Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις απείλησε με παραίτηση την ΕΡΤ 38 χρόνια πριν

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις απείλησε με παραίτηση την ΕΡΤ 38 χρόνια πριν

Όταν ο Χατζιδάκις διαφώνησε με τον Γενικό διευθυντή της ΕΡΤ 37 χρόνια πριν!

 

Ήταν 15 Ιουνίου του 1994 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε και μας άφησε μόνους. Μικρός ήμουν. Θυμάμαι στο άκουσμα του έκτακτου δελτίου του θανάτου του έβαλα τα κλάματα. Μια φορά τον είχα συναντήσει από κοντά, παιδί ακόμα, στα Χανιά μετά από μια συναυλία του και είχα θαμπωθεί από τον μύθο που είχα μπροστά μου. Θυμάμαι ακόμα αυτά που έλεγε και τον τρόπο που κουνούσε τα χέρια του.

Στον Χατζιδάκι δεν ταιριάζουν τα μνημόσυνα. Βρήκα μια συνέντευξη του από το περιοδικό ''Επίκαιρα'' του Οκτωβρίου του 1976. Υπήρχε και τότε κρίση στην ΕΡΤ και ο ίδιος ετοιμαζόταν να παραιτηθεί μετά από έντονες διαφωνίες με κρατικά πρόσωπα.
Ήταν η αφορμή για ένα θόρυβο και πολλές παρασκηνιακές ενέργειες που θα ήταν απίθανο να μείνουν χωρίς συνέπειες.
Διαβάστε αποσπάσματα από την σπάνια αυτή συνέντευξη.


(Για την ενδεχόμενη παραίτηση του από την διεύθυνση της ΕΡΤ)
-Στην ηλικία μου και το κύρος μου δεν επιτρέπουν από την στιγμή του εκστομίζω μια φράση να μην έχω την συνέπεια της είτε θετική είτε αρνητική. Ήξερα πολύ καλά τι έλεγα όταν το έλεγα. Είμαι αμετανόητος. Η σιωπή μου δεν σημαίνει συμβιβασμό, αλλά αναμονή μιας νομίμου αποφάσεως.

-Δεν υπέστην καμιά πίεση από πουθενά αλλά και αν είχα υποστεί δεν θα ήταν ικανή να με εμποδίσει στις αποφάσεις μου. Θεωρώ τον εαυτό μου ελεύθερο από κάθε δυνατή πίεση και ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπει να υφίσταμαι πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή. Αλλά είναι άσκοπο να προβαίνω σε δηλώσεις όταν η απόφαση δεν είναι ολοκληρωμένη.

-Θέλω να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να διαφυλάξω ένα κατά την γνώμη μου αξιόλογο ραδιόφωνο. Μια βιαστική κίνηση θα ήταν νεανικός ενθουσιασμός και άλλωστε σε αυτή την περίπτωση δεν είμαι μόνος. Με ακολουθούν και οι συνεργάτες μου για τους οποίους είμαι υπεύθυνος. Η απόφαση μου να αναβάλλω τις συνεντεύξεις βασίστηκε στην σύσταση των ιατρών μου να αποφύγω τον εκνευρισμό και την ένταση. Αυτή η σύσταση με οδήγησε σε μια ψυχραιμότερη τοποθέτηση του όλου θέματος. Θα ήταν πρόωρο να προβώ σε δηλώσεις.


(Για την ενδεχόμενη τότε αποχώρηση του από την ΕΡΤ)
-Θα ήμουν πολύ ευτυχής. Θα μπορούσα να γράψω ένα ποίημα η θα μπορούσα να κάνω ένα δίσκο για την ΕΡΤ. Την μπαλάντα της ΕΡΤ π.χ. και να περιείχε ένα λυρικό κομμάτι για την Αγία Παρασκευή...


(Για την αντιπαράθεση-σύγκρουση με τον δημοσιογράφο – Γενικο διευθυντή της ΕΡΤ, Γιάννη Λάμψα)
-Δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάτης μου στο ραδιόφωνο που να τον ήξερα πριν. Είναι συνεργάτες που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν. Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Λάμψας με τους δικούς του συνεργάτες. Έχω την εντύπωση ότι δεν έγινε το ίδιο. Ήρθαν δικοί του άνθρωποι.
-Είμαι εναντίον της μυστικότητας.
-Το τρίτο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με νοημοσύνη...
-Υπάρχουν πρόσωπα που δεν έχουν την απαραίτητη ευρύτητα σκέψεως και βλέπουν τα πράγματα χωρίς τις σωστές τους διαστάσεις. Είμαι και γω ένα κυβερνητικό πρόσωπο και μην νομίζετε ότι ασκώ αντικυβερνητική πολιτική με την ελευθερία της σκέψης μου. Απλούστατα όμως νομίζω ότι οι με στενή αντίληψη παράγοντες του τόπου δεν εξυπηρετούν την χώρα μας και κατά προέκταση την κυβέρνηση που τους τοποθέτησε.


(Για την απόφαση του να κόψει τα διαφημιστικά προγράμματα)
-Δεν είναι δυνατόν να εκπορνεύεται το ραδιόφωνο. Όταν υπάρχει μια υπεύθυνη και ισχυρή ραδιοφωνία, οι διαφημιστές δεν έχουν παρά να συμβιβαστούν. Με ενδιαφέρει μόνο το κοινό που δέχτηκε πολύ ευχαρίστα την αλλαγή.


(Για την κρίση στην ΕΡΤ)
-Εγώ νομίζω ότι ποτέ η λέξη ''κρίση'' δεν ταιριάζει τόσο πολύ όσο σ αυτή την περίπτωση της ΕΡΤ . Αν αυτό δεν είναι κρίση... Πιστεύω πάντως ότι και αν γίνει θα είναι μια νόμιμη περιπέτεια μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια της πολιτείας...


Μετά από 37 χρόνια επίκαιρος όσο ποτέ! Αλλά οδηγός ακόμα και σήμερα.