Η Ισμήνη μοιράζεται μαζί μας την πιο λαχταριστή-light-συνταγή τούρτας, έτοιμη σε 20 λεπτά

Ισμήνη Νταφοπούλου
Η Ισμήνη μοιράζεται μαζί μας την πιο λαχταριστή-light-συνταγή τούρτας, έτοιμη σε 20 λεπτά

Κανείς δε μπορεί να αντισταθεί στην αφράτη τούρτα της γιαγιάς Ισμήνης! Δείτε το βίντεο!

Γεια σας φίλες μου!

Πολύ σημαντική στιγμή για εμένα αυτή, που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για το λαχταριστό αυτό και αφράτο light γλυκό (από μικρή μου άρεσε να το ονομάζω τούρτα), συνταγή της γιαγιάς Ισμήνης, που αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και γλυκιές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας!

Μεγαλώνοντας, ζήτησα τη συνταγή και ακόμη και σήμερα το φτιάχνω τουλάχιστον μία φορά το μήνα, είτε για το σπίτι, είτε για την οικογένεια ή για τους φίλους, οι οποίοι συνήθως γλυκαίνονται και μου ζητάνε τη συνταγή, που πεισματικά πάντα απέφευγα να δώσω! Όχι τόσο για λόγους "μυστικότητας" της συνταγής αυτής, αλλά ίσως επειδή ένιωθα πως η πλούσια και απαλή γεύση της που σε εντυπωσιάζει, θα χάσει λίγο την αξία της αν κάποιος ακούσει το πόσο εύκολη και απλή είναι η διαδικασία της παρασκευής.. Και αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας! Μπορείτε να τη φτιάξετε πανεύκολα και πολύ γρήγορα, μόνες, με φίλες ή ακόμη και με τα παιδάκια σας, να σας βγάλει ασπροπρόσωπη σε τυχόν καλέσματα που θα διοργανώσετε, ή απλά για να γλυκάνετε αυτούς που αγαπάτε!

Τελευταία φορά που την έφτιαξα, ήμουν μόνη στο σπίτι και γύρω στις 22:00 το βράδυ, η υπερένταση δε με άφηνε ήσυχη κι έτσι αποφάσισα να τη φτιάξω, έβαλα τον Frank Sinatra στη διαπασών για να με ηρεμεί, και παράλληλα βιντεοσκοπούσα μικρά κομμάτια της διαδικασίας στο snapchat (δείτε το βίντεο παρακάτω).

Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη και δε θα σας πάρει περισσότερο από 20-30' (στη συγκεκριμένη περίπτωση εμένα μου πήρε 1 ώρα λόγω βιντεοσκόπησης και φωτογραφιών που έπρεπε να τραβάω για να σας δείξω τα στάδια).

Τα υλικά που χρειάζεστε είναι:

ένα ευρύχωρο βαθύ ταψί/πυρέξ/μπωλ,

1/2 κιλό σαβαγιάρ ( ίσο με 2 πακέτα και μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλους φούρνους ή σούπερ μάρκετ),

1 ζαχαρούχο γάλα,

1 morfat,

2 βανίλιες (σε σκόνη),

ζάχαρη,

κακάο,

και λίγη τρούφα σοκολάτας (ή ότι άλλο θέλετε για το γαρνίρισμα)

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Σε ένα μεγάλο μπολ αφήνετε να χτυπιούνται στο μίξερ το ζαχαρούχο γάλα με τη morfat και τις 2 βανίλιες για περίπου 10 λεπτά (ή ανάλογα με το μίξερ σας, μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα).

IMG 3930 9684f

Παράλληλα, βράζετε σε ένα σκεπασμένο κατσαρολάκι 3 κούπες νερό με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας κακάο. Μόλις πάρει μία βράση, το απομακρύνετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει λίγο.

IMG 3928 8523e
IMG 3927 7fe6e

Όσο είναι ακόμη ζεστό (αλλά να μην καίει), αρχίζετε να βουτάτε τα σαβαγιάρ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στο κακάο, για 1-2 δευτερόλεπτα (γυρίζετε και ανάποδα) και μόλις έχουν ρουφήξει λίγο κακάο (δε θέλουμε να είναι σκληρά και άκαμπτα, πρέπει να μαλακώνουν λίγο αλλά προσοχή μη σας ρουφήξουν πολύ νερό και γίνουν σα κρέμα), τα στρώνετε ένα ένα στο σκεύος σας, δημιουργώντας μία αυτοσχέδια βάση για την τούρτα.

Όταν η πρώτη στρώση από σαβαγιάρ είναι έτοιμη, χωρίζετε την κρέμα σας σε δύο ίσα μέρη και περιχύνετε τη μισή σα δεύτερη στρώση. Απλώστε προσεκτικά με ένα κουταλάκι ή σπάτουλα την κρέμα ώστε να κρύβει όλα τα σαβαγιάρ της από κάτω στρώσης.

Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα σαβαγιάρ και το κακάο για τρίτη στρώση.

IMG 3937 987b7

Τέλος, περιχύνετε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω. Προσωπικά, ακολουθώ τα βήματα της γιαγιάς μου, η οποία πάντα "χάραζε" την τελευταία κρεμένια στρώση της τούρτας με ένα πηρούνι (όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω), ώστε να την κάνει πιο ανάγλυφη.

Μόλις τελειώσετε, πασπαλίστε με την τρούφα ή το τρίμμα σοκολάτας. Αν σας έχει μένει σαβαγιάρ, τρίψτε ένα μαζί με την τρούφα. Θα δώσει λίγο ακόμη πιο μπισκοτένια γεύση! Σκεπάζετε με καπάκι ή ζελατίνα και βάλτε τη στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να "σφίξει". Εγώ συνήθως τη φτιάχνω βράδυ και την αφήνω στο ψυγείο για τη νύχτα..

Η τούρτα σας είναι έτοιμη! Θα σας εντυπωσιάσει το πόσο πλούσια και ταυτόχρονα ελαφριά είναι η γεύση της.. Πολλοί την παρομοιάζουν με γλυκό αφρό! Ελπίζω να σας αρέσει!

IMG 3946 2d8c5

Από τη γιαγιά Ισμήνη με αγάπη!

{youtube}72pwVyfWxgQ{/youtube}

Στείλτε μου τις εντυπώσεις σας!

~Επικοινωνήστε μαζί μου στο Facebook,

~Μείνετε συντονισμένοι στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram,

~ή ακολουθήστε με στο Twitter!

Μέχρι την επόμενη φορά.. Να περνάτε όμορφα και μην ξεχνάτε να μένετε συντονισμένες στο Queen.gr!