Η Ραφαέλα Πιτσικάλη και από τον παράδεισο θα μας διδάσκει πώς να δίνουμε τις πιο δύσκολες μάχες

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη και από τον παράδεισο θα μας διδάσκει πώς να δίνουμε τις πιο δύσκολες μάχες

Το Twitter αποχαιρετά τη γενναία Ραφαέλα Πιτσικάλη, που έγινε πηγή έμπνευσης και θάρρους καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο. 

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη, που είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστή για τα μαθήματα ζωής που έδινε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια σε όλους μας, έφυγε από τη ζωή σήμερα 24 Ιανουαρίου 2024 στο MD-Anderson Cancer Center των ΗΠΑ, όπου νοσηλευόταν, σύμφωνα με το hania.news, το οποίο επιβεβαίωσε την είδηση μετά από επικοινωνία με το οικογενειακό της περιβάλλον.

«Και όταν όλα πάνε στραβά, να χαμογελάτε» είχε γράψει η ίδια σε ένα από τα τελευταία βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο TikTok, τραγουδώντας το κομμάτι «Ό,τι θες» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους την ακολουθούσαν και αντλούσαν δύναμη από τη δική της τόλμη να παλέψει με σθένος τον καρκίνο.

Πράγμα που έκανε, αφού ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ακόμα και όταν βρισκόταν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, κατάφερνε όχι μόνο να παλεύει, αλλά ταυτόχρονα και να δίνει δύναμη σε όλους εμάς να παλεύουμε για τη ζωή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τα λεγόμενά της στο βίντεο που ανέβασε για να ευχηθεί καλή χρονιά την 1η Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, η 21χρονη κοπέλα είχε πει:

«Να είστε δυνατοί, να αγαπάτε τους ανθρώπους γύρω σας και να περνάτε φανταστικά». Ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει για την κατάσταση της υγείας της:

«Δυστυχώς το νέο έτος εμένα θα με βρει στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχει καμία σημασία, γιατί θα με βρει με τους αγαπημένους μου ανθρώπους μαζί και αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Γιατί δεν έχει σημασία, που θα σε βρει το νέο έτος, αλλά με ποιους θα σε βρει. Και σημασία για να υπάρχει αγάπη και πάνω από όλα υγεία».

Το ταξίδι ζωής και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Από τον Ιούνιο του 2020 έως και σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2024, η Ραφαέλα έδωσε μία άνιση μάχη με μία σπάνια μορφή καρκίνου.

Η ζωή της 17χρονης τότε έφηβης άλλαξε δραματικά και το σάρκωμα ewing έγινε ένας εφιάλτης που μπορεί να της έκανε δυσκολότερη την καθημερινότητα, αλλά δεν κατάφερνε να κλέψει το χαμόγελο και την αισιοδοξία της.

Η διάγνωση έγινε το καλοκαίρι του 2020, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, μετά από έντονους πόνους και μικρή απόκριση στα αναλγητικά.

Η συνέχεια της ιστορίας της περιλαμβάνει χημειοθεραπείες, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Ελπίδα και εγχείρηση, με σκοπό την απομάκρυνση του όγκου.

Το ταξίδι θα μπορούσε να τελειώσει εκεί, με την Ραφαέλα υγιή. ‘Όμως δεν έγινε έτσι, αφού τον Οκτώβριο του επόμενου έτους (2021) η Ραφαέλα υποτροπίασε και χρειάστηκε να βρεθεί σε ένα δεύτερο χειρουργείο. Ούτε αυτό, όμως, ήταν η σωτηρία της, αφού τον Μάιο του 2023, η 20χρονη τότε κοπέλα υποτροπίασε για δεύτερη φορά και μεταφέρθηκε στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Χιούστον των ΗΠΑ, MD-Anderson Cancer Center.

Η μεταφορά της εκεί επιτεύχθηκε με την σημαντική βοήθεια των πολιτών της χώρας μας, οι οποίοι απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι εδώ και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις ζωές μας.

Τα δεδομένα στη ζωή της Ραφαέλας άλλαξαν, λοιπόν, όταν η οικογένειά της απευθύνθηκε μέσω του Τύπου στους πολίτες και εκείνοι βοήθησαν έμπρακτα, συλλέγοντας τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για την πολύμηνη νοσηλεία της νεαρής κοπέλας στην Αμερική.

Παρά τις προσπάθειες της οικογένειάς της και την υποστήριξη των πολιτών, όμως, η Ραφαέλα δεν τα κατάφερε και έφυγε τελικά από τη ζωή την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024.

Το τεράστιο κύμα συγκίνησης για την Ραφαέλα και την οικογένειά της

Τα άσχημα νέα για το κορίτσι σύμβολο της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας βύθισαν σε θλίψη όλο τον κόσμο που τόσο καιρό την ακολουθούσε και την στήριζε στον τεράστιο και τελικά άνισο αγώνα που έδινε.

Στο Twitter/X αυτή τη στιγμή τα θετικά μηνύματα έχουν δώσει τη θέση τους στο «αντίο» και σε μηνύματα στήριξης στην οικογένειά της πια, που έχει να διαχειριστεί την απώλειά της.

Το δικό της ξεχωριστό «αντίο» έγραψε η Δήμητρα Κατσαφάδου, η οποία ήταν και από τα άτομα που είχαν βοηθήσει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά την Ραφαέλα.

https://www.instagram.com/p/CtjYB_hsras/

Η ίδια από το βράδυ της Τρίτης είχε ζητήσει από τους ακολούθους της να προσευχηθούν για την 20χρονη κοπέλα, καθώς γνώριζε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά γι' αυτήν. Οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν και κάπως έτσι η γνωστή επιχειρηματίας αποχαιρέτησε τον «άγγελό» της.

«Όντως ΑΓΓΕΛΟΣ κόρη μου! Λατρεμένη μου το ξέρω ότι είσαι στον παράδεισο ψυχή μου! Είσαι στο ΦΩΣ γιατί μόνο εκεί ανήκεις» έγραψε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Κατσαφάδου.

Και η Ρεγγίνα Μακέδου όμως, που έχει αντιμετωπίσει και η ίδια τον καρκίνο και γνωριζόταν με τη νεαρή κοπέλα την αποχαιρέτησε με ένα βίντεο με φωτογραφίες της και μία κοινή τους, γράφοντας: «Εγώ θα σε θυμάμαι πάντα με αυτό το χαμόγελο γιατί εμείς στα δύσκολα χαμογελάμε άγγελέ μου!!! Θα σε αγαπώ για πάντα!!! Καλό ταξίδι άγγελέ μου».

Και πολλοί γνωστοί ακόμα Έλληνες και Ελληνίδες με ένα post στα social media είπαν το δικό τους «αντίο» στην 21χρονη Κρητικιά.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επίσης, μαθαίνοντας τη δυσάρεστη είδηση αναδημοσίευσε στο Instagram του την ανάρτηση της Ραφαέλας που τραγουδάει το κομμάτι του γράφοντας: «Με βαθύτατη θλίψη ενημερώθηκα ότι έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων η χαμογελαστή Ραφαέλα. Λυπάμαι και πονάω όταν μαθαίνω πως τόσο νέοι άνθρωποι φεύγουν από την πιο ύπουλη αρρώστια ονόματι καρκίνος.
Αυτό το γλυκό και χαμογελαστό κορίτσι είχα την τιμή να την «γνωρίσω» μέσω των social media όταν σε ανάρτηση της τραγουδούσε το «Ό,τι θες».
Μία μαχήτρια ζωής, ένα παράδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας. Αντίο Ραφαέλα,
μου έδωσες ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα, να μην τα παρατάω και να παλεύω μέχρι την τελευταία στιγμή».

https://www.instagram.com/reel/C2fC8DQtVN1/

Και στα βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο TikTok της προσπαθώντας να φτιάξει και τη δική της διάθεση, των οικείων της αλλά και όσων παλεύουν γενναία με το τέρας αυτό που λέγεται καρκίνος, οι followers της έγιναν μια τεράστια αγκαλιά για να την αποχαιρετήσουν.

Στήριγμα πάντα στο πλευρό της ήταν οι γονείς της που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια αληθινή αγωνίστρια, μια ηρωίδα, μια «αρχόντισσα» όπως την αποκαλούσε ο μπαμπάς της.

420189388_1810876649396110_2643941875222435962_n.jpg

Δυστυχώς, όμως το όνειρο που είχε η Ραφαέλα να επιστρέψει υγιής στην Κρήτη της που τόσο αγαπούσε δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Αυτό που δεν ήθελε να ξεχνάμε η Ραφαέλα

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη μέσα από την πολύ σκληρή εμπειρία που βίωνε ήθελε να περάσει κι ένα μήνυμα σε όλους εμάς χρησιμοποιώντας τα social media της.

Να χαίρεστε που έχετε την υγεία σας. Δεν υπάρχει πιο όμορφο δώρο από αυτό της υγείας. Αν υπάρχει υγεία τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας. Σας παρακαλώ μην γκρινιάζετε για ασήμαντα πράγματα. Ζήστε τη ζωή, είναι πολύ όμορφη. Μην χάνετε λεπτό από αυτήν. Αφήστε την γκρίνια για εμάς που όντως έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε και να τσακιζόμαστε και για ανούσια πράγματα γιατί περάσαμε πολλά που δεν υπάρχει λόγος να ξέρετε.

«Προσευχηθείτε για όλους και γίνετε δότες μυελού των οστών, δότες αίματος και αιμοπεταλίων. Πάντα υπάρχει ανάγκη σε όλα τα νοσοκομεία» είχε γράψει η ίδια με αφορμή ένα περιστατικό δίπλα της στο νοσοκομείο με ένα παιδάκι που έκλαιγε πειδή πονούσε που του έπαιρναν δείγμα από τον μυελό. Και η Ραφαέλα γνώριζε καλά αυτόν τον πόνο από πρώτο χέρι.

Πηγή κεντρικής εικόνας: @rafaella_pitsi