Η Ιωάννα αντιμέτωπη πρώτη φορά με τον εφιάλτη της - Χωράει ο νους σου τις σκέψεις που κάνει σήμερα;

Κατερίνα Ιωακείμ
Η Ιωάννα αντιμέτωπη πρώτη φορά με τον εφιάλτη της - Χωράει ο νους σου τις σκέψεις που κάνει σήμερα;

Με την ειδική θεραπευτική μάσκα στο πρόσωπο η Ιωάννα Παλιοσπύρου στέκεται σήμερα για πρώτη φορά απέναντι στη γυναίκα που της έριξε το βιτριόλι στο πρόσωπο. Πώς βρίσκει ένας άνθρωπος τη δύναμη στα σταθεί απέναντι στον τρόμο; 

«Έλεγα, "Θεέ μου βοήθησέ με! Μόνο εσύ μπορείς". Θυμάμαι απλά να με βρέχουν, να ουρλιάζω, να πονάω, να ξανακοιμάμαι, να ξαναξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι μου και στο αυτί. Αυτά, δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω για να μην πονάω. Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο Θριάσειο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεία στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε ''Θεέ μου'' και κατάλαβα ότι το είπε για μένα. Τότε κατάλαβα...», διαβάζεις τις λέξεις και νομίζεις ότι έχεις την Ιωάννα, αυτό το κορίτσι με το υπέροχο κορμί και τη δυνατή ματιά, απέναντί σου, επτά χειρουργεία και μια αιωνιότητα μετά την 20ή Μαϊου 2020 που άλλαξε τη ζωή της, να στέκεται απέναντι στο σκληρό κοινό της δικαστικής αίθουσας και να καταθέτει τη δική της μαρτυρία. Κι όμως. Το πιο σοκαριστικό αυτής της περίεργης ημέρας δεν είναι αυτό.

Η Ιωάννα Παπασπύρου δεν καταθέτει απλά τη μαρτυρία της για την ημέρα που μια άλλη γυναίκα πέταξε βιτριόλι κατακαίοντας το πρόσωπο και το σώμα της. Η Ιωάννα Παπασπύρου καταθέτει έχοντας αυτή τη γυναίκα απέναντί της, να την κοιτάει, να την παρατηρεί. Όπως εκείνα τα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση που διασταυρώθηκαν τα βλέμματά τους.

Δεν χωράει ο νους σου πώς μπορεί ένας άνθρωπος που βίωσε ένα τέτοιο μαρτύριο, που δίνει ακόμα τη μάχη της για αποκατάσταση των τραυμάτων και που πρέπει να συμβιβαστεί με τη φρικτή ιδέα ότι ενδεχομένως να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του κορμιού της όπως τα γνώριζε, πώς μπορεί μια γυναίκα που τιμωρήθηκε τόσο βάναυσα (χωρίς καμιά αιτία και αφορμή, όπως και η ίδια βαθιά μέσα της πιστεύει) να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της.

«Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα…»

ioanna epithesi me vitrioli diki22

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατηγορούμενη, Έφη Κακαράντζουλα, αποφάσισε τελευταία στιγμή να παραστεί σήμερα στο δικαστήριο, κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσης της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η κατηγορούμενη κάθισε σήμερα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του ακροατηρίου από τη δεξιά πλευρά, ενώ η Ιωάννα βρισκόταν στην αριστερή πλευρά. Ανάμεσά τους μια ζωή ολόκληρη που άλλαξε σε μια στιγμή. Μπορείς να φανταστείς ποιες σκέψεις, πόσα "γιατί" περνούν από το μυαλό της Ιωάννας αυτά τα βασανιστικά λεπτά; Και πώς είναι δυνατόν να καταθέτει με ψυχραιμία, εκτονώνοντας την έντασή της σε κάποια δάκρυα και αναφιλητά που είναι αδύνατο να συγκρατήσει, χωρίς να εκραγεί;

Το «γιατί» της Ιωάννας δεν έχει σχέση με το βιτριόλι αλλά με το δηλητήριο

Πώς είναι δυνατόν να έχεις απέναντί σου τη δράστιδα και να διατηρείς τη ψυχραιμία σου (η μητέρα και ο αδερφός της Ιωάννας δεν άντεξαν); Πώς βρίσκει ένας άνθρωπος τέτοια αποθέματα δύναμης; Ακόμα και οι θεράποντες ιατροί προσπάθησαν να αποτρέψουν την Ιωάννα από το να παραβρεθεί στο δικαστήριο. Πίστευαν ότι αυτό το τετ α τετ με την γυναίκα που κατηγορείται ότι πέταξε το βιτριόλι στο πρόσωπό της ίσως επιβαρύνει την διαδικασία της ίασης (στην οποία διαδικασία περιλαμβάνονται πολλά ακόμα χειρουργεία και επεμβάσεις, για πολλά χρόνια).

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Πώς νιώθει όταν βλέπει τον εαυτό της μετά την επίθεση με βιτριόλι

Κι όμως. Την Ιωάννα δεν την τρομάζει αυτό που νιώθει η ίδια. Ούτε αυτό που συνέβη. Ούτε καν τα κίνητρα της επίθεσης. Εκείνο που φαίνεται από την κατάθεσή της ότι την τρομάζει είναι τα συναισθήματα της άλλης 35χρονης γυναίκας!

«Έμαθα εκ των υστέρων ότι έγιναν άλλες τρεις απόπειρες. Άλλες δυο έξω από το σπίτι μου, την είδαν οι γείτονες να κουβαλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία είχε γίνει μια ακόμη απόπειρα τη προηγούμενη ημέρα, η οποία απλά απετράπη διότι δεν με πρόλαβε. Δεν κατάφερε να με σκοτώσει. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι -πάλι σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα- με τρομάζει ότι είχε μια συμπεριφορά ανθρώπου – είχε αναστατωθεί όλος ο κόσμος για το ποιος το έκανε – και αυτή έβγαινε και διασκέδαζε και χόρευε πάνω στα τραπέζια. Αντί να πει "τι πήγα και έκανα", ενθαρύνεται ακόμη περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα... Βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν πτοείται που γίνεται ακόμη χειρότερος. Αυτό είναι που με φοβίζει. Και δεν ξέρω ακόμη ούτε τα κίνητρα ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν, γιατί υπάρχουν και άλλοι. Σίγουρα ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει», κατέθεσε η Ιωάννα και αυτές οι λίγες γραμμές για μένα κρύβουν ένα τεράστιο βάρος που κουβαλά στη ψυχή της. Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ. Όχι «γιατί το έκανε» αλλά «γιατί δεν το μετάνιωσε».

Η συνέντευξη της Ιωάννας Παλιοσπύρου στην Κατερίνα Καινούργιου: Όσα είπε για την κατηγορούμενη

Αυτό δεν υπάρχει δύναμη ψυχής να το αντιμετωπίσει κανείς. Μπορείς να επεξεργαστείς τα κίνητρα πίσω από μια πράξη (όσο παράλογα κι αν είναι αυτά για εσένα και όλους τους άλλους εκτός από τη δράστιδα). Δεν μπορείς, όμως, με κανέναν τρόπο να καταλάβεις πώς μετά από όλα αυτά, σαν ανθρώπινο ον απέναντι σε ένα άλλο ον που τυρανιέται, δεν σκύβεις το κεφάλι να πεις συγγνώμη. Γιατί αυτή η γυναίκα δεν την κοίταξε στα μάτια με δάκρυα, συντετριμμένη, μετανιωμένη, καταρρακωμένη από το βάρος της πράξης;

Ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, τη ρώτησε: «Σήμερα η κατηγορούμενη σας είπε κάτι;». Η Ιωάννα απάντησε: «Όχι. Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα…».

Η δίκη συνεχίζεται...

Φωτογραφίες: Intime