Η Meghan, η Diana, η Oprah... Μια συνέντευξη ωδή στη γυναίκα!

Δέσποινα Καμπούρη
Η Meghan, η Diana, η Oprah... Μια συνέντευξη ωδή στη γυναίκα!

Κανονικά θα έπρεπε να είμαι χαρούμενη σήμερα. Θα έπρεπε να γιορτάζω με δόξα και τιμή μια τόσο σημαντική και θεμελιώδη μέρα για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Θα ήταν όμως υποκριτικό να προσπεράσω γεγονότα και εικόνες που με τάραξαν. Θα ήταν υποκριτικό να σηκώσω τη σημαία του φεμινισμού μια ημέρα που ένιωσα ότι καταστρατηγήθηκαν δικαιώματα όχι μόνο γυναικών αλλά και αντρών.

Ένας απλός πολίτης ξυλοκοπήθηκε βίαια και χυδαία με γκλομπ από αστυνομικούς μέρα μεσημέρι στη μέση της πλατείας της Νέας Σμύρνης μπροστά στα μάτια αθώων πολιτών φωνάζοντας «Σταματήστε! Πονάω!». Δε θα ψάξω το γιατί και το πώς. Θα πω μόνο ότι βλέποντας όλα τα βίντεο από το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, ο συγκεκριμένος άνδρας δεν επιτέθηκε σε κανέναν και διαμαρτυρήθηκε για τα πρόστιμα που κόπηκαν από τους αστυνομικούς σε οικογένεια που βρισκόταν έξω εκείνη την ώρα. Και θα ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κομματοποιημένη. Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει όταν βλέπω ανθρώπους να υφίστανται αναίτια βία από όργανα εξουσίας με τόσο βάναυσο τρόπο είναι να ρίξω πολιτικές ευθύνες.

Σκέφτομαι μόνο ότι στη θέση αυτού του πολίτη θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μου, ο άντρας μου ή ο φίλος μου. Βλέποντας όλα τα βίντεο που διέρρευσαν από το περιστατικό ένιωσα θυμό, απέχθεια και ανασφάλεια για τους ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μη φοβάμαι, θα έπρεπε να νιώθω ασφάλεια ότι θα με προστατέψουν σε μια δύσκολη ή επικίνδυνη στιγμή.

Και είναι τόσο μα τόσο άδικο εξαιτίας συγκεκριμένων και μεμονωμένων ανθρώπων να πλήττεται η εικόνα και η φήμη τόσο άξιων και υπέροχων ανθρώπων - αστυνομικών που κάνουν το έργο τους. Τόσο άδικο...

Θα προσπεράσω όλα αυτά τα κακά συναισθήματα που ένιωσα χθες βράδυ και θα έρθω σε όλα τα όμορφα και συγκινητικά που βίωσα σήμερα νωρίς το πρωί βλέποντας την πολυσυζητημένη συνέντευξη της Meghan Markle και του Πρίγκιπα Harry στην Oprah Winfrey.

Αν θα έπρεπε να δώσω έναν τίτλο στη συνέντευξη θα ήταν αυτός: Ωδή στη γυναίκα.

Αρχικά με συγκίνησε η στάση του Harry. Ένας άνθρωπος που βίωσε την απώλεια με τον πιο επίπονο τρόπο στην πιο τρυφερή του ηλικία. Αυτός ο άνθρωπος, ο Πρίγκιπας είχε τα κότσια να γυρίσει την πλάτη του στο στέμμα για να υπερασπιστεί, να προστατέψει, να υποστηρίξει τη γυναίκα της ζωής του! Της έσφιγγε το χέρι σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης καθώς η Meghan εξιστορούσε στην Oprah όλες τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε στο παλάτι από τη Βασιλική οικογένεια.

Μια μέρα σαν αυτή, που γιορτάζουν οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο, ο Harry τίμησε τις δικές του γυναίκες. Την απροστάτευτη τότε μητέρα του, που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα, που δεν είχε κανέναν να την στηρίξει σε όλα όσα πέρασε, και τώρα τη σύζυγό του που δεν ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει στο όνομα της Βασιλείας.

Θα κλείσω το σημερινό μου κείμενο λέγοντας μόνο αυτό που θα το βρείτε γραμμένο και στο αφιέρωμα του Queen για τη σημερινή ημέρα:

Είναι σημαντικό η κάθε μία από εμάς να συμμετέχει φέτος στη γιορτή της 8ης του Μαρτίου. Να σηκώσει το χέρι της παίρνοντας θέση, λέγοντας #ChooseToChallenge και παρακινώντας κι άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Μέσα από την παραπάνω φράση, συσπειρώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές εκατομμυρίων γυναικών από κάθε άκρη του πλανήτη, προκαλούμε τα στερεότυπα και την ανισότητα, προσκαλώντας συγχρόνως τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο! Γιατί γνωρίζουμε καλά πως μέσα σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα που μας φέρνει αντιμέτωπες με χιλιάδες εμπόδια και προκλήσεις, ο μόνος τρόπος να πάμε παρακάτω, είναι η πρόκληση. Η μεγάλη πρόκληση να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο και ασφαλές περιβάλλον για όλες, ξεκινώντας πρώτα από εμάς.

Καλή σας ημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας στο Instagram!