Μήπως έχεις πάθει rust out στη δουλειά; Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση

Μαρία Ροδίτη
Μήπως έχεις πάθει rust out στη δουλειά; Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση

Έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης, πλήξη, απογοήτευση. Και τώρα τι κάνουμε;

Η παροιμία λέει ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν θα δουλέψεις ποτέ στη ζωή σου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Ακόμα κι αν απολαμβάνεις τη δουλειά σου, θα υπάρξουν στιγμές πίεσης, έντασης και άγχους, ή που νιώθεις ότι δεν πάει άλλο. Ότι δεν προχωράς, δεν εξελίσσεσαι και πλήττεις.

Μπορεί, όμως, και να πάθεις rust out: να βρεθείς, δηλαδή, στην κατάσταση χρόνιας υποδιέγερσης, έλλειψης έμπνευσης και της αίσθησης του ανικανοποίητου στη δουλειά. Πώς θα το καταλάβεις αυτό; Δες τα σημάδια παρακάτω.

Βγες από το comfort zone, ζήτα αύξηση & θέσε ακόμα 3 στόχους στη δουλειά σου για το 2023

Τα σημάδια ότι έχεις πάθει rust out

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κοιτά κάθε τρεις και λίγο το ρολόι μετρώντας τα λεπτά μέχρι το τέλος του 8ωρου; Μήπως τα πρωινά της Δευτέρας, αλλά και κάθε μέρας, δεν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας στο γραφείο με τίποτα; Τότε έχεις πάθει rust out, έχεις «σκουριάσει» στη δουλειά που βρίσκεσαι. Και για αυτό υπάρχει εξήγηση.

rustout_douleia.jpg

Όπως λένε οι ειδικοί, όταν έχουμε αναλάβει ρόλους που απαιτούν από εμάς το πάθος και τις αντοχές που έχουμε και όχι κάτι λιγότερο, τότε θα τα δώσουμε όλα στη δουλειά μας. Αν, όμως, ο ρόλος μας απαιτεί λιγότερα από αυτά που έχουμε να προσφέρουμε, τότε θα βιώσουμε την πλήξη, την απογοήτευση και τελικά θα… «σκουριάσουμε» (aka rust out).

Το rust out μπορεί, επίσης, να κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν ότι δεν έχουν έμπνευση και ότι μένουν στάσιμοι στην καριέρα τους, με τα επαναλαμβανόμενα meetings να επηρεάζουν ψυχικά.

douleia_rustout.jpg

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Αν συνειδητοποιήσεις ότι βιώνεις όλα τα παραπάνω στη δουλειά σου, καλό είναι και να αναλάβεις δράση. Τι να κάνεις για αρχή; Σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά θα σε ιντρίγκαρε στη δουλειά σου, τι σου αρέσει να κάνεις περισσότερο και κανόνισε ένα ραντεβού με τον διευθυντή σου για να το συζητήσετε.

Εναλλακτικά, μπορείς να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα εκτός δουλειάς, κάτι που να έλεγες εδώ και καιρό ότι θέλεις να μάθεις και όλο το ανέβαλλες. Αν, ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν σε ικανοποιεί… μήπως να αρχίσει να ψάχνεσαι για κάτι άλλο; Για μια άλλη δουλειά;