2 γυναίκες δημιουργούν οικολογικά extensions για τα μαλλιά από μπανάνες

Μαρία Ροδίτη
2 γυναίκες δημιουργούν οικολογικά extensions για τα μαλλιά από μπανάνες
@rebundle.co

Η Ciara Imani May και η Danielle Washington δημιούργησαν μια εταιρεία που κατασκευάζει extensions από… μπανάνες.

Αν σέβεσαι και αγαπάς το περιβάλλον, μπορείς να βρεις χίλιους δυο τρόπους για να του το δείξεις και να το προστατεύσεις. Από την καθημερινότητά σου μέχρι και τον τρόπο ή το αντικείμενο εργασίας σου, η οικολογία μπορεί να είναι πανταχού παρούσα στη ζωή σου. Και αυτό ακριβώς πρεσβεύουν δύο έγχρωμες γυναίκες, η Ciara Imani May και η Danielle Washington, οι οποίες δημιούργησαν τη δική τους εταιρεία, ονόματι Rebundle, και κατασκευάζουν οικολογικά extensions για τα μαλλιά.

Γάλα καρύδας Vs γάλα αμυγδάλου: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Η ιδέα πίσω από τη startup εταιρεία, Rebundle

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2019, όταν η μία εκ των ιδρυτριών της Rebundle, η Ciara Imani May, ήρθε αντιμέτωπη με τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και τη φλεγμονή, που οφείλονταν σε extensions πλεξούδες.

https://www.instagram.com/p/CYpRGcEJuYF

«Αναζητούσα εναλλακτικές λύσεις και προσπαθούσα να καταλάβω τι προκαλούσε τον ερεθισμό, ενώ προσπαθούσα συγχρόνως να ακολουθήσω έναν low-waste τρόπο ζωής», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η May. Και έχει συμπληρώσει: «Συνειδητοποίησα ότι αυτά τα υλικά δεν ήταν μόνο επιβλαβή για το σώμα μου, αλλά και εξίσου επιβλαβή για το περιβάλλον και χρειαζόμουν κάτι που θα έλυνε και τα δύο προβλήματα».

Έτσι, λοιπόν, η May μαζί με τη φίλη της, Danielle Washington, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Rebundle, μια εταιρεία που κατασκευάζει οικολογικά extensions με βιοδιασπώμενα και λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον υλικά, όπως οι ίνες μπανάνας.

«Κάτι που μας αρέσει να λέμε συχνά είναι ότι τα προϊόντα μας είναι καλύτερα για το τριχωτό της κεφαλής μας και καλύτερα για το περιβάλλον μας», έχει δηλώσει η Danielle Washington, συνιδρύτρια και διευθύντρια marketing στη Rebundle.

https://www.instagram.com/p/CJr0uTcFVdS

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα συμβατικά extensions μαλλιών κατασκευάζονται συνήθως από λεπτές πλαστικές ίνες, όπως ακρυλικό, πολυεστέρα ή χλωριούχο πολυβινύλιο (τα οποία προέρχονται από ορυκτά καύσιμα). Και στο τέλος της ζωής τους καταλήγουν σε χωματερές ή ωκεανούς. Επιπλέον, αυτά τα πλαστικά υλικά συμβάλλουν στην κλιματική κρίση μέσω των διαδικασιών παραγωγής τους, που λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, τα extensions από μπανάνες δεν μπορεί παρά να θεωρούνται μια καινοτομία στον χώρο της ομορφιάς.

Το οικολογικό «υπόβαθρο» της Danielle και της Ciara

Οι δύο γυναίκες που ίδρυσαν τη Rebundle ανέκαθεν είχαν περιβαλλοντικές ανησυχίες, οπότε ήταν κατά κάποιον τρόπο αναπόφευκτο η καθημερινότητά τους να μην έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

«Η βιωσιμότητα για μένα ήταν ακριβώς αυτό που είχα μάθει στο σχολείο και αφορούσε τη μείωση αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση. Δεν είχα πραγματικά καμία άλλη επιθυμία ή δρόμο να μάθω για τη βιωσιμότητα πέρα από αυτές τις τρεις συνιστώσες. Μεγαλώνοντας, έμαθα κι άλλα πολλά από τη Ciara. Όταν έμαθα ότι υπήρχε ένας κόσμος στον οποίο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τρίχες με πλέξη φυτικής προέλευσης σε αντίθεση με το πλαστικό, τα έχασα. Πραγματικά, ξεκίνησα αυτήν την επιχείρηση για να υποστηρίξω τη φίλη μου, τη Ciara -γίναμε ακόμα καλύτερες φίλες – και φτάσαμε να έχουμε δημιουργήσει όλο αυτό», έχει πει η Danielle Washington.

Με τη Ciara να συμπληρώνει: «Πάντα προσπαθούσα να προσέχω το περιβάλλον. Ήμουν συνειδητή καταναλωτής και παρατηρούσα την ποσότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούσα για να ελαχιστοποιήσω τα απόβλητά μου. Αλλά εκείνη την εποχή, πριν δημιουργήσουμε την εταιρεία, άρχισα να σκέφτομαι όλους τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούσα με προϊόντα και πράγματα που έκανα ή αγόραζα. Δεν είχα σκεφτεί πώς τα μαλλιά μπορούν σε όλο αυτό να έχουν έναν ρόλο μέχρι που έπαθα τον ερεθισμό. Έτσι, είπα ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί».