Έτσι πρέπει να περνάς την ημέρα σου για να είσαι παραγωγική, σύμφωνα με ειδικό της Google

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Έτσι πρέπει να περνάς την ημέρα σου για να είσαι παραγωγική, σύμφωνα με ειδικό της Google

Η κορυφαία expert της Google, Laura Mae Martin, υποστηρίζει πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσδιορίζουμε την έννοια της παραγωγικότητας. Πώς; Οι τρόποι είναι 3 και είναι απλοί.

Όλοι θέλουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί, αλλά πώς θα το καταφέρουμε στην πραγματικότητα; Οι περισσότεροι από εμάς αναζητάμε συμβουλές και κόλπα εξοικονόμησης χρόνου αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί! Κάποιοι προτείνουν να κάνουμε ένα διάλειμμα για μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να έχουμε περισσότερη ενέργεια στη δουλειά, άλλοι πάλι να δοκιμάσουμε να κλείσουμε για μια ώρα τα mails και το κινητό μας και να πάμε μια βόλτα όπου υπάρχει πράσινο. Μμμ, το πόσο εφικτά είναι όλα αυτά ...είναι άλλο θέμα φυσικά.

Αυτού του είδους οι συμβουλές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες και να μας ενθαρρύνουν να δοκιμάσουμε ό,τι έχει πραγματικά νόημα αλλά μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε παραγωγικοί είναι να ξανασκεφτούμε το πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας και πώς ορίζουμε τις προτεραιότητές μας.

Η Google ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να παίρνουν τον χρόνο τους για να είναι δημιουργικοί

Η Laura Mae Martin είναι expert παραγωγικότητας της Google, η οποία εκπαιδεύει γι' αυτόν τον τρόπο τα στελέχη της εταιρείας. H Martin έχει μοιραστεί με το κοινό πολλές χρήσιμες συμβουλές παραγωγικότητας, συχνά γύρω από θέματα του email, με στελέχη της Google. Αλλά η πραγματική της δύναμη είναι να βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην όλη ιδέα της παραγωγικότητας και στο πώς κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ είναι 3 αριστοτεχνικές συμβουλές της Martin που χρειάζεται όλες να αρχίσουμε να ακολουθούμε αμέσως.

1. Βάλε τις προτεραιότητές σου και πες όχι σε όλα τα άλλα

«Επίλεξε τις κορυφαίες προτεραιότητές σου για κάθε τρίμηνο», συμβουλεύει η Martin σε μια συνέντευξη σε ένα blog της Google. Γράψε τις σε ένα κομμάτι χαρτί και τοποθέτησέ το σε περίοπτη θέση κοντά στο γραφείο σου. Στη συνέχεια, όποτε σου ζητηθεί ή μπεις στον πειρασμό να κάνεις κάτι που δεν σε βοηθά να επιτύχεις αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους, πες όχι. Έχοντας τη σημείωση μπροστά σου, θα είναι πιο εύκολο να το πεις. Η εξάσκηση βοηθά επίσης, - όσες περισσότερες φορές λες όχι, τόσο καλύτερα θα το λες χωρίς να νιώθετε άβολα-. Είναι σημαντικό να μη γεμίζεις το ημερολόγιό σου ή την εργάσιμη ημέρα σου με πράγματα που δεν σε κάνουν να στοχεύεις εκεί που θες.

2. Προγραμμάτισε μισή ώρα για εσένα κάθε μέρα

Όταν ένας blogger της Google ζήτησε από τη Μartin να ονομάσει μια συνήθεια που την κάνει επιτυχημένη, εκείνη απάντησε πως αφιερώνει 30 λεπτά στην αρχή της ημέρας στον εαυτό της. «Απλώς πίνω τον καφέ μου, διαλογίζομαι, διαβάζω περιοδικά ή παίζω πιάνο», εξήγησε. Το θέμα είναι να γειωθείς και να ξεκινήσεις τη μέρα με ήρεμο και συγκεντρωμένο μυαλό, εξηγεί η Martin. Μιλώντας για ένα ήρεμο και συγκεντρωμένο μυαλό, η expert πιστεύει ότι όλοι όσοι θέλουν να είναι πιο παραγωγικοί πρέπει να εξασκούνται στο διαλογισμό.

3. Όρισε την παραγωγικότητά σου και κάνε αυτό που σκοπεύεις να κάνεις

Μια μέρα που περάσες στον καναπέ παρακολουθώντας Netflix είναι μια παραγωγική μέρα, λέει η Μartin, αν έτσι σκόπευες να την περάσεις. «Σχεδιάζω περιστασιακά μια τέτοια μέρα για τον εαυτό μου όταν νιώθω ιδιαίτερα κουρασμένη και πρέπει να κάνω κάτι εντελώς αβίαστο. Και όταν όντως αφιερώνω μια μέρα για να τεμπελιάζω και να απολαμβάνω τον εαυτό μου, συνήθως βρίσκω ότι η παραγωγικότητά μου αυξάνεται όταν επιστρέφω στο γραφείο μου». Αλλά το μεγαλύτερο και πολύ διορατικό σημείο της Martin είναι ότι η παραγωγικότητα είναι πραγματικά θέμα πρόθεσης. Αν το να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου είναι μία από τις προτεραιότητές σου, τότε η ώρα που τα πηγαίνεις στο σχολείο είναι χρόνος που αφιερώνεις παραγωγικά. Το μυστικό είναι «να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, να σκοπεύεις να το κάνεις και να το κάνεις καλά», εξηγεί η Martin. Αυτός μπορεί να είναι ο πιο έξυπνος ορισμός της παραγωγικότητας που θα ακούσεις ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ένα ακατάστατο γραφείο και η δημιουργική εργασία ...βαδίζουν πλάι πλάι

Σύνδρομο job burnout: 5 τρόποι για να αποφύγεις την υπερκόπωση