιοφυΐες» πιστεύουν ότι είναι πολύ καλοί για αυτόν τον κόσμο, γι' αυτό υπάρχει πάντα κάποιος που είναι ένοχος για τις αποτυχίες και την κακή τους τύχη. Ανώτερη δύναμη, άνθρωποι, τα άστρα που ευθυγραμμίστηκαν με λάθος τρόπο- υπάρχει πάντα μια εξήγηση για τις αποτυχίες τους. Επιπλέον, υπάρχει πάντα μια εξήγηση για το γιατί όλα τα σπουδαία πράγματα δεν συνέβησαν ποτέ σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι «ιδιοφυΐες» περιμένουν πάντα την προσοχή και είναι πολύ ευαίσθητοι στην κριτική. Μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους με τους οποίους μιλούν να αισθάνονται δυστυχισμένοι, αν τολμήσουν να εκφράσουν μια άποψη που δεν θα αρέσει στην «ιδιοφυΐα».

pexels-yana-moroz-15878672.jpg