Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλες πριν την προπόνηση

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλες πριν την προπόνηση

Η «αθώα» συνήθεια που μειώνει κατακόρυφα την απόδοσή σου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Καθημερινά οι περισσότερες γυναίκες «τρέχουν» για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς όλες τις υποχρεώσεις τους και ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτουν είναι αρκετά περιορισμένος.

Οι ρυθμοί ζωής στην πρωτεύουσα είναι αρκετά χαοτικοί και η κίνηση που επικρατεί στους δρόμους μας βγάζει συχνά εκτός προγράμματος. Πόσες φορές έφυγες κι εσύ βιαστικά από το σπίτι με προορισμό το γυμναστήριο και δεν πρόλαβες να φας πρωινό, ούτε καν να πιεις τον καφέ σου;

Αρκετές γυναίκες συνηθίζουν να αθλούνται νηστικές λόγω έλλειψης χρόνου ή γιατί νομίζουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψουν θερμίδες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος και οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να μη γυμνάζεσαι ποτέ με άδειο στομάχι.

3 τρόποι για να μην βαριέσαι να κάνεις διάδρομο στο γυμναστήριο ή το σπίτι

Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεσαι νηστική

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλιατρικής κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας χρησιμοποιεί αποθηκευμένες μορφές υδατανθράκων, γνωστών ως γλυκογόνο, στο συκώτι και στους μύες για ενέργεια.

Το συκώτι θα διασπάσει το γλυκογόνο του καθώς ιδρώνεις για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία οι μύες θα χρησιμοποιήσουν για ενέργεια εκτός από τις δικές τους αποθήκες γλυκογόνου. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει γλυκογόνο που αρκεί για να υποστηρίξει μια προπόνηση μέτριας έντασης ή μικρής διάρκειας. Όταν αυτό το γλυκογόνο εξαντληθεί, το σώμα στρέφεται σε λιπαρά οξέα για να βρει καύσιμο, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνοντας γυμναστική με άδειο στομάχι ενισχύουν την καύση του λίπους αυτό ωστόσο φαίνεται πως δεν ισχύει. Μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης σε κατάσταση νηστείας προωθεί υψηλότερα επίπεδα οξείδωσης λίπους κατά τη διάρκεια της προπόνησης από ό,τι η άσκηση μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Η παράλειψη του γεύματος ή του σνακ πριν από την προπόνηση μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, κόπωση και δυσφορία ενώ ασκούνται με άδειο στομάχι.

Εάν η προπόνησή σου έχει διάρκεια μέχρι 20 λεπτά και είναι χαμηλής έντασης μπορείς πριν να καταναλώσεις ένα μικρό σνακ. Αν γυμνάζεσαι περισσότερο από 45 λεπτά έχεις ανάγκη από ένα θρεπτικό σνακ το οποίο θα σου χαρίσει ενέργεια, δύναμη και αντοχή.

Επιπλέον όταν ασκείσαι με άδειο στομάχι μπορεί να καταλήξεις να καις και μυϊκή μάζα, αντί για λίπος. Μόλις το κορμί σου κάψει ό,τι υπάρχει σε αυτό από γλυκογόνο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μυϊκές πρωτεΐνες και τα λίπη για να αντικαταστήσει το κενό.

Ποια είναι η ιδανική ώρα φαγητού πριν την προπόνηση

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα/σνακ σου 90 λεπτά έως μία ώρα πριν από την προπόνηση. Αν πρόκειται για ένα πολύ μικρό σνακ μπορείς να το απολαύσεις άφοβα 30 λεπτά πριν τη άσκηση.

Πηγή κεντρικής: pexels.com