Ντοματόρυζο με αυγό τηγανιτό

MamaTsita
Ντοματόρυζο με αυγό τηγανιτό

Ο καιρός καλυτερεύει, η θερμοκρασία αλλά και η διάθεση ανεβαίνουν! Οι πρώτες ζεστές και ηλιόλουστες μέρες του Μαΐου μού έδωσαν έμπνευση για να ξεκινήσω να φτιάχνω πιο… ανάλαφρα πιάτα. Είπα να κάνω την αρχή με ένα γευστικό «ευκολάκι», το οποίο απαιτεί ελάχιστα υλικά, που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι σου. Είναι μία μεσογειακή συνταγή που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει, γιατί έχει ως βάση το ρύζι, το πιο αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Ποιος δεν έχει, άλλωστε, αναμνήσεις με φαγητά με τη συγκεκριμένη τροφή με την οποία όλοι μας μεγαλώσαμε;

Για το δροσερό ντοματόρυζο με αυγό τηγανιτό, επέλεξα το πιο γευστικό ελληνικό προϊόν, το AGRINO BELLA, το κίτρινο ρύζι των Ελλήνων. Καλλιεργείται στην Κεντρική Μακεδονία και είναι το μόνο που αναγράφει το όνομα συγκεκριμένου ντόπιου παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας πάνω στο πακέτο. Είναι επίσης ότι πιο νόστιμο, και μίας και είναι η βάση της συνταγής, θα την αναδείξει και θα την απογειώσει!


Ντοματόρυζο με αυγό τηγανιτό

Υλικά

250 γρ ρύζι Agrino Bella (parboiled)
1 κρεμμύδι
½ κιλό ντομάτες
1 κ γλ τοματοπελτέ
αλάτι - πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα ζάχαρη
½ λίτρο ζεστό νερό
100 γρ φέτα τριμμένη
σερβίρουμε με τηγανιτά αυγά μάτια

Εκτέλεση

- Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να καραμελώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και τον τοματοπελτέ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι-πιπέρι, κανέλα και ζάχαρη και το ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά κι ανακατεύουμε συχνά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω νερό. Εξαρτάται πόσο βρασμένο προτιμούμε το ρύζι.
- Όταν η σάλτσα πιει τα υγρά της και μελώσει, είναι έτοιμη.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε το ντοματόρυζο με την τριμμένη φέτα.
- Σερβίρουμε και προσθέτουμε στο κάθε πιάτο από ένα τηγανιτό αυγό μάτι.