Η σημασία της κολποσκόπησης

Η σημασία της κολποσκόπησης

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Θεολόγος Δημητριάδης μας μιλά για μία από τις σημαντικότερες γυναικολογικές εξετάσεις, τη διαδικασία της και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με μεγεθυντικό φακό. Η διαδικασία που ακολουθείται μοιάζει με αυτή για τη λήψη του τεστ Παπανικολάου, με τη διαφορά ότι, όταν ο γιατρός εισάγει τον κολποδιαστολέα και εξετάζει τον τράχηλο, εφαρμόζει σε αυτόν ένα ειδικό διάλυμα, το οποίο χρωματίζει τις παθολογικές περιοχές άσπρες. Οι περιοχές αυτές χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ο γιατρός σας μπορεί να πάρει μικρά κομμάτια ιστού (βιοψία).

Πότε χρειάζεται να γίνει κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση διενεργείται για να αξιολογήσουμε ένα παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του τραχήλου σε πολύ αρχικό στάδιο. Ο συνήθης χρόνος που απαιτείται για την κολποσκόπηση είναι 20-30 λεπτά.

Είναι επώδυνη διαδικασία;
Εάν χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψίας, ίσως νιώσετε ελαφρές κράμπες ή τσιμπήματα. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι αργές και βαθιές αναπνοές και η πλήρης χαλάρωση των μυών σας. Επίσης, θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο παυσίπονο λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας πιο φάρμακο θα πάρετε, σε τι δοσολογία και πότε θα το πάρετε, αφού βέβαια τον ενημερώσετε εάν είστε έγκυος ή αλλεργική σε κάποιο φάρμακο.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;
Ίσως νιώθετε περισσότερο άνετα εάν πρώτα έχετε αδειάσει την κύστη και το έντερο. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην έχει προηγηθεί το τελευταίο 24ωρο κολπική πλύση ή σεξουαλική επαφή.

Μετά την κολποσκόπηση
Εάν ο γιατρός σας πάρει βιοψία θα χρησιμοποιήσει μετά ένα ειδικό παχύρρευστο, κίτρινο-καφέ μίγμα σε εκείνη την περιοχή για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία. Όταν το μίγμα αυτό αναμιγνύεται με αίμα, σχηματίζει ένα παχύρρευστο μαύρο έκκριμα, το οποίο είναι φυσιολογικό να βγαίνει από τον κόλπο για τις επόμενες 2 ημέρες από την κολποσκόπηση.

Για 1 τουλάχιστον εβδομάδα μετά την κολποσκόπηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή οτιδήποτε κολπικό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι καλό να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν μετά την κολποσκόπηση έχετε :

•Βαριά κολπική αιμορραγία (χρειάζεστε περισσότερες από 1 σερβιέτα την ώρα)
•Πόνο χαμηλά στην κοιλιά
•Πυρετό, ρίγος ή δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο

Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι έτοιμα μετά από λίγες μέρες. Ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί σας αμέσως μόλις τα λάβει και ίσως χρειαστεί να κλείσετε ένα ραντεβού, ώστε να συζητήσετε για τα αποτελέσματα ή για κάποια θεραπεία που μπορεί να χρειάζεστε.