Ο Dicaprio ή η Jennifer Lawrence; Ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης ξέρει ποιος θα πάρει το Όσκαρ

Ο Dicaprio ή η Jennifer Lawrence; Ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης ξέρει ποιος θα πάρει το Όσκαρ

Ποια είναι τα μεγάλα φαβορί και τα outsiders λίγες ώρες πριν την απονομή

Όσοι προσπαθούν να προβλέψουν με ακρίβεια τους νικητές των βραβείων Όσκαρ, σπάνια το καταφέρνουν. Ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και με επιχειρήματα. Άλλωστε είναι ο μοναδικός Έλληνας κριτικός κινηματογράφου που για 21 χρόνια φορούσε το tuxedo του και μαζί με όλους τους σταρ του κινηματογράφου παρακολουθούσε την απονομή από την αίθουσα.
Πριν λοιπόν στοιχηματίσετε για το ποιος θα πάρει το αγαλματάκι σπίτι του, διαβάστε τι μας είπε.

Σε είδαμε φέτος στην εκπομπή JOY. Πόσα χρόνια είχες να δουλέψεις στην τηλεόραση;
16 χρόνια και κάνω ξανά τηλεόραση για συγκεκριμένο λόγο και επειδή αυτοί που με κάλεσαν ήταν δικοί μου άνθρωποι, αλλιώς δεν θα ξανάκανα.


Το διαδίκτυο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και μαθαίνουμε για το σινεμά και τις ταινίες;
Ναι το έχει αλλάξει, το έχει εμπλουτίσει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διαβάζω κριτικές και σχολιασμούς ανθρώπων που γράφουν στα social media και ενώ δεν είναι επαγγελματίες κριτικοί κινηματογράφου, διαβάζω πιο ψαγμένα και με γνώση στο αντικείμενο κείμενα, από κάποιους κάνουν αυτή τη δουλειά.

Η κρίση άγγιξε έφτασε στις αίθουσες;
Στο σινεμά πολύ, τα θέατρο όμως δουλεύουν και αυτό συμβαίνει διότι οι Έλληνες είμαστε θεατρόφιλος λαός. Έχουμε άλλη σχέση με το θέατρο και άλλη με το σινεμά, δεν είμαστε ούτε Αμερικανοί, ούτε Γάλλοι ούτε Ιταλοί, τρεις λαοί που πάνε πολύ σινεμά.

Πού πιστεύεις ότι θα πάει φέτος το Όσκαρ καλύτερη ταινία;
Νομίζω στον «Σκλάβο» και παρ΄ ότι δεν ήμουν προσωπικός θαυμαστής του, διαπιστώνω ότι σαν ταινία έχει ολοκλήρωση και τελειότητα.

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας;
Αν κρίνουμε από τα βραβεία του σωματείου Θα πάει στον Alfonso Cuaron για το "Gravity" αλλά και άλλες φορές υπάρχει ασυμφωνία σωματείου και Ακαδημίας, έτσι σε αυτή τη περίπτωση βλέπω και τον "Σκλάβο"

Τελικά Leonardo Dicaprio ή Matthew Mcconaughey; Ποιος από τους δύο θα πάρει το βραβείο σπίτι του;
Εγώ προσωπικά πιστεύω Leonardo, αλλά δεν είναι μόνο οι δυο τους, είναι και ο Chiwetel Ejiofor. Ο καθένας από τους δύο ξανθούς έχει ένα όπλο, αλλά η σφήνα, ο Chiwetel, έχει ένα τρίο όπλο. Για να σου πω μια λέξη για τον καθένα, ο DiCaprio έχει πληθωρικότητα, ο Mccnaughey λιτότητα και η περίπτωση του Chiwetel είναι ότι συνδέει μια ολόκληρη ταινία και έχει το εκτόπισμα του Leonardo και την εκφραστικότητα του Mcconaughey. Γέρνω προς τον Dicaprio γιατί είναι πρωταγωνισταράς αλλά και οι τρεις έχουν ρεύμα και πρέπει να δούμε ποιος είναι εκείνος που έχει πιο ισχυρό στην Ακαδημία.

Η Cate Blanchett θεωρείς ότι το έχει δεδομένο το 2ο Όσκαρ;
Με βάση ό,τι έχει προηγηθεί, είναι πολύ δύσκολο να το χάσει, αλλά έχει 90 τοις εκατό πιθανότητες και πάντα υπάρχει αυτό το 10. Η αντίστοιχη έκπληξη, παρ ότι είμαι οπαδός της Meryl Streep, αν έρθει δεν θεωρώ ότι θα είναι η Amy Adams, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά σκέφτομαι την Judi Dench. Όμως δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει έκπληξη, γιατί ο ρόλος της Blanchett είναι όλη η ταινία και της το έχει γράψει και ο Woody Allen.

Ο Β΄γυναίκειος ρόλος;
Εκεί είναι όλα ορθάνοικτα, είναι όλες εκπληκτικές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό που βλέπω είναι το εξής: θεωρητικά δεν θα θέλουν να ξαναψηφίσουν της Jennifer Lawrence μέσα σ' ένα χρόνο, όμως αν δεν βρουν άλλη θα το κάνουν. Και εδώ αν μιλήσει κανείς για έκπληξη θα έρθει από μια συγκεκριμένη, την June Squibb, την καρατερίστα στη ταινία "Nebraska" που βγάζει μια πολύ γνήσια ερμηνεία.

Και στο Β' αντρικό ρόλο;
Εδώ, όπως και στον Α΄αντρικό, υπάρχουν δύο αντίστοιχοι. Ο Jared Leto κατεβαίνει με όπλο την εκπληκτική του μεταμόρφωση όχι μόνο στα ρούχα, αλλά στο σωματότυπο και στο χαρακτήρα, απέναντι στο μεγάλο όπλο που έχει ο Σoμαλός στην ταινία "Captain Phillips". Απέναντι στη μεταμόρφωση αντιπαραβάλλεται η αυθεντικότητα και εδώ υπάρχει σφήνα και μπαίνει ένας τρίτος, ο Fassbender, που μπορεί ο ρόλος του να είναι μονοκόματος, αλλά από την άλλη αυτό ζητάει ο ρόλος: Αυτή την εκρηκτικότητα τη φωτιά από μέσα του που απαιτεί ο χαρακ΄τηρας του αφέντη και το έχει στο 100 τοις εκατό. Και οι τρεις έχουν υποστηρικτές, απλά δεν ξέρουμε πόσους έχει ο καθένας.

Το σκάνδαλο με τη Julia Roberts πιστεύεις ότι μπορεί να της κάνει κακό;
Εκεί μέσα είναι χιλιάδες άνθρωποι του σινεμά που κρίνουν τις ερμηνείες και όχι τα εξώφυλλα. Αυτά τα λένε αυτοί που δεν έχουν ιδέα από σινεμά και Όσκαρ και γράφουν ό,τι τους κατέβει. Απλά η Julia Roberts φέτος δεν είναι μέσα στα φαβορί.

Φέτος είναι υποψήφιος και ένας Έλληνας, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ ως διευθυντής φωτογραφίας για το "Nebraska" τουAlexander Payne.
Είναι ένας Έλληνας ελληνότατος και δύο ελληνικής καταγωγής. Ο Payne και ο Alexandre Desplat στη μουσική
Έχουν κάποια πιθανότητα;
Ο Desplat μπορεί και να το πάρει φέτος, ο Payne όχι και ο Φαίδων για να περιοριστούμε στον Έλληνα-Έλληνα, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά είναι το αντίπαλο δέος του "Gravity".Είναι η ασπρόμαυρη πρόταση σε ένα πολύ ποιητικό έργο που βρέθηκε σε όλες τις μεγάλες πεντάδες των βραβείων και η φωτογραφία συμβάλλει πολύ σ' αυτή την ποιητική ατμόσφαιρα.

Πιστεύεις ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναδούμε μια ελληνική ταινία, μετά τον "Κυνόδοντα" στα βραβεία Όσκαρ;
Δεν ξέρει κανείς από πού θα σου ΄ρθει, μήπως το περίμενε κανείς για τον Κυνόδοντα; Το τι ψάχνουν να βρουν, δεν ξέρει κανείς σε ποιες ταινίες θα το βρουν, όταν υποβάλλονται ταινίες από 65 χώρες.

Φέτος θα σχολιάσεις τα βραβεία;
Εννοείται φυσικά και θα τα σχολιάζω. Έχω ανοίξει φάμπρικα στο Facebook και εκεί θα σχολιάσω το κάθε βραβείο στη σελίδα μου: www.facebook.com/panagiotis.timogiannakis