Γεύση: Τα καινούρια εστιατόρια του 2023 που έγιναν talk of the town

Νέλλη Καλαμαρά
Γεύση: Τα καινούρια εστιατόρια του 2023 που έγιναν talk of the town

Η χρονιά που πέρασε έφερε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα στη γευστική σκηνή της χώρας μας. Άλλες στην Αθήνα και άλλες στα νησιά, αυτές ήταν οι σημαντικότερες γευστικές αφίξεις του 2023!

Κάθε χρονιά βάζει το δικό της λιθαράκι και δίνει το δικό της twist στον γευστικό χάρτη της Ελλάδας. Κάποιες αφίξεις κάνουν θόρυβο άμα τη εμφανίσει τους, άλλες πάλι θέλουν τον χρόνο τους για να ξεδιπλώσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, άλλες είναι διάττοντες αστέρες και φυσικά πάντα υπάρχουν και εκείνες που ήρθαν για να μείνουν. Αυτά όμως τα πράγματα τελικά μόνο ο χρόνος μπορεί να τα δείξει και να τα κρίνει. Το 2023 μέτρησε πολλές νέες αφίξεις, και εμείς συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες -με χρονική σειρά- σε ένα άρθρο για να τις έχεις μαζεμένες και συγκεντρωμένες, ώστε να φτιάξεις το δικό σου check list για τη χρονιά που έρχεται.

Pharaoh-interiors.jpg

Pharaoh

Εντάξει το Pharaoh ομολογώ πως άνοιξε τις πόρτες του ακριβώς στην εκπνοή του 2022, όμως - όπως και το επόμενο μαγαζί στη λίστα μας- επηρέασε τόσο την εστιατορική σκηνή της πόλης μέσα στη χρονιά που ακολούθησε, που δεν γίνεται να μείνει εκτός. Το εστιατόριο του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, του δημοσιογράφου Φώτη Βαλλάτου, του wine expert Perry Παναγιωτακόπουλου και του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά είχε γίνει talk of the town μήνες πριν ανάψει τον ξυλόφουρνο και σερβίρει τους πρώτους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και τα viral πλέον κάστανα στιφάδο τού στο αθηναϊκό κοινό. Το wine bar restaurant Pharaoh μαγειρεύει στη φωτιά, βάζει κατσαρόλες σε στόφες, ακούει βινύλια, πίνει φυσικά κρασιά, σαρώνει τα διεθνή βραβεία, παίρνει θέση στους must-visit οδηγούς των πιο σημαντικών παγκόσμιων εκδόσεων, και συνάμα παραμένει ένα feel good εστιατόριο, χωρίς καν να προσπαθεί.

Info: Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412

Ο Μιχάλης Μερζένης δεν φοβάται να μεταμορφώσει premium κοπές σε πιάτα comfort νοστιμιάς

ikigai.jpg

Ikigai / Ekiben

Επίσης άνοιξε τις ιαπωνοτραφείς πόρτες του ακριβώς στο τέλος του 2022, αλλά επίσης δεν μπορούμε να το αφήσουμε εκτός λίστας, αφού το νέο τέκνο του Άρη Βεζενέ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάδειξη της Σκούφου και των γύρω δρόμων στο χαρακτηριζόμενο συχνά και ως «Soho της Αθήνας» στη χρονιά που ακολούθησε. Το Ikigai είναι ουσιαστικά ένα αυθεντικό ιαπωνικό food market, όπου ψωνίζουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε ιαπωνικά στο σπίτι, αλλά συνάμα έδωσε «σάρκα και οστά» στο ghost resto Ekiben, με τις τέσσερις μόλις αρχικά θέσεις του -τώρα έγιναν λίγο περισσότερες- μπροστά στην ανοικτή κουζίνα να αποτελούν ένα από τα πιο περιζήτητα spots του κέντρου. Πλέον εδώ βρίσκουμε αποκλειστικά το επικό smashed burger που κάποτε απολαμβάναμε στο Birdman και μερικά από τα πιο viral πιάτα της πόλης.

Info: Σκούφου 15, Αθήνα, 210 3250535

Για μία γευστική βόλτα στο Παρίσι αρκεί να πας μέχρι την πλατεία Δεξαμενής

pracsitele-400.jpg

Prac.sitele

Πραγματικά το πρώτο opening του 2023, το Prac.sitele άνοιξε τις ολάνθιστες πόρτες του στις 2 Ιανουαρίου αποφασισμένο να μας μυήσει σε μία φινετσάτη, νόστιμη, easy-going και αυθεντική all-day ιταλική εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Το προζυμένιο ζυμάρι 48ώρης ωρίμανσης και ο πανέμορφος ψηφιδωτός ξυλόφουρνος εγγυώνται μία από τις καλύτερες πίτσες στην πόλη, ενώ συνολικά το μενού του ταλαντούχου σεφ Βασίλη Παύλου με κλασσικές ιταλικές γεύσεις, τόσο όσο χρειάζεται twisted, έχει καταστήσει το Prac.sitele ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή places to be, από νωρίς το πρωί με κορυφαίο artisanal καφέ μέχρι αργά το βράδυ με εμπνευσμένα cocktails.

Info: Πραξιτέλους 7, Αθήνα, 2107000720

H πιο πολυαναμενόμενη ξενοδοχειακή άφιξη της σεζόν είναι πλέον γεγονός

nido.jpg

NiDo Athens

To funky gastrobar του πολλάκις βραβευμένου σεφ Νίκου Θωμά και της ομάδας του Simul άνοιξε στις αρχές του 2023 στην καρδιά του Κολωνακίου και αμέσως έγινε αγαπημένο σημείο after office συναντήσεων αλλά και fun εξόδων, με ισότιμους πρωταγωνιστές τις soul & old-school μουσικές, τα αναγεννημένα κλασσικά cocktails και τους πολυπολιτισμικούς «μεζέδες» του σεφ που μπαίνουν στη μέση και απολαμβάνονται από όλους. Στο NiDo θυμηθήκαμε οι παλιοί και έμαθαν οι καινούριοι να πίνουμε Tequila Sunrise, καθισμένοι στα άνετα bar stools ή και στα χαλαρά καναπεδάκια παρέα με στρείδια με ζωμό χωριάτικης σαλάτας, μπρόκολο tempura, σουβλάκι καραβίδα και πολλά ακόμη και ενδιαφέροντα.

Info: Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7250226

koukoumavlos.jpg

Koukoumavlos

Με το που ξεκίνησε η άνοιξη το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε αυτόματα στα νησιά, με τη Σαντορίνη, τη Μέκκα της καλοκαιρινής ελληνικής fine dining σκηνής, να ανακοινώνει πως ο ιστορικός Κουκούμαβλος ανοίγει ξανά τις gourmet πόρτες του. Φιλοξενούμενος πλέον στη μαγευτική βεράντα του Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι, ο Koukoumavlos χάρισε σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες την ευκαιρία να γευτούν τα εμβληματικά πιάτα του Νίκου Πουλιάση -σε συνεργασία πλέον με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι- με φόντο την άγρια ομορφιά της Καλντέρας και του ηφαιστείου, σε ένα μενού που συζητήθηκε όσο λίγα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Info: Ημεροβίγλι, Σαντορίνη, 2286023807

Sumosan-New-Style-Sashimi.jpg

Sumosan

Είναι αλήθεια πως το καλοκαίρι το γαστρονομικό ενδιαφέρον στρέφεται στα πολυτελή νησιωτικά resorts, με το Sumosan Elounda να μην αποτελεί εξαίρεση. Το υπερδιάσημο λονδρέζικο resto brand προσγειώθηκε το καλοκαίρι του 2023 μέσα στο πανέμορφο Elounda Peninsula, ενθουσιάζοντας τους λάτρεις της μοναδικής ατμόσφαιρας και της sui generis jap fusion κουζίνας του. Εδώ απολαμβάνουμε την signature Sumosan Secret Lobster Salad, τα μοναδικά sando και το αριστοτεχνικό sushi πάνω σε μία χερσόνησο-deck με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Info: Ελούντα, Κρήτη, 2841068250

Ettore-Botrini-1.jpg

Botrinis Mykonos

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin αθηναϊκό εστιατόριο του διάσημου σεφ Έκτορα Μποτρίνι, που το 2022 κατέλαβε τη Σαντορίνη, το καλοκαίρι του 2023 έβαλε πλώρη και για Μύκονο, όπου εντός του πολυβραβευμένου Katikies Mykonos έγινε ένα από τα ελάχιστα αμιγώς γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού των ανέμων. Η συζήτηση για το εάν η Μύκονος είναι ένα νησί που χρειάζεται fine dining εστιατόρια αποδείχθηκε μακρά, όμως το Botrini’s Mykonos κέρδισε το στοίχημα και έγινε μία από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις του No.1 κοσμοπολίτικου προορισμού της χώρας μας.

Info: Άγιος Ιωάννης, Μύκονος, 2289027890

Matsuhisa-Paros.jpg

Matsuhisa Paros

Το πρώτο Matsuhisa της Πάρου, το δεύτερο των Κυκλάδων και το τρίτο της χώρας μας, άνοιξε τον Ιούλιο μέσα στο ολοκαίνουριο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Avant Mar, κυριολεκτικά μία ανάσα από την κοσμοπολίτικη Νάουσα. Όλα τα διάσημα signature πιάτα του Nobu San, μαζί με special προσθήκες ειδικά για το Matsuhisa Paros, έκαναν τη νέα άφιξη το απόλυτο hot spot του νησιού και την εύρεση τραπεζιού συχνά πολύ δύσκολη υπόθεση.

Info: Πιπέρι, Νάουσα, Πάρος, 2284440320

makris_athens.jpg

Makris Athens by Domes

Επιστρέφοντας στο φθινόπωρο, μία πολύ νέα και πολλά υποσχόμενη άφιξη προσγειώθηκε σε ένα πανέμορφο νεοκλασσικό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, για να υπηρετήσει με προσήλωση τη fine dining μαγειρική φιλοσοφία. Ο σεφ Πέτρος Δήμας στο Makris Athens επιμένει στην εποχικότητα και την εντοπιότητα, προμηθεύεται υλικά από την ιδιόκτητη φάρμα του και αποκλειστικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και δημιουργεί degustation menus που συναρπάζουν τους εκλεκτικούς ουρανίσκους της πόλης. Εντυπωσιακή λίστα κρασιών, cocktails και ελαιολάδων συμπληρώνουν την υψηλή γαστρονομική εμπειρία.

Info: Άστιγγος 10, Αθήνα, 2160047777

gorlomi.jpg

Gorlomi

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και βέρος Ιταλός σεφ Luca Piscazzi (βλ. Pelagos Athens) αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή τις συνταγές της πατρίδας του στην επιμέλεια του μενού του πολύ νέου Gorlomi. Το καλύτερο Vitello Tonnato της πόλης και χειροποίητα ζυμαρικά σε εμπνευσμένες εκτελέσεις σερβίρονται σε έναν κομψό και φιλόξενο χώρο, που συμπληρώνεται αριστοτεχνικά από άψογο σέρβις και μία πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα. Το tiramisu που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου είναι αδιαμφισβήτητο must-taste.

Info: Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, 210 7251855

gallina_interior.jpg

Gallina

Design, τέχνη, γεύση και κρασί ενώθηκαν σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα restaurant concepts της χρονιάς, το πανέμορφο Gallina του επιχειρηματία, συλλέκτη έργων τέχνης και restauranteur Φίλιππου Τσαγκρίδη, που άνοιξε το φθινόπωρο στο Κουκάκι. Το μενού επιμελείται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης και αντλεί έμπνευση από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία. Το wine programme φλερτάρει με τη γοητεία των φυσικών κρασιών, διαθέτοντας πάνω από 500 ετικέτες στην εντυπωσιακή glass-walled κάβα του.

Info: Μάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα, 2109237425

ortsag.jpg

Ortsag

Πολύ καιρό συζητούσε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης τη δημιουργία ενός μαγαζιού που θα βρίσκεται στην «απέναντι πλευρά του καθρέπτη» από την υψηλή γαστρονομία. Το Ortsag (αν το διαβάσεις ανάποδα “gastro”) άνοιξε στα τέλη Οκτωβρίου και είναι ένα αυθεντικά cool στέκι που σερβίρει «το βρώμικο που κάθε μάγειρας θέλει να τρώει μετά τη δουλειά», όπως δηλώνει ο ίδιος ο σεφ. Εδώ τα leftovers του μισελενάτου CTC μεταμορφώνονται σε μενού ημέρας, ενισχύοντας τις sustainable πρακτικές του γαστρονομικού εστιατορίου, ενώ υπάρχει και ένα σταθερό μενού από burgers με τα συνοδευτικά τους.

Info: Κεραμεικού 93-95, Αθήνα, 2103412658

ex_machina.jpg

Ex Machina

Μόλις στα μέσα Οκτωβρίου έγινε πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρο του γνωστού σεφ Άνταμ Κοντοβά να μαγειρεύει πλέον στο δικό του εστιατόριο. Ένα κράμα ελληνικής πρώτης ύλης με τις γνωστές fusion Asian επιρροές του σεφ και με νότες από τη Μέση Ανατολή, αφού το νέο αυτό εστιατόριο συνδέεται καρμικά (και πρακτικά) με τις αιγυπτιακές ρίζες του Άνταμ. Χαλαρό και cool, το Ex Machina έγινε talk of the town πριν καν ανοίξει τις πόρτες του, με την ανοικτή του κουζίνα να μην κρύβει μυστικά και να γίνεται viral στα social media.

Info: Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, 2107560362

lolitas.jpg

Lolitas

Εκεί που τελείωνε ο Οκτώβριος έκανε την εμφάνισή του και το κατακόκκινο Lolita’s στο Νέο Ψυχικό, βάζοντας την περιοχή στον χάρτη των λάτρεων της ιταλικής κουζίνας και των fun dining vibes. Οι αδελφοί Σταμούδη βρίσκονται πίσω από το μενού, ο ένας στα αλμυρά- ο άλλος στα γλυκά, και το αποτέλεσμα είναι πιάτα που δεν χορταίνουμε να τρώμε αλλά και να βλέπουμε στο timeline μας. Μία χαρισματική τραγουδίστρια παίρνει τη σκυτάλη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου και το Lolita’s γίνεται στέκι από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Info: Λ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 2107548350

ox.jpg

OX

Στις αρχές Νοεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του και το εντυπωσιακό OX, που αμέσως αγαπήθηκε από τους απανταχού meat lovers της πόλης για τον εκ νέου ορισμό της ελληνικής ταβέρνας με επίκεντρο την κορυφαία πρώτη ύλη και την ακομπλεξάριστη διάθεση. Ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου βρίσκεται πάνω από τις φωτιές της ανοικτής κουζίνας και βγάζει από βοδινό κοντοσούβλι και τζιγεροσαρμάδες μέχρι ζυγούρι και φρυγαδέλι, τα οποία συμπληρώνει τζατζίκι με βιολογικό πρόβειο γιαούρτι και fermented αγγούρι, βουτυρομακαρονάδα και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα μεταξύ πολλών άλλων. Οινικές ετικέτες με έμφαση το pairing με κρέας από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα ολοκληρώνουν το γευστικό καρέ.

Info: Χατζηγιάννη Μέξη 9, Αθήνα, 2107107070