Το λουκάνικο Μυκόνου γίνεται gyoza σε μία δυνατή ανοικτή κουζίνα με ηχηρή υπογραφή στην οδό Σκούφου

Νέλλη Καλαμαρά
Το λουκάνικο Μυκόνου γίνεται gyoza σε μία δυνατή ανοικτή κουζίνα με ηχηρή υπογραφή στην οδό Σκούφου

Το Anthes μπορεί να μην έχει κλείσει καν το πρώτο του χρόνο στην καρδιά της Αθήνας, αλλά ήδη έχει εξελιχθεί σε meeting point για όλους τους σωστούς λόγους.

Είχαμε γράψει για το ολοκαίνουριο Anthes λίγες εβδομάδες αφού είχε ανοίξει τις πόρτες του στο “Soho” της Αθήνας, όπως πλέον έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε την foodie-paradise οδό Σκούφου και τους γύρω δρόμους, μία ανάσα από το Σύνταγμα. Τώρα το φιλόξενο meeting point με την ανοιχτή κουζίνα, την εξαιρετική μπάρα και τις δυνατές υπογραφές μόλις λάνσαρε το χειμερινό μενού του, και δεν χάσαμε ευκαιρία να το επισκεφθούμε και να σου μεταφέρουμε το πιο λαχταριστό ρεπορτάζ.

Wagyu Pastrami, Caramel Roll Buns και ιαπωνικά Bloody Mary με την αθηναϊκή Ριβιέρα στο πιάτο μας

20251105210409.jpg

Η ομάδα παραμένει δεμένη και δυνατή, με τον εξαιρετικό Ιπποκράτη Αναγνωστέλη (βλ. Crios Paros μεταξύ πολλών άλλων και εξαιρετικά ενδιαφερόντων) να σχεδιάζει το μενού και την τόσο ικανή και γλυκύτατη Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου σε ρόλο Head Chef να είναι η απόλυτη βασίλισσα της μεγάλης ανοικτής κουζίνας.

Tasty Νews οf The Week: Aπό την «Ταβέρνα της Ερμού» για ψάρι στις κρητικές συνταγές του «Colonial»

20251105211226.jpg

Η στιβαρή μπάρα, μία από τις πιο φιλόξενες της πόλης, λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του ανοιχτόκαρδου Anthes, αφού εδώ έρχεσαι και after office για early drinks και φαγητό στο bar αλλά και πιο αργά για fine drinking εμπειρίες. Εγώ ξεκίνησα με ένα Elysian Delight, με passion fruit και καραμέλα, με τέλειες ισορροπίες και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

dscf0602.jpg

Το νέο μενού έχει διατηρήσει -και ευτυχώς- μερικά από τα best seller πιάτα, ενώ έχει επιστρέψει με ενδιαφέρουσες νέες προσθήκες, πάντα στην ίδια λογική, στην οποία άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο Αναγνωστέλης. Ελληνική κουζίνα σε fusion εκδοχές με κάποιες γαλλικές επιρροές και κάποιες ιαπωνικές λεπτομέρειες, εάν και πρέπει να πω πως αυτή τη φορά τα πιάτα μου φάνηκαν να πατούν περισσότερο στις ελληνικές τους βάσεις και πολύ μου άρεσε αυτό.

20251105223048.jpg

Ευτυχώς παρέμεινε στο μενού η επική χειροποίητη λαδένια συνοδευόμενη από ταραμά με καμένο πράσο, όπως άλλωστε και η πειραγμένη τυροκαυτερή. Η προσωπική μου αγαπημένη καραμελωμένη μελιτζάνα με μπεσαμέλ από κατσικίσιο τυρί, κάτι ανάμεσα σε μουσακά και παπουτσάκι, αλλά σε μία πιο ανάλαφρη και πεντανόστιμη εκδοχή επίσης βρίσκεται ακόμη εδώ!

20251105221449.jpg

Πολύ δυνατή νέα προσθήκη η gyoza με χειροποίητο λουκάνικο Μυκόνου, όμορφα καθισμένη πάνω σε έναν πολύ νόστιμο πουρέ από λευκό φασόλι και μία κρέμα από κόκκινη πιπεριά να δίνει αυτό το κάτι που απογειώνει το πιάτο.

20251105220403.jpg

Το ταρτάρ σφυρίδας -να θυμίσουμε πως το Anthes έχει ταλέντο στα ωμά- παίζει όμορφα το παιχνίδι των υφών με μία τραγανή αναποδογυρισμένη «τάρτα» να σε προκαλεί να τη σπάσεις και να ανακατέψεις, και το dressing yuzu-soya να δίνει όλες τις κατάλληλες οξύτητες σε κάθε μπουκιά.

cat05437.jpg

Εύκολα θα επέστρεφα για το linguini σφυρίδας με τα αφυδατωμένα τοματίνια να δίνουν μία «μαμαδίστικη» διάσταση σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο, και το φιλέτο σφυρίδας να διατηρείται ζουμερό και φινετσάτο στην κορυφή.

20251105233326.jpg

Ένα πολύ χειμερινό πιάτο, που κάπως σε κάνει να θες να έρθει όντως και ο χειμώνας σε θερμοκρασία, είναι το σιγομαγειρεμένο μπούτι από αρνί στη ρομπάτα που έρχεται με ένα βαθιά νόστιμο ραγού μανιταριών και μία διακριτική yuzu sauce που πολύ του πάει.

751f173d-8930-4f34-86ea-f9bc0d1c0730.jpeg

Και αφού ξεκίνησε πλέον η σεζόν, και εγώ όπως πάντα αποχωρώ με το τελευταίο μετρό, δεν πρόλαβα να δοκιμάσω τα γλυκά του Νίκου Τσόλη, όμως οι συνάδελφοί σε απόλυτο κλίμα αλληλεγγύης, μου έστειλαν και φωτογραφία και μου μετέφεραν τις καλύτερες τους εντυπώσεις. Παρόλα αυτά δεσμεύομαι να επιστρέψω για να αποκτήσω και ιδία άποψη!

Info: Σκούφου 3, Αθήνα, 6974010187

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.