Γιατί φοβόμαστε να βάλουμε όρια στις σχέσεις;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Γιατί φοβόμαστε να βάλουμε όρια στις σχέσεις;

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που προβλέπουν την αποτυχία μιας σχέσης (οποιαδήποτε μορφή σχέσης), είναι η έλλειψη οριοθέτησης. Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια με αποτέλεσμα συχνά να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε.

Κατά τη γνώμη μου ο λόγος που φοβόμαστε την οριοθέτηση έχει να κάνει με τις πρώτες παιδικές εμπειρίες.

Ο πρώτος που μας έθεσε όρια ήταν ο γονιός μας. Συνήθως η ανάμνηση αυτή ταυτιζόταν με αυστηρό ύφος και τιμωρία. Τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από συσχετισμούς. Αν κάνω κάτι καλό, επιβραβεύομαι, αν κάνω κάτι κακό θα τιμωρηθώ. Όταν λοιπόν το παιδί τιμωρηθεί αυτό που μαθαίνει είναι ότι η πράξη του αυτή, θα του στοιχίσει την αγάπη του γονιού. Το πιο απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα τραυματικό και όπως καταλαβαίνουμε, μένει βαθιά χαραγμένο στο υποσυνείδητό μας.

Αυτές οι αναμνήσεις λοιπόν, δημιουργούν μία τιμωρητική αντίληψη γύρω από την οριοθέτηση, με αποτέλεσμα μια διάχυτη αρνητική και φοβική αίσθηση απέναντι της. Μία αντίληψη, λανθασμένη και μη παραγωγική.

Πολύ συχνά ο φόβος αυτός φαίνεται μέσα από την δυσκολία μας να πούμε «όχι». Το «όχι» στην πραγματικότητα είναι οριοθέτηση. Είναι η βασικότερη μορφή οριοθέτησης.

Είναι η μαγική λέξη που μπορεί να μας κάνει μη αρεστούς. Ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον. Είναι η λέξη η οποία θα δυσαρεστήσει το συνομιλητή μας. Ζούμε με την ψευδή αντίληψη, ότι άμα πούμε «όχι» θα πάψουμε να είμαστε αρεστοί και ότι αυτό θα επιφέρει κοινωνική απομόνωση.

Ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα, που λέω πάντα σου θεραπευόμενους μου, είναι το εξής. Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι από την ώρα που μπαίνεις σε ένα μουσείο, είναι ότι δεν επιτρέπεται να αγγίξεις τα εκθέματα. Ο λόγος που υπάρχουν ειδικά μέτρα προστασίας δεν είναι για να σε προσβάλουν ή να σε στεναχωρήσουν. Υπάρχουν για να διαφυλάξουν την αξία του έργου.

Με τον ίδιο τρόπο, τα όρια σε μία σχέση, υπάρχουν για να διαφυλάσσουν την αξία της. Μια σχέση με όρια, είναι μια σχέση που μπορεί να διαρκέσει και να εξελιχθεί.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach