6 λάθη που κάνεις σε μία συνέντευξη και μπορούν να σου κοστίσουν τη δουλειά

Νάνσυ Μητσοστέργιου
6 λάθη που κάνεις σε μία συνέντευξη και μπορούν να σου κοστίσουν τη δουλειά

Δώσε προσοχή

Είναι αυτή η σημαντική μέρα στη ζωή σου, που σε κάλεσαν για συνέντευξη στη δουλειά που πάντα ήθελες. Κι ενώ πιστεύεις πως είσαι καλά προετοιμασμένη έχοντας μελετήσει όλες τις κοινές ερωτήσεις συνέντευξης, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες ή μερικές λεπτές γραμμές στη συνέντευξη που αν δεν προσέξεις, μπορούν να σου κοστίσουν τη δουλειά.

Παρακάτω σου έχουμε 6 σημαντικά πράγματα που καλό θα ήταν να αποφύγεις αν δεν θέλεις να χάσεις την ευκαιρία σου.

#1. Εστιάζεις τη συνέντευξη γύρω σου

Οι συνεντευξιαζόμενοι συνήθως επιλέγουν να απαντούν σε ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας συνεχώς τη λέξη «εγώ». Και αυτό είναι λάθος. Βεβαιώσου λοιπόν, πως κάθε φορά που απαντάς δεν μιλάς για το τι θέλεις εσύ, αλλά για το πως θέλεις να βοηθήσεις να αναπτυχθεί η εταιρεία. Αν θέλεις να μιλήσεις για τις ανάγκες σου, πρέπει να σιγουρευτείς πως αυτό συμβαδίζει με την επιτυχία της εταιρείας.

#2. Δεν παίρνεις τον χρόνο σου να σκεφτείς την απάντησή σου

Πολλοί άνθρωποι απαντούν το πρώτο πράγμα που σκέφτονται επειδή αισθάνονται ότι πρέπει να δώσουν μια απάντηση άμεσα. Και πολλές φορές αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι πάντα η πιο έξυπνη ή ορθολογική απάντηση. Πάρε το χρόνο σου να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα επικρατήσει σιωπή για λίγο. Μην ανησυχείς για τη μικρή παύση της συζήτησης. Ο συνεντευξιαστής σου πιθανότατα θα εκτιμήσει ότι παίρνεις το χρόνο να σκεφτείς την απάντησή σου.

Δες ακόμη: 7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, πριν από μία συνέντευξη για δουλειά

#3. Δεν έχεις καταλάβει την εταιρεία και το προϊόν της

Αν δεν καταλαβαίνεις την εταιρεία ή το προϊόν της, αυτό σημαίνει, ότι δεν έχεις κάνει τη βασική έρευνα που χρειάζεται για τη συνέντευξη. Γιατί θα πρέπει να σε υπολογίσουν, αν δεν δείχνεις την προσπάθεια που κάνεις; Φαίνεται σαν να μην έχεις κανένα πάθος ή ενδιαφέρον για την εταιρεία. Ο/η συνεντευξιαστής σου ξοδεύει χρόνο από την ημέρα του για να σου πάρει τη συνέντευξη, κι εσύ δεν κάνεις καμία προσπάθεια να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κάνεις μια έρευνα; Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει άμεση απόρριψη.

#4. Παρακαλείς για την πρόσληψη

Χρειάζεσαι πραγματικά αυτή τη δουλειά επειδή το ρεύμα σου πρόκειται να διακοπεί εάν δεν εξοφλήσεις σύντομα τον λογαριασμό σου. Αυτό είναι σημαντικό για εσένα, αλλά δεν είναι σημαντικό για την εταιρεία. Σε προσλαμβάνουν με βάση τις ανάγκες τους και όχι τη δική σου, γι 'αυτό μην προσπαθήσεις ποτέ να χρησιμοποιήσεις την άσχημη κατάσταση που ενδεχομένως βιώνεις ως λόγο για να σε προσλάβουν. Αντ 'αυτού, δείξε τους γιατί πραγματικά σε χρειάζονται και θα ήταν τυχεροί να σε έχουν. Να είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις.

#5. Αναφέρεσαι στις οικονομικές απολαβές προτού το κάνει ο εργοδότης

Ξέρουμε ότι είναι σημαντικό θέμα για εσένα, αλλά ας μην το κάνεις αυτό στη συνέντευξη. Μην αναφερθείς στις οικονομικές απολαβές της θέσης, προτού το κάνει ο συνεντευξιαστής σου, γιατί όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει, αλλά μπορεί να τον ενοχλήσει. Ο ερευνητής θέλει να δει τι μπορείς να κάνεις για την εταιρεία, όχι για τον εαυτό σου. Επιπλέον, ρωτώντας για αυτό, ενεργείς σαν να έχεις ήδη πάρει την δουλειά, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να ενοχλήσει.

#6. Λες αρνητικά πράγματα για τον προηγούμενο εργοδότη σου

Νια, μπορεί το προηγούμενο αφεντικό σου να ήταν βγαλμένο από την κόλαση, όμως το να τον κακολογήσεις δεν θα είναι και κάτι θετικό για εσένα. Δεν είναι καθόλου επαγγελματικό και θα σε προσβάλει ως υποψήφιο/α. Έχεις μόνο μία ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις και οι πρώτες εντυπώσεις είναι όσες μένουν στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Διάβασε ακόμη: Eίσαι σίγουρη πως κάνεις τη δουλειά που σου ταιριάζει;