Λαγάνα, έτσι απλά

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Λαγάνα, έτσι απλά

Δεν θα σου πω πως είμαι τρελή fan των Σαρακοστιανών, ούτε πως κάθε Καθαρά Δευτέρα χτυπάω ταραμάδες κι ετοιμάζω τουρσιά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τα «τιμώ» όταν τα βρω μπροστά μου.

Θα σου πω όμως πως είμαι τρελή fan της λαγάνας και πως δεν λείπει ποτέ από το Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μου. Θα σου πω επίσης πως δεν καταλαβαίνω γιατί οι φούρνοι την ψήνουν μόνο Καθαρά Δευτέρα.

20150218 153441

Η λαγάνα θα ‘πρεπε να βρίσκεται στα ράφια τους όλη την χρονιά. Όπως ακριβώς το ολικής ή το πολύσπορο.
Φέτος, αποφάσισα να την τιμήσω ακόμη περισσότερο και να την φτιάξω εγώ η ίδια.

Έψαξα σ’ ένα βιβλίο – θησαυρό συνταγών που διαθέτω, πήρα και τηλέφωνο φίλη μου food blogger για έξτρα συμβουλές, καθάρισα τον πάγκο μου κι έπιασα δουλειά.

Τελικά δεν ήταν και πολύ δύσκολο και το αποτέλεσμα με αποζημίωσε. Έκανα και μια δυό χαριτωμενιές – μαματσιτιές κι έπαιξα και λίγο με τις γεύσεις κι αφού είδα πως έτυχαν θερμής αποδοχής από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά και φίλων που δοκίμασαν, σου παρουσιάζω τη συνταγή .

Θα χρειαστείς
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ σ ζάχαρη
2 κούπες νερό χλιαρό
4 κ σ ελαιόλαδο + 2 κ σ ακόμη για επάλειψη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ σ λευκό κρασί
σουσάμι λευκό και μαύρο

* για περισσότερες από μία γεύση χρησιμοποίησε
δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή
ρίγανη ψιλοκομμένη ή
χοντρό αλάτι ή
καραμελωμένα κρεμμύδια

20150218 153537 1200x480

Σ’ ένα μπολ βάζεις την μαγιά με την ζάχαρη και το νερό κι αφήνεις για 20 περίπου λεπτά να φουσκώσει.

Μόλις το προζύμι είναι έτοιμο κι έχει φουσκώσει προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι κι αρχίζεις να ζυμώνεις . Αυτό θα σου πάρει λίγη ώρα.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλά στα χέρια σου. Σκεπάζεις με μια πετσέτα κι αφήνεις σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μιία ώρα έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μόλις έτοιμη χωρίζεις σε μικρές μπάλες.

Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί κι ανοίγεις με τον πλάστη κάθε μπάλα σε σχήμα λαγάνας. Αφήνεις για ακόμη μίση ώρα τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να ξαναφουσκώσουν και μόλις έτοιμες κάνεις τρύπες με τα δάχτυλα. Αλείφεις με το έξτρα ελαιόλαδο και το λευκό κρασί την επιφάνεια τους και πασπαλίζεις με μπόλικο λευκό και μαύρο σουσάμι.Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά ή μέχρι οι λαγάνες ν’αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

20150218 170843

Αν θελήσεις να παίξεις με μία από τις παραπάνω γεύσεις μπορείς απλά πριν πασπαλίσεις με το σουσάμι, να πασπαλίσεις με τα μυρωδικά, το χοντρό αλάτι ή τα καραμελωμένα κρεμμύδια και στη συνέχεια με το σουσάμι.
Η λαγάνα τρώγεται ζεστή, για αυτό μόλις την βγάλεις από το φούρνο άλειψε την ταραμοσαλάτα και δως της να καταλάβει.

Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή

Με αγάπη
MamaTsita