4 απογοητευτικά φινάλε σειρών που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Νατάσσα Σχοινά
4 απογοητευτικά φινάλε σειρών που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Μπορούμε και να μην κοιμηθούμε για να δούμε τα επεισόδια. Περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Μας αρέσει ο κινηματογράφος. Πολύ. Σε βαθμό που δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορεί να είναι μία ζωή στην οποία αυτός είναι απών. Οι σειρές, όμως, κάποιες φορές ίσως και να μας αρέσουν περισσότερο για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Υπάρχει συνέχεια. Δε λήγουν μετά από αυτό το περίπου δίωρο της ταινίας, αλλά λειτουργούν σαν μία παράλληλη ζωή δίπλα στη δική σου. Γιατί πολύ απλά κάθε εβδομάδα μαθαίνεις τα νέα τους, χαίρεσαι μαζί τους, νευριάζεις για όσα τους συμβαίνουν και κάνεις σχέδια για το μέλλον τους. Τις αγαπάμε και προσωπικά μιλώντας μπορώ ακόμα και να μην κοιμηθώ για να μπορέσω να δω μερικά ακόμα επεισόδια και να μάθω τι συμβαίνει στη συνέχεια στην πλοκή.

Τι γίνεται, όμως, όταν παρακολουθείς για χρόνια μία σειρά, φτάνεις στην τελευταία σεζόν κι εκεί που περιμένεις σε έναν δυναμικό επίλογο, σου έρχεται μία επική απογοήτευση; Η απάντηση είναι αρκετά απλή… Νεύρα, αγανάκτηση και προσπάθεια για μερική αμνησία ώστε να περισωθούν οι όμορφες στιγμές και αναμνήσεις που έζησες παρά το κακό φινάλε.

Game of Thrones

Η συγκεκριμένη λίστα δε θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάτι άλλο πέρα από το Game of Thrones. Αν μου έλεγες να φανταστώ ανάλογη κατάταξη πριν την προβολή της τελευταίας σεζόν, μόνο αστείο θα μου φαινόταν αυτό το -μέχρι πριν το 2019- έπος να έχει θέση εδώ, πόσο μάλλον να βρίσκεται και στην κορυφή. Έλα, όμως, που η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει κι εμένα και τα εκατομμύρια των φανατικών θεατών που το παρακολουθούσαν. Μετά από μία δεκαετία μαχών, ανατροπών, δολοφονιών, αιματοβαμμένων σκηνικών, προσμονής του Azor Ahai (σ.σ. ο σωτήρας που είχε υποσχεθεί στον κόσμο), καταλήξαμε στην απόλυτη μετριότητα. Μία σειρά που φημιζόταν για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούσε, που έπαιρνε τον χρόνο της για να παρουσιάσει τα πάντα σωστά, κατέληξε να φαίνεται λες και οι δημιουργοί την ξεπέταξαν. Ο υποτίθεται άτρωτος Night King νικήθηκε λες και ήταν ένας τυχαίος rookie. Ο Jon έγινε queen slayer κι έφυγε στο άγνωστο με τους αγαπημένους του wildlings. Μηδαμινή ανάπτυξη χαρακτήρων, ουδεμία υπόνοια φαντασίας. Παίζει ο Bran να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που να ικανοποιήθηκε. Και δεν είναι καν υπαρκτός.



Lost

Πονάει όταν πέφτεις από τα ψηλά στα χαμηλά. Όταν έχεις χτίσει ένα prestige για το κοινό σου, τους έχεις δώσει το δικαίωμα να έχουν απαιτήσεις και να περιμένουν κάτι εξαιρετικό από σένα και τελικά τους τα παίρνεις όλα πίσω γιατί αποφασίζεις να δώσεις το πιο περίεργο και εντελώς cringe τέλος μετά από έξι σεζόν διθυράμβων. Το Lost ήταν ακριβώς αυτό. Το 2004 που άρχισε να προβάλλεται ήταν η πρωτότυπη, διαφορετική, «φρέσκια» σειρά που όλοι έβλεπαν. Αγνοούμενοι σε ένα καταπληκτικό, αν και περίεργο, νησί, και με ανεξήγητα γεγονότα που σου δημιουργούσαν κάθε είδους ερωτήματα. Περιμέναμε, λοιπόν, τις απαντήσεις σε όλα αυτά κάνοντας υποθέσεις και πραγματικά μερικοί fans άφησαν τη φαντασία τους να οργιάσει. Σε αντίθεση με την παραγωγή. Αυτή είχε μάλλον σκοπό να μας «κάψει» για να μας «κάψει» και να μας δείξει επί της ουσίας ένα εναλλακτικό σενάριο, στο οποίο οι πρωταγωνιστές ήταν ζωντανοί. Και, μετά, να μας πει ότι αυτή ήταν η μεταθανάτια ζωή, όπου συναντήθηκαν όλοι ξανά. It’s a #no.



How I Met Your Mother

Άλλη μία από τις σειρές – κατατεθέν που θα αναφερόταν κάποια στιγμή μέσα στην παρέα. Η παραγωγή που έκανε όλον τον πλανήτη να λατρέψει τον Neil Patrick Harris και να συντονίζεται για κάθε έξυπνη ατάκα που έβγαινε από το στόμα του κατά τη διάρκεια του πασίγνωστου sit-com. Κάποια στιγμή και συγκεκριμένα το 2014, ήρθε η ώρα ακόμα κι αυτό να έρθει στο τέλος του και, μετά από τόσα χρόνια, προφανώς και όλοι είχαμε συγκεκριμένες βλέψεις για τον κάθε χαρακτήρα. Λίγο μάταια. Περιμέναμε σε όλη τη σειρά να δούμε ποια είναι επιτέλους η mother -εξ ου κι ο τίτλος-, τη βλέπουμε απειροελάχιστα, κι εν τέλει το θέμα μας δεν είναι καν αυτή, αλλά η Robin. Ό,τι έχτιζε όλα τα χρόνια που παιζόταν, διαλύθηκε.



Gossip Girl

Το Gossip Girl δεν είναι από τις σειρές που θα πεις ότι κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να δει. Ωστόσο, είναι από αυτές που τις βάζεις χαλαρά στον καναπέ του σπιτιού του, φωνάζεις και μερικές φίλες και ασχολείστε με τα διάφορα σκηνικά που γίνονται -συνεχώς, αδιαλείπτως, με τρομακτική συνέπεια- και ταλαιπωρούν την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, την ώρα που ένα μυστήριο gossip girl φαίνεται να ξέρει τα πάντα και να τα χρησιμοποιεί εναντίον τους. Κι ενώ, λοιπόν, περιμένεις τόσες σεζόν για να δεις ποιος / ποια χειρίζεται αυτό το κινητό και έχεις κάνει τα πιο «τρελά» σενάρια, γίνεται η αποκάλυψη ότι όλα τα έκανε ο Dan. Η δε Serena τον παντρεύεται κιόλας παρά τα όσα έχουν συμβεί. Κάτι καλύτερο σίγουρα θα μπορούσε να είχε γίνει.