Η Angela Bassett θα πάρει τελικά Όσκαρ - Η Ακαδημία ανακοίνωσε τα τιμητικά της βραβεία

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η Angela Bassett θα πάρει τελικά Όσκαρ - Η Ακαδημία ανακοίνωσε τα τιμητικά της βραβεία
Invision

Η Angela Bassett μπορεί να μην έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο στα φετινά βραβεία, αλλά ένα Όσκαρ θα το πάρει και θα είναι και τιμητικό.

Η Angela Bassett θα πάρει επιτέλους Όσκαρ. Η Ακαδημία ανακοίνωσε τα τιμητικά της Όσκαρ για το 2023 και στους τιμώμενους είναι και ο θρυλικός Mel Brooks.

Angela Bassett: Ένα Όσκαρ τιμής και ας είναι και καθυστερημένο

Μπορεί η 64χρονη ηθοποιός να έχασε το φετινό Όσκαρ στην Jamie Lee Curtis, θα πάρει όμως χρυσό αγαλματίδιο και μάλιστα τιμητικό. Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) ανακοίνωσε ότι η Angela Bassett, ο Mel Brooks, η Carol Littleton και η Michelle Satter θα τιμηθούν με τιμητικά Όσκαρ στα 14α ετήσια βραβεία Governors. Η υψηλού κύρους εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, στο Λος Άντζελες.

Oscars 2023: Η Jamie Lee Curtis πήρε το πρώτο Όσκαρ αλλά η Angela Basset δεν φάνηκε τόσο χαρούμενη

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Janet Yang εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, δηλώνοντας: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας είναι ενθουσιασμένο που θα τιμήσει τέσσερις πρωτοπόρους που μεταμόρφωσαν την κινηματογραφική βιομηχανία και ενέπνευσαν γενιές κινηματογραφιστών και κινηματογραφόφιλων".

"Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας της, η Angela Bassett συνέχισε να προσφέρει κορυφαίες ερμηνείες που θέτουν νέα πρότυπα στην υποκριτική. Ο Mel Brooks φωτίζει τις καρδιές μας με το χιούμορ του και η κληρονομιά του έχει επηρεάσει διαχρονικά κάθε πτυχή της ψυχαγωγίας. Η καριέρα της Carol Littleton στο μοντάζ ταινιών χρησιμεύει ως πρότυπο για τους επόμενους. Στυλοβάτης της κοινότητας του ανεξάρτητου κινηματογράφου, η Michelle Satter έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στις καριέρες αμέτρητων κινηματογραφιστών σε όλο τον κόσμο".

Οι τιμώμενοι της Ακαδημίας

Η Angela Bassett, η οποία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Tina Turner στην ταινία "What's Love Got to Do With It?" (1993), έγραψε πρόσφατα ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ηθοποιός από ταινία των Marvel Studios και η πρώτη γυναίκα από ταινία υπερηρώων που έλαβε υποψηφιότητα σε κατηγορία ηθοποιών. Στο βιογραφικό της υπάρχουν τίτλοι όπως "Boyz N the Hood" (1991), "Malcolm X" (1992) και "Black Panther" (2018), η πρώτη ταινία υπερηρώων που προτάθηκε για καλύτερη ταινία.

Tina Turner: Όλες οι φορές που απέδειξαν περίτρανα ότι όντως ήταν... Simply the Best

Ο Mel Brooks, ο θρυλικός σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας, τραγουδοποιός και ηθοποιός, θα αναγνωριστεί για την κωμική του ευφυΐα που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη βιομηχανία του θεάματος. Γνωστός για τις κλασικές ταινίες του, όπως "The Producers" (1967), "Blazing Saddles" (1974) και "Young Frankenstein" (1974), έχει αποκτήσει την ιδιότητα του EGOT, κερδίζοντας βραβεία Emmy, Grammy, Oscar και Tony. Σε ηλικία 96 ετών, συνεχίζει να συνεισφέρει στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της πολυαναμενόμενης συνέχειας "Ιστορία του κόσμου, μέρος ΙΙ".

Oscars-Angela Bassett

Mel Brooks στην πρεμιέρα του "If You're Not In The Obit, Eat Breakfast".

Η Carol Littleton, βετεράνος μοντέρ κινηματογραφικών ταινιών με καριέρα που καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες, θα τιμηθεί για την εξαιρετική συμβολή της στην τέχνη του μοντάζ. Οι αξιοσημείωτες δουλειές της Littleton περιλαμβάνουν τις ταινίες του Steven Spielberg "E.T. the Extra-Terrestrial" (1982), "The Big Chill" (1983) και "The Manchurian Candidate" (2004). Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας για τον Κλάδο Μοντέρ Κινηματογράφου και έχει αναλάβει ηγετικές θέσεις στο Motion Picture Editors Guild και στο American Cinema Editors.

Η Michelle Satter, η οποία αναγνωρίζεται για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, θα λάβει το βραβείο Jean Hersholt Humanitarian Award. Ως στυλοβάτης της κοινότητας του ανεξάρτητου κινηματογράφου, η Satter έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της καριέρας αμέτρητων κινηματογραφιστών παγκοσμίως μέσω του έργου της στο Sundance Institute. Το βραβείο Jean Hersholt Humanitarian Award απονέμεται σε άτομα των κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών, των οποίων οι ανθρωπιστικές προσπάθειες έχουν αποδώσει τιμές στη βιομηχανία.

Η 14η ετήσια τελετή απονομής των Governors Awards θα είναι ένας εορτασμός αυτών των εξαιρετικών ατόμων που έχουν αφήσει ανεξίτηλο αντίκτυπο στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η 96η τελετή απονομής των Όσκαρ, στην οποία θα αναγνωριστούν επίσημα τα τιμητικά Όσκαρ, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

Τα περσινά Governors Awards τίμησαν τον Michael J. Fox με το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt, μαζί με τα τιμητικά Όσκαρ που απονεμήθηκαν στους Euzhan Palcy, Diane Warren και Peter Weir.