Αν σου λείπει κάλιο μην τρως μόνο μπανάνες- 10 τροφές θα γίνουν η super δύναμή σου

Αν σου λείπει κάλιο μην τρως μόνο μπανάνες- 10 τροφές θα γίνουν η super δύναμή σου

10 τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπανάνες και να υπάρχει ποικιλία στην καθημερινή σου διατροφή.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τρώμε μπανάνες για να λαμβάνουμε καθημερινά τη συνιστώμενη ημερίσια δόση καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας όμως αυτό που δε γνωρίζουμε είναι πως υπάρχουν πολλές άλλες τροφές -εξίσου σημαντικές σε κάλιο- για να καταναλώσουμε. Ο οργανισμός μας εξάλλου χρειάζεται πολλές θρεπτικές ουσίες για να παραμένει υγιής, γεμάτος δύναμη και ενέργεια. Μέσα σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες συγκαταλέγονται και τα μέταλλα, ένα από αυτά είναι το κάλιο.

Οι γιατροί μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές ιδιότητες του καλίο αλλά λίγοι γνωρίζουν πραγματικά πού οφελή. Το κάλιο είναι το 3ο σε αφθονία μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό και ένα πολύ βασικό θρεπτικό συστατικό. Το κάλιο βοηθά, μεταξύ άλλων, στην φυσιολογική λειτουργια του εγκεφάλου, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των μυών. Επίσης συμβάλει στην μείωση του άγχους και του στρες, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώσει την υγεία των οστών.

Η κατανάλωση περισσότερου καλίου είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς μας ,αλλά και για το μυοσκελετικό μας συστήματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου (RDA) είναι 4.700 χιλιοστόγραμμα για άνδρες και γυναίκες.


vitamines

Θέλεις ένα άμεσο boost για το ανοσοποιητικό σου; 3 μυστικά για να το πετύχεις


Γιατί το κάλιο;

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου.

Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο.



Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Αλλά αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα , οι μπανάνες δεν είναι καν στη λίστα των top 10 τροφών που περιέχουν κάλιο! Αν δεν σου αρέσουν οι μπανάνες (ναι, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι) αλλά θέλεις να παίρνεις κάλιο μέσω των τροφών, δες τιο μπορείς να τρως καθημερινά.

1.Πατάτες με τη φλούδα τους

2.Γλυκοπατάτες

3.Σολωμός

4.Πορτοκάλια

5.Κοτόπουλο

6.Κολοκύθι

7.Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι

8.Μπρόκολο

9.Σπανάκι

10.Χαρούπι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η βιταμίνη D3 συνδέεται με τη μείωση του επιθετικού καρκίνου; Τι λένε οι επιστήμονες

10 τροφές που περιέχουν κάλιο και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς σου