5 πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις στο πρόσωπό σου επιστρέφοντας από τις διακοπές

Ισμήνη Νταφοπούλου
5 πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις στο πρόσωπό σου επιστρέφοντας από τις διακοπές

Γιατί σίγουρα θα θέλεις να το διατηρήσεις λαμπερό και φρέσκο και για την επόμενη σεζόν..

Είμαι σίγουρη οτι οι περισσότερες από εσάς έχετε ευχαριστηθεί καλοκαιράκι και μόλις επιστρέψατε από τις διακοπές σας.

Η περίοδος είναι τέτοια άλλωστε που μας πιάνει μια μίνι μουντίλα, μια "τελειώνει κι αυτό το καλοκαιράκι και πίσω στα θρανία-στο γραφείο-στις υποχρεώσεις-στο χειμώνα" διάθεση. Σίγουρα αν είσαι σε αυτή τη φάση δε μπορώ να πω και πολλά για να σε παρηγορήσω.

Σου έχω όμως ένα καλό νέο που θα σε ενθουσιάσει. Γιατί υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις τη λάμψη και τη φρεσκάδα στο πρόσωπό σου και για την επόμενη σεζόν και -αντίθετα με όσα θα έχεις ακούσει- δεν σχετίζεται με το να κάνεις κάτι στο πρόσωπό σου, αλλά με το να μην κάνεις!

Όσο να 'ναι πάντα μετά τις διακοπές μας, το δέρμα μας έχει λίγο ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και την αλμύρα, έχει μια φοβερή όψη λόγω του χρώματος, αλλά είναι βαθιά αφυδατωμένο και είναι αυτή η περίοδος που "σπάει" πιο εύκολα από ποτέ! Οι περισσότερες από εμάς θα έχουμε βγάλει και κανένα σπυράκι από την άμμο ή θα έχουμε λίγο άγρια όψη στα δύσκολα σημεία λόγω της ελλειπής φροντίδας του δέρματος (κακά τα ψέμματα, συνήθως παραλείπουμε ακόμη και τα βασικά στις διακοπές). Συνεπώς επιστρέφοντας μας πιάνει μια μανία να "σπάσουμε" κατευθείαν το σπυράκι, ή να λειάνουμε αμέσως την άγρια όψη κλπ.

Ένα έχω να σου πω. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

Το δέρμα σου έχει ξεσυνηθίσει την καθημερινή σου ρουτίνα και θέλει λίγο καιρό να μπει ξανά στους ρυθμούς του. Ορίστε λοιπόν τα 5 πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να του κάνεις επιστρέφοντας από τις διακοπές.

- Υπερβολική απολέπιση

Το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο είναι αρκετά ευαίσθητο (ειδικά αν έχεις καεί έστω και στο ελάχιστο) και οποιασδήποτε μορφής απολέπιση ή scrub μπορεί να το ερεθίσει αρκετά ώστε να "χαλάσει" το προστατευτικό του στρώμα και να το αφήσει εκτεθειμένο σε μολύνσεις από βακτήρια, περιβαλλοντικούς παράγοντες κλπ. Φρόντισε να αφήσεις το πρόσωπό σου να "ηρεμήσει" τουλάχιστον για 4-5 ημέρες πριν το απολεπίσεις (και ακόμη και τότε προσπάθησε να μπεις πολύ σταδιακά στους συνηθισμένους σου τρόπους-ρυθμούς απολέπισης).

- Πόσο θέλεις να το σπάσειςςςς

Κατά ένα πολύ περίεργο τρόπο μας προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση να πειράζουμε ή ακόμη και να σπάμε τα σπυράκια και τα μικρά μαύρα στίγματα ή ατέλειες που ως δια μαγείας "γεννιούνται" στο πρόσωπό μας. Το ξέρω, το έχω κάνει κι εγώ και το καταλαβαίνω απόλυτα, μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείς. Είναι όμως και εξαιρετικά βλαβερό αν δεν το κάνει κάποιος ειδικός δερματολόγος, γιαυτό σφίξε τα δόντια σου και άφησέ το να ωριμάσει και να φύγει μόνο του, ή επισκέψου κάποιον ειδικό να σου το καθαρίσει σωστά. Γιατί κατά 95% θα το σπάσεις με λάθος τρόπο ή θα μολύνεις την περιοχή χειρότερα και δεν είμαστε για μεγαλύτερες ζημιές τώρα!

- Προστασία τέλος;

Το καλοκαιράκι τελειώνει και το ίδιο και οι επισκέψεις μας στην παραλία για την καθιερωμένο μας βουτιά αλλά και κυρίως την ηλιοθεραπεία μας. Συνεπώς ο ήλιος δε θα μας βλέπει τόσο πια, άρα και το αντηλιακό μας μπαίνει στο καλοκαιρινό νεσεσέρ να μας περιμένει μέχρι τις διακοπές του χρόνου. Σωστά; Ε λοιπόν, σε πληροφορώ, αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος που έχει κυκλοφορήσει ποτέ! Το δέρμα μας (ειδικά στο πρόσωπο) έχει συνεχή έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο, ακόμη κι αν είναι χειμώνας και γιαυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να του εφαρμόζεις το σωστό για την εποχή αντηλιακό προσώπου. Αποδεδειγμένο και επιστημονικά, θα έχεις ακούσει σίγουρα για το παράδειγμα των δύο γυναικών από την Αμερική, δίδυμες και με ακριβώς τον ίδιο τύπο δέρματος. Στα 61 τους πια χρόνια, οι φωτογραφίες τους τα λένε όλα! Η Σούζαν, καπνίζει αρκετά, δε χρησιμοποιεί αντηλιακό και ζει στη Φλόριντα (αυτό ισοδυναμεί με καλοκαίρι σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου). Η Τζέιν δεν καπνίζει, αποφεύγει πολύ τον ήλιο και χρησιμοποιεί όλη τη διάρκεια του χρόνου ισχυρό αντηλιακό προσώπου. Δε θα πω πολλά, θα χρειαστεί μόνο να δεις τις φωτογραφίες τους σήμερα.

IMG 4630

Η Σούζαν δεξιά, η Τζέιν αριστερά. Ελπίζω τώρα να πείστηκες! Αντηλιακό προσώπου χειμώνα-καλοκαίρι.

- Λαιμός και μάτια

Πόσο βαρετό να το σκέφτεσαι και αυτό όταν βάζεις κρέμα! Και διαφορετική κρέμα για τα μάτια; Πφφ! Είναι όμως πολύ πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς αυτές τις περιοχές αν θέλεις να διατηρήσεις τη φρεσκάδα στο πρόσωπό σου, ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό που εγώ κάνω (γιατί δεν έχω συνηθίσει ακόμη στη ρουτίνα της επιπλέον κρέμας ματιών), προσπαθώ πάντα να βουτάω άλλη μια φορά στην κρέμα το δαχτυλάκι μου (αφού την έχω εφαρμόσει στο πρόσωπο) και να μοιράζω μισή ποσότητα στα μάτια και την υπόλοιπη στο λαιμό. Σίγουρα δε θα κάνει την ίδια δουλειά, αλλά από το τίποτα είναι νομίζω μία πολύ καλή αρχή για να σου γίνει συνήθεια (μέχρι να αποφασίσεις να ξεκινήσεις την κρέμα ματιών) αν είσαι κι εσύ τεμπέλα!

-Πόσο αγαπάς την ενυδατική σου;

Μπορεί να έχεις ανακαλύψει την καλύτερη ενυδατική του κόσμου (στην πραγματικότητα εγώ το έχω πετύχει) και, γιατί όχι, το πιο φανταστικό σαπουνάκι προσώπου, ίσως και κάποια συγκλονιστική μάσκα -αλλά δυστυχώς θα σου το χαλάσω. Το δέρμα μας χρειάζεται κι αυτό την ποικιλία του, που και που. Όσο ωφέλιμες και να είναι οι φακές, δε μπορείς να δίνεις στο σώμα σου μόνο αυτό και για πάντα. Οι ανάγκες του δέρματός μας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία μας, την εποχή, ακόμη και τις ημέρες του κύκλου μας. Για να μη μιλήσω και για τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες… Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθεις να “διαβάζεις” το δέρμα σου και να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες του.

Φρόντισε λοιπόν μετά τις καλοκαιρινές σου διακοπές να αφήσεις για λίγο στην άκρη τη συνηθισμένη σου ενυδατική και να του δώσεις, έστω για 5-7 μέρες, ένα μικρό boost με μια πιο ενισχυμένη ενυδατική κρέμα. Εναλλακτικά κάνε περισσότερες μάσκες, αν πχ έχεις ευαίσθητο δέρμα και δε θέλεις να αλλάξεις την κρέμα σου. Μετά από αυτό, και λόγω ζέστης που ακόμα καλά κρατεί, ίσως παρατηρήσεις πως το δέρμα σου τείνει να γίνει λίγο πιο λιπαρό απ΄ότι συνήθως. Είναι το πρώτο σημάδι πως το πρόσωπο έχει “πιει” όσο νεράκι χρειάζεται και έχει αρχίσει να αποβάλλει την επιπλέον ενυδάτωση που του προσφέρεις. Είναι ώρα πια να επιστρέψεις για λίγο στην κανονική και πιο ανάλαφρή σου ενυδάτωση, πριν αλλάξεις και πάλι προϊόντα για να ικανοποιήσεις πια τις χειμερινές (και πιο βαριές) ανάγκες του δέρματός σου.

Εγώ χονδρικά, προσπαθώ να ακολουθώ κάποιους βασικούς κανόνες. Αρνούμαι βέβαια να αλλάξω σαπουνάκι προσώπου, αλλά εναλλάσω πάντα την ίδια μου ενυδάτωση αλλά σε μορφή κρέμας το χειμώνα (και τις περιόδους μετά από μεγάλη έκθεση στον ήλιο ή ταλαιπωρία του δέρματος με πολλά μακιγιάζ) και σε μορφή τζελ το καλοκαίρι για πιο ανάλαφρη ενυδάτωση. Δοκίμασε ποια συνταγή πάει καλύτερα στο δικό σου δέρμα και μη μένεις μια ζωή σταθερή σε ένα και μόνο προϊόν.

Θα με ευχαριστείς αργότερα!

xx,

Ισμήνη