4 μικρά κατοικίδια που σύμφωνα με τους επιστήμονες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες

4 μικρά κατοικίδια που σύμφωνα με τους επιστήμονες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες

Προσφέρουν αγάπη αλλάζοντας αμέσως τη διάθεσή μας. Τα αγαπημένα μας κατοικίδια μάς κάνουν καλό (όσο μικροσκοπικά κι αν είναι).

Όποιος έχει κατοικίδιο θα σου πει ότι τα πλάσματα με τα οποία μοιράζονται το σπίτι τους προσθέτουν αμέτρητη χαρά και ευτυχία στην καθημερινότητά τους. Από το να βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου μέχρι να χουχουλιάζεις στον καναπέ με τη γάτα σου, η φροντίδα ενός άλλου όντος είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής. Μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος μας, λένε οι ειδικοί και μπορούμε ξεκάθαρα να τους πιστέψουμε. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthrozoös διαπίστωσε μάλιστα ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου αργότερα στη ζωή σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα άγχους.

Γιατί η γάτα σου σε δαγκώνει όσο τη χαϊδεύεις

Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι ορισμένα ζώα απαιτούν πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Εκεί έρχονται τα κατοικίδια με χαμηλή συντήρηση. Τι είναι αυτά; Είναι τα μικροσκοπικά πλασματάκια που θέλουν τη συντροφιά και τη φροντίδα μας αλλά απαιτούν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι εξίσου διασκεδαστικά και διώχνουν το άγχος, αλλά δεν απαιτούν ατελείωτη προσοχή μαζί με πολλές βόλτες την ημέρα, όπως για παράδειγμα ένας σκύλος.

1. Συριακά χαμστερ

hamster2.jpg

Τα συριακά χάμστερ- επίσης γνωστά ως χρυσά χάμστερ και χάμστερ αρκουδάκια - είναι ο πιο δημοφιλής τύπος χάμστερ. «Αυτά τα κατοικίδια είναι γενικά χαμηλής συντήρησης, ήσυχα και ενδιαφέροντα», λέει ο Matthew McCarthy, DVM, κτηνίατρος και ιδρυτής του Juniper Valley Animal Hospital στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. «Είναι διασκεδαστικό να τα βλέπεις να παίζουν επάνω σ΄έναν τροχό για αρκετές ώρες την ήμερα και το μόνο που χρειάζονται από εσένα είναι ένα απαλό άγγιγμα». Αυτά τα πλάσματα είναι νυχτερινά, έτσι ο McCarthy σημειώνει ότι συχνά ξυπνούν τις βραδινές ώρες και παίζουν με χαρά με τα αφεντικά τους τότε. Απαιτούν καθημερινή τροφή και νερό και ένα μικρό βιότοπο που καθαρίζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα.

2. Παπαγαλάκια

papagalakia.jpg

Τίποτα δεν καταπραΰνει το άγχος όπως το να έχεις έναν σύντροφο για να μιλήσεις—και τα παπαγαλάκια είναι η τέλεια λύση. Τα παπαγαλάκια είναι αναμφισβήτητα φλύαρα και χαμηλών τόνων. «Τα budges είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και τους αρέσει να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, πουλιά, ακόμη και με άλλα ζώα», λέει ο McCarthy. «Μαθαίνουν συχνά συμπεριφορές και μιμούνται φωνές και τόνους και, με την εξάσκηση, είναι γνωστό ότι μερικοί παπαγάλοι μαθαίνουν λεξιλόγια με περισσότερες από 100 λέξεις». Αν και δεν μπορούν να μάθουν να συνομιλούν, μπορούν να διδαχθούν να μιμούνται και να ανταποκρίνονται σε συνθήματα και λεκτικές εντολές. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα μικρό, καθαρό κλουβί με πέρκα, καθώς και φαγητό και νερό. Προσθέστε μερικά παιχνίδια με κουδουνάκια και κουδουνίστρες για να το κρατήσεις χαρούμενο, προτείνει ο McCarthy.

3. Χελώνες

«Οι χελώνες αγαπούν τη δροσιά, είναι ήρεμες, μαζεμένες και τους αρέσει να μασουλάνε φύλλα όλη την ημέρα», λέει ο Jeff Carbridge, ειδικός στη συμπεριφορά ζώων και σύμβουλος εκπαίδευσης στο Dog Owner. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καθαρό περιβάλλον, φαγητό και νερό. Ο Carbridge εξηγεί ότι οι χελώνες είναι στοργικά πλάσματα με πλήθος προσωπικότητας που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. «Παίρνουν τα πράγματα αργά και με τον δικό τους ρυθμό - όπως υποτίθεται ότι πρέπει να πάρουμε τη ζωή αλλά ποτέ δεν κάνουμε», λέει.

4. Γάτες

gates.jpg

Είναι οι πιο στοργικές, παιχνιδιάρες και χαδιάρες του σπιτιού. Μια γάτα δεν θα σε αφήσει ποτέ να βαρεθείς. Δε χρειάζεται να το πουν οι επιστήμονες για να καταλάβεις πως μια γάτα μπορεί να σε κάνει να παίζεις μέχρι το πρωί (στην κυριολεξία). Όταν έχεις γάτα, δεν έχεις άγχος!