4 ασυνήθιστοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και του στρες

Κωνσταντίνος Ρωμανός
4 ασυνήθιστοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και του στρες

Θα μοιραστώ μαζί σας 4 ασυνήθιστους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους που θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άγχους, όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα.

Στην εποχή μας, το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι περιττό το να αναφερθούμε στο πόσο επιβλαβές είναι αυτό για την υγεία και τη ψυχολογίας μας.

Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας, 4 ασυνήθιστους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους που θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άγχους, όσο το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα.

1) Μίλα στον εαυτό σου στο 3ο πρόσωπο.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας υποστηρίζουν ότι το να μιλάς στον εαυτό σου στο 3ο πρόσωπο, δημιουργεί μια αποστασιοποίηση από το πρόβλημα που σε ταλαιπωρεί, προσφέροντας σου καθαρότερη σκέψη. Πχ εάν υποθέσουμε ότι το στρες που σε ταλαιπωρεί έχει να κάνει με την διεκπεραίωση μιας εργασίας καθοριστικής για την επαγγελματική σου εξέλιξη, αντικατέστησε το “έχω” με το ¨έχει¨. Δηλαδή αντί να σκέπτεσαι “ έχω να κάνω αυτή τη δουλειά”, σκέψου “Ο/Η…… έχει να κάνει αυτήν τη δουλειά”. Θα διαπιστώσεις ότι κατά περίεργο τρόπο το θέμα που σε απασχολεί, παίρνει τότε κάποια απόσταση που σου επιτρέπει να το αντιμετωπίσεις πιο ψύχραιμα.

2) Κάνε τα όλα χάλια!

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, το να τα κάνεις κάτι εσκεμμένα “χάλια”, απελευθερώνει το στρες. Αν είσαι τελειομανής ή ανησυχείς υπερβολικά για το αν θα απογοητεύσεις τους άλλους, το να τα κάνεις κάτι επίτηδες χάλια θα σε βοηθήσει στο να νιώσεις καλύτερα.

Εξυπακούεται ότι θα επιλέξεις εσύ τον τομέα που θα αποφασίσεις να κάνεις την υπέρβαση σε αυτό που υπαγορεύει ο απαιτητικός σου εαυτός, σταθμίζοντας και τις πιθανές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, η επιζητούμενη αυτή “απελευθέρωση”, ακόμη και εάν αφορά έναν ήσσονος σημασίας τομέα, λειτουργεί εξ΄ αντανακλάσεως κατευναστικά και στους άλλους σοβαρότερους τομείς που σε απασχολούν και σε χαλαρώνει.

3) Επίτρεψε στον εαυτό σου να ανησυχήσει.

Όταν κάποιο θέμα μας αγχώνει, βιώνουμε την αίσθηση ανησυχίας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας . Θέσε, λοιπόν, 10 λεπτά στον εαυτό σου, όπου θα επικεντρωθείς απόλυτα στο πρόβλημά σου. Δίνοντας άδεια στον εαυτό σου να ανησυχήσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σου επιτρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πολύ μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα συναισθήματά σου.

4) Δημιούργησε ένα “μέτρο” κακής διάθεσης.

Ζωγράφισε μια κάθετη γραμμή σε ένα κομμάτι χαρτί. Πάνω - πάνω βάλε τον αριθμό 100 και κάτω κάτω το 0. Θέτοντας στο μυαλό σου το 100 ως τον αριθμό που εκπροσωπεί το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί, άρχισε να σημειώνεις το που βρίσκεται το άγχος σου κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάς μια ξεκάθαρη εικόνα του αληθινού μεγέθους του προβλήματος σου.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos