Έτσι θα φτιάξεις τις πιο γιορτινές λιχουδιές!

Έτσι θα φτιάξεις τις πιο γιορτινές λιχουδιές!

Είσαι έτοιμη;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων σου παρέχουν τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεσαι για να… αναθερμάνεις τη σχέση σου με τη μαμά σου. Οι πολλές ώρες στο γραφείο, οι έντονοι και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν σου επιτρέπουν να τη βλέπεις όσο συχνά θα ήθελες και καταλήγετε να τα λέτε μόνο από το τηλέφωνο. Οπότε, τις γιορτινές μέρες που έρχονται, είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσετε εσύ και η μαμά σου ποιοτικό χρόνο μαζί, δημιουργώντας τις πιο γιορτινές λιχουδιές όπως όταν ήσουν μικρή και ζητούσε τη βοήθειά σου στην προετοιμασία.

Παρακάτω σου προτείνουμε τρεις λαχταριστές χριστουγεννιάτικες συνταγές που έχουμε ήδη δοκιμάσει, για να πειραματιστείτε παρέα!

Χριστουγεννιάτικες μπουκίτσες

Θα χρειαστείς:

1 φλιτζάνι πρέτζελ τριμμένα

½ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1/3 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας

πολύχρωμη τρούφα

Ρίξε στο δοχείο ενός πολυμίξερ επαγγελματικών προδιαγραφών το τρίμα που δημιούργησες από πρέτζελ, το φυστικοβούτηρο, το μέλι και ανακάτεψέ το μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν δεν διαθέτεις πολυμίξερ, πρέπει να πάρεις τη κουζινομηχανή της Kenwood Cooking Chef KCC9060S, είναι το εργαλείο που θα σου «λύσει» τα χέρια. Μην αρκεστείς σε κάτι λιγότερο! Διαθέτει 6 διαφορετικούς αναδευτήρες, ξεπερνάει τα 6lt σε χωρητικότητα και φτάνει τις 20 ταχύτητες! Με άλλα λόγια κάνει και τις πιο δύσκολες συνταγές… παιχνιδάκι.

Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, βάλτο στο ψυγείο για 15’ λεπτά ώστε να «δέσει» καλά. Στο μεταξύ, τοποθέτησε ένα κομμάτι λαδόκολλα στην επιφάνεια του ταψιού που θα χρησιμοποιήσεις. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, θα δημιουργήσεις από αυτό μπαλάκια και θα τα βάζεις το ένα πλάι στο άλλο στο ταψί. Τελειώνοντας βάλε το ταψί με τα μπαλάκια πίσω στο ψυγείο για άλλα 15’. Λιώσε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και έπειτα με τη βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας, κάρφωνε ένα ένα τα μπαλάκια και βούτα τα στη λιωμένη σοκολάτα. Βάζοντάς τα πίσω στο ταψί, πασπάλιζέ τα με πολύχρωμη τρούφα. Όταν θα είναι όλα έτοιμα, βάλε το ταψί στο ψυγείο για μια ώρα και οι πιο γευστικές χριστουγεννιάτικες μπουκίτσες θα είναι έτοιμες!

ev 1

Gingerbread μπισκότα
*Η συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται προετοιμασία μία μέρα πριν

Θα χρειαστείς:

3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι μαλακωμένο βούτυρο
3/4 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 φλυτζάνι μέλι
1 αυγό

(για το γλάσο)

3 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη

3 ασπράδια αυγού

χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για αρχή σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του «θαυματουργού» πολυμίξερ kMix by Akis «χτυπάς» το βούτυρο με 1000 Watt προσθέτοντας τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το μέλι και τα αυγά. Η κουζινομηχανή της Kenwood που διαθέτει και ο Άκης Πετρετζίκης στην κουζίνα του, περιλαμβάνει 3 διαφορετικούς αναδευτήρες για διαφορετικές χρήσεις και χωράει μέχρι 5lt! Ό,τι πρέπει για τις μερίδες μίας μεγάλης οικογένειας ή μίας παρέας.

Στη συνέχεια, ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι και έχοντας το πολυμίξερ σου σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν το ρίξεις όλο, ανεβάζεις την ταχύτητα στους αναδευτήρες του πολυμίξερ και από το μείγμα αρχίζει να σχηματίζεται μία μαλακή ζύμη την οποία θα πρέπει να τοποθετήσεις στο ψυγείο σου για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα άπλωσε τη ζύμη σου, κόψε μικρά κομματάκια δίνοντας στο καθένα το σχήμα που εσύ θες και βάλε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 °C. Κάλυψε την επιφάνεια του ταψιού με ένα κομμάτι λαδόκολλα, τοποθέτησε πάνω τα μπισκότα και ψήσε τα για 12’ ή όσο χρειάζεται μέχρι να σκληρύνουν.

Ετοίμασε το γλάσο χτυπώντας τη ζάχαρη με τα ασπράδια του αυγού μέχρι να γίνουν μία ενιαία πηχτή κρέμα. Τέλος ρίχνοντας τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που διαθέτεις, μη διαστάσεις να παίξεις και να δημιουργήσεις πολύχρωμα και πρωτότυπα σχέδια που θα στολίσουν τα μπισκότα σου!

ev 2

Skillingsboller (Τσουρεκάκια Νορβηγίας)

Θα χρειαστείς:

125gr βούτυρο
600ml γαλα
50gr μαγιά
125gr ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σκόνη

(και για τη γέμιση)

Βούτυρο λιωμένο
Ζάχαρη
Κανέλα

Ζεσταίνεις το γάλα (χωρίς όμως να βράσει), λιώνεις μέσα το βούτυρο και έπειτα τη μαγιά. Βάζεις τη ζάχαρη και το αλεύρι στο δοχείο ενός ανθεκτικού ανοξείδωτου πολυμίξερ από συμπαγές αλουμίνιο, όπως η πανίσχυρη κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium, και τα ανακατεύεις καλά. Η συγκεκριμένη κουζινομηχανή όχι μόνο διαθέτει 5 αναδευτήρες και 10 ταχύτητες αλλά στη συσκευασία της περιλαμβάνει και μία γυάλινη κανάτα ThermoResist για να φτιάξεις τα πιο λαχταριστά smoothies! Αν απολαμβάνεις τη μαγειρική αυτό το «δύο σε ένα» πολυμηχάνημα θα κάνει την εμπειρία σου ακόμη πιο εύκολη και ευχάριστη!

Όταν το παραπάνω μείγμα ομογενοποιηθεί, το ενώνεις με το μείγμα από βούτυρο και γάλα. Ζυμώνεις καλά και αφήνεις το μείγμα σκεπασμένο για μία ώρα. Στη συνέχεια το «ανοίγεις» σαν πίτα, αλείφεις την επιφάνειά του με βούτυρο και το πασπαλίζεις με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη. Πιάνεις τη μία άκρη του φύλλου και την τυλίγεις σαν σπείρα μέχρι να «κλείσει» στην άλλη μεριά. Με ένα μαχαίρι, κόψε μικρές φέτες, τοποθέτησέ τες σε ένα ταψί που έχεις πρώτα τοποθετήσει στην επιφάνειά του μία λαδόκολλα και ρίξε λίγη επιπλέον ζάχαρη. Αφού τα ψήσεις στους 250 °C για 15’, τα νορβηγικά τσουρεκάκια σου θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

ev 3

Όταν με το καλό τελειώσετε τα μαγειρέματα, μην ξεχάσεις να της δώσεις το υπερσύγχρονο πολυμίξερ που της πήρες δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα από τον Κωτσόβολο! Μπορεί να έψαχνες για ώρες αλλά τουλάχιστον είσαι σίγουρη πως εκεί κατάφερες να βρεις το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά. Μία… παθιασμένη βασίλισσα της κουζίνας, όπως η μαμά σου, δεν θα μπορούσε να διαθέτει κάτι λιγότερο από αυτό στην κουζίνα της!