Τα πιο νόστιμα κουλουράκια, στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους!

Ισμήνη Νταφοπούλου
Τα πιο νόστιμα κουλουράκια, στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους!

Τα ζητήσατε και η Ισμήνη τα μοιράζεται μαζί μας.. 

Καλημέρα!

2 ημέρες απέμειναν για τα Χριστούγεννα.. Κινητοποιηθείτε! :)
Συγκεντρώστε τους πιο αγαπημένους σας ανθρώπους, φουρνίστε γλυκά και φαγητά, και απολαύστε το κλίμα των εορτών που ήρθε να γεμίσει τα σπίτια μας με αγαπη και χαρά!!

Λόγω των ημερών αυτών λοιπόν, και επί τη ευκαιρία ενός παιδικού πάρτυ που είχα να παρευρεθώ, δοκίμασα κι εγώ να μπω στην κουζίνα.. Ανέβασα τη φωτογραφία του αποτελέσματος στα διαδικτυακά μου μέσα και εξεπλάγην με τον αριθμό των μηνυμάτων σας για το πώς μπορείτε κι εσείς να τα φτιάξετε..!

Εδώ λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας την πιο εκπληκτική συνταγή για νηστίσιμα και σούπερ ελαφριά κουλουράκια, τα οποία με μικρές πινελιές, μπορείτε να μετατρέψετε σε Χριστουγεννιάτικα, παιδικά ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει κέφι!

Αφήστε απλά τη φαντασία σας να σας δείξει το δρόμο..!!

Τα συστατικά που χρησιμοποίησα:

- 1 ποτήρι (του νερού) ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
- 1 ποτήρι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζανιού (του ελληνικού καφέ) κονιάκ
- 2/3 ποτηριού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1/3 ποτηριού φρέσκο χυμό λεμόνι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 1 κουταλάκι (του γλυκού) μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι (του γλυκού) μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλιάς (του γλυκού) κανέλλα
- 1/2 κουταλιάς (του γλυκού) γαρύφαλλο
- 1 και 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα χρησιμοποιήσετε όσο χρειαστεί)
- μία πρέζα αλάτι
- ότι διαλέξετε για τη διακόσμηση (εγώ διάλεξα ωμά αμύγδαλα και πολύχρωμα M&Ms)

IMG 5238 35304

Πάμε στην εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ μας το ελαιόλαδο, το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη.

IMG 5239 df034

Αμέσως μετά, προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα με το γαρύφαλλο, τη βανίλια και τη σόδα με το μπέικιν, τους χυμούς πορτοκάλι και λεμόνι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και μία πρέζα αλάτι. Σε τελευταίο στάδιο, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει η ζύμη..

IMG 5241 6d1c9

Σε αυτή τη φάση, αν δε θέλετε να ζορίσετε πολύ το μίξερ σας, συνεχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας (προτείνω να φορέσετε αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσεως για λόγους υγιεινής) σε ένα πολύ καθαρό πάγκο όπου θα έχετε απλώσει μικρή ποσότητα από το αλεύρι σας.. Θέλουμε η ζύμη να "ρουφήξει" αρκετό αλεύρι ώστε να μην κολλάει πια στον πάγκο μας αλλά ούτε και στα δάχτυλα ή τα γάντια μας. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι μιας και δε θέλουμε να τη "βαρύνουμε" χωρίς λόγο!

Όταν πια η ζύμη μας είναι έτοιμη, μένει απλά να τη χωρίσετε σε 3-4 μεγάλα κομμάτια και να ανοίγετε ένα ένα σε ομοιόμορφο πάχος μισό από αυτό που σας ικανοποιεί για ένα κουλουράκι (το υπόλοιπο θα το πάρει φουσκώνοντας στο ψήσιμο). Με το κουπάτ της επιλογής σας, κόβετε τα σχεδιάκια σας και τοποθετείτε στη λαδόκολλα που έχετε βάλει στη λαμαρίνα ή στο πολύ ρηχό ταψί σας..

IMG 5245 10fc4

Προσωπικά, προτιμώ τα κουπάτ σε σχήμα ανθρωπάκι ή αρκουδάκι (θα ξετρελαθούν και τα παιδιά σας) - μόλις η ζύμη είναι έτοιμη και αφού έχω κόψει τα ανθρωπάκια μου, αμέσως τους σχηματίζω με οδοντογλυφίδα δύο τρυπούλες για μάτια και ένα χαμόγελο με την κυρτή μύτη ενός πολύ μικρού κουταλιού.

Διαλέξτε (μεταξύ ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων κλπ) τι θέλετε τα ανθρωπάκια σας να αγκαλιάζουν (εγώ έχω χρησιμοποιήσει αμύγδαλα και πολύχρωμα M&Ms), τοποθετείτε ένα σε κάθε “καρδιά” του ανθρώπου και ενώνετε ακριβώς μπροστά του τα χέρια, σα να το αγκαλιάζουν. Αν δυσκολεύεστε να κολλήσετε τα χέρια μεταξύ τους, χρησιμοποιήστε μία σταγονίτσα νερό, θα βοηθήσει να συγκρατήσει τη ζύμη εκεί που τη θέλετε.

IMG 5243 fbcc6

Όταν είναι όλα έτοιμα, τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά (τα παρακολουθείτε, ανάλογα και με τη δύναμη του φούρνου σας).

IMG 5244 4183b

Μόλις ροδίσουν λιγάκι, δοκιμάστε να σπάσετε ένα για να δείτε την εσωτερική υφή του.
Προσοχή! Δε θέλουμε να μας ξεραθούνε! Το ιδανικό είναι να κρατάνε λίγη υγρασία μέσα τους ώστε να δίνουν αυτή την εκπληκτική “βουτυρένια” αίσθηση όταν τα μασάμε..

IMG 5252 10f37

ΈΤΟΙΜΑ!!

Η παρακάτω εικόνα μπορεί επίσης να σας δώσει ιδέες για ακόμη πιο Χριστουγεννιάτικες παραλλαγές τους!

DSC 0004 36161

Καλή απόλαυση!! :)

~Στείλτε μου τις δικές σας φωτογραφίες και τις ερωτήσεις σας στο Facebook, και ακολουθήστε με στο Instagram, ή στο Twitter!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!