Holiday Blues: Ποια τα συμπτώματα της γιορτινής μελαγχολίας και τι να κάνεις για αυτά

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Holiday Blues: Ποια τα συμπτώματα της γιορτινής μελαγχολίας και τι να κάνεις για αυτά

Μήπως τις τελευταίες ημέρες αισθάνεσαι υπερβολικά κουρασμένη και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί;

Ήρθαν πλέον τα Χριστούγεννα. Μια ιδιαίτερη γιορτή, καθώς πέραν από τα στολισμένα δέντρα, τα γλυκά, τις αγκαλιές και τα χαρμόσυνα τραγούδια, αποτελεί για κάποιους την πλέον μελαγχολική υπενθύμιση της πραγματικότητας στην οποία ζουν.

Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, (λόγω του Hollywood , του έντονου στολισμού κτλ.) χαρακτηρίζεται από έρωτα, αγάπη και οικογενειακές στιγμές. Αυτό έχει λοιπόν ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται προσδοκίες οι οποίες σπάνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Για χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος του χρόνου με τις περισσότερες αυτοκτονίες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, παρ’ όλα αυτά η “γιορτινή μελαγχολία” (Holiday Blues) είναι υπαρκτή και φαίνεται να επηρεάζει το 38% του πληθυσμού.

Η “γιορτινή μελαγχολία” χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

- Μελαγχολική διάθεση

- Αίσθηση κούρασης (πέραν της συνηθισμένης)

- Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που άλλωστε προκαλούσαν χαρά

- Δυσκολία συγκέντρωσης

Μερικές σύντομες συμβουλές για την αντιμετώπιση της “γιορτινής μελαγχολίας” είναι οι εξής:

1) Γιόρτασε την “μοναδικότητα” των γιορτών με τον δικό σου τρόπο.

Εάν έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο, είναι η ευκαιρία σου να κάνεις πράγματα που σε χαροποιούν. Κατά προτίμηση δραστηριότητες που έχεις να κάνεις καιρό, γιατί οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν το επέτρεπαν.

2) Πρόσφερε σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι βιώνουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν προσφέρουμε, παρά όταν λαμβάνουμε. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πραγματικότητα. Εάν θέλεις λοιπόν να βιώσεις το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων, κάν’ το δίνοντας χαρά σε συνανθρώπους μας που τη χρειάζονται.

3) Καταπολέμησε τη μοναξιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν “μόνοι” κατά τη διάρκεια των γιορτών (τουλάχιστον περισσότερο απ’ ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου). Μην επιτρέψεις σε κάτι τέτοιο να σε κυριεύσει! Εάν δεν έχεις κάποιον διαθέσιμο φίλο, αντιμετώπισε την κατάσταση ως μια ευκαιρία για να περάσεις χρόνο με τον εαυτόν σου! Πόσο καιρό έχεις να το κάνεις; Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Σκέψου λοιπόν κατά πόσο “αγαπησιάρης/α” ήσουν φέτος με τον εαυτόν σου και αναρωτήσου αν ίσως πρέπει να του αφιερώσεις λίγο χρόνο!

4) Πρόσεξε την υγεία σου.

Ασχέτως αν οι γιορτές χαρακτηρίζονται από κραιπάλες, η συμβουλή μου θα ήταν να μην το παρακάνεις. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, αλκοόλ, και η έλλειψη ύπνου έχουν αρνητική επίπτωση στη διάθεση μας. Ευχαριστήσου, λοιπόν, αυτές τις μέρες χωρίς υπερβολές!

5) Μάθε να λες “όχι¨.

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να λες ¨όχι¨. Στην περίπτωση των γιορτών, που συχνά βομβαρδιζόμαστε από μεγάλο αριθμό προσκλήσεων, είναι απαραίτητο να μπορούμε να αρνηθούμε, αποφεύγοντας έτσι την “υπερκόπωση” που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει.

6) Είσαι ελεύθερος/η; Δεν πειράζει!

Εάν δεν έχεις σύντροφο για να ανταλλάξεις δώρα, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Μάθε ότι υπάρχουν 195 χώρες, 7 ήπειροι, και 7.7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Εάν δεν υπάρχει κάποιος/α σήμερα, θα υπάρξει αύριο. Χαμογέλασε, μην αυτοτιμωρείσαι και ευχαριστήσου κάθε όμορφη γιορτινή στιγμή!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos