Κορίτσια, αφήστε τους να κοιτάνε το κορμί σας - Αγνοήστε, καμαρώστε, ζήστε! (Για τη μικρή Γωγώ)

Κατερίνα Ιωακείμ
Κορίτσια, αφήστε τους να κοιτάνε το κορμί σας - Αγνοήστε, καμαρώστε, ζήστε! (Για τη μικρή Γωγώ)

Ένα κορίτσι χάθηκε μέσα στα θέλω των άλλων, ένα υπέροχο σώμα θυσιάστηκε μέσα στη δίνη των "πρέπει", ένα φρέσκο πνεύμα έσβησε γιατί δεν άντεξε τη σύγκρουση. Πες όχι! Πες τους ΟΧΙ. Το δικό σου όχι, θα γίνει δικό τους respect. Στο υπόσχομαι! 

Είμαι ένα κορίτσι που θα μπορούσε να έχει πολλά body issues. Θα μπορούσα να είχα χάσει πολλά καλοκαιρινά παιχνίδια τυλιγμένη σε μία πετσέτα, να μην είχα ζήσει έρωτες λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης, να μην είχα μοιραστεί τη ζωή μου με υπέροχες γυναίκες από τον φόβο της ομορφιάς τους, να μην είχα κάνει καριέρα επειδή θα ήμουν κρυμμένη πίσω από ένα υπολογιστή, να μην είχα βγει στην τηλεόραση, να μην είχα απολαύσει ένα παγωτό χωνάκι στην κεντρική πλατεία φορώντας σορτσάκι και λευκό t-shirt, να μην είχα ερωτευτεί τον ωραίο της παρέας και να μην με ζήλευαν δεκάδες κορίτσια που εκείνος είχε κόλημμα μαζί μου και μοίραζε "χυλόπιτες" όπως λέγαμε τότε παλιά...

Πολύ περισσότερο θα μπορούσα να μην είμαι πρόεδρος στην τάξη μου, να μην ήμουν στην θεατρική ομάδα του λυκείου πρωταγωνίστρια, να μην πηγαίνω στα σχολικά πάρτι ντυμένη υπερπαραγωγή, να μην είμαι η καλή μαθήτρια και η αρχηγός της παρέας την ίδια χρονιά. Να με είχε καταπιεί το σχόλιο του κάθε άθλιου και η ειρωνική ματιά της κάθε πικραμένης συμμαθήτριας που έκανε εμετό έπειτα από κάθε γεύμα για να μην πάρει γραμμάριο και έρθει το τέλος του κόσμου της.

Ήμουν ένα στρουμπουλό ατσούμπαλο κορίτσι.


Ανασφάλειες νιώθουν όλοι. Ακόμα και το κορίτσι που θαυμάζεις για το τέλειο κορμί του τα βράδια μπορεί να μην κοιμάται από το άγχος του ότι το στήθος του είναι μικρό ή ο πισινός κάπως χαμηλά ή τα πόδια λίγο κοντά... Κοίτα αυτό το πείραμα. Ζήτησαν από 8 γυναίκες να διαλέξουν την γυναίκα εκείνη με την οποία έχουν το ίδιο βάρος. Έκαναν ΟΛΕΣ ΛΑΘΟΣ!

Κανείς ποτέ δεν τόλμησε να μου κάνει bullying. Κανείς ποτέ δεν τόλμησε να με υποτιμήσει (μπροστά μου, πίσω από την πλάτη μου ίσως έλεγαν πολλά όπως λένε και για εσένα και για όλους). Κι αν κάποιος προσπάθησε κάτι να πει μεταξύ σοβαρού και αστείου έγινε το ρεζίλι της παρέας. Φάνηκε απλά ανόητος, γιατί σχολίαζε κάτι που δεν ενδιέφερε κανέναν (επειδή πρώτα από όλους δεν ενδιέφερε και δεν ενοχλούσε ΕΜΕΝΑ). Όχι, δεν έδερνα κόσμο, ούτε ερχόταν ο μπαμπάς μου στο σχολείο να κάνει φασαρία.

Κάτι μέσα μου με έκανε να νιώθω υπέροχη, δυνατή, ανεξάρτητη και πάρα πολύ σέξι! #OMG

Αστείο; Κι όμως. Είχα από πολύ μικρή τρομερή αυτοπεποίθηση. Δεν το έβαζα ποτέ κάτω. Χαιρόμουν την κάθε στιγμή της ζωής. Έβλεπα στα μάτια των ανθρώπων γύρω μου αγάπη και θαυμασμό. Και ανταπέδιδα. Για όποιον δεν με συμπαθούσε, δεν είχα καμία τακτική. Κι εγώ άλλωστε δεν τους συμπαθούσα όλους. Αγνοούσα τους ανθρώπους που βούλιαζαν στην κακία και στην μιζέρια τους. Ήξερα πως εγώ περνούσα καλύτερα κι ας μην πήγαινα στο πάρτι με το σούπερ hot μίνι της βιτρίνας. Who cares;

Δίαιτα έχω κάνει (με εντυπωσιακά αποτελέσματα) μόνο μία φορά στη ζωή μου, επειδή ήθελα να χωρέσω σε ένα λιλά μπικίνι. Θα κάνω άλλη μία φορά, από Δευτέρα, γιατί θέλω να νιώθω πιο άνετα πάνω στα ψηλά μου τακούνια. Ως εκεί.

Κανείς ποτέ δεν ολοκλήρωσε μια φράση που ξεκινούσε "εσύ τόσο έξυπνο κορίτσι πώς...", "εσύ με τόσο όμορφο πρόσωπο πώς δεν...". Κι αυτό γιατί έβλεπαν στα μάτια μου την απάντηση.

body positivity enjoylife5

«Δε χρειάζεται να έχω σώμα 19χρονης γιατί δεν είμαι 19χρονη» Δες ποια celebrity το είπε (γιατί προβλήματα με την γνώμη των άλλων για την εικόνα τους αντιμετωπίζουν γυναίκες σε όλο τον πλανήτη) και τι έκανε γι' αυτό.

Ξέρεις πόσα "γιατί δεν..." μπορείς εσύ να πεις για τον καθένα που έχεις απέναντί σου; Ουυυυυ! Πάρα πολλά!

Γιατί δεν έχεις αληθινούς φίλους; Γιατί δεν είσαι ποτέ χαρούμενος; Γιατί δεν έχεις κουραστεί από την κακία σου; Γιατί δεν καταλαβαίνεις πόσο άσχημος είναι ένας κακός άνθρωπος; Γιατί δεν έχεις όνειρα για σένα (παρά μόνο ασχολείσαι με το να καις τα όνειρα των άλλων;). Γιατί δεν μας κάνεις τη χάρη να αποκτήσεις ζωή;

Εννοείται πως έχω κλάψει, έχω εκνευριστεί, έχω αρρωστήσει για συμπεριφορές ανθρώπων. Ποτέ, όμως, για συμπεριφορές που μπορεί να αφορούσαν στην εικόνα μου.

Πού την έβρισκα τόση δύναμη;

Κάποια στιγμή, στην εφηβεία μου είχα κι εγώ αναρωτηθεί.

Πώς μπορεί να είχα δίπλα μου το πιο ωραίο αγόρι του νησιού; Πώς μπορεί να έλεγε όχι σε όλα εκείνα τα πιο καλλίγραμμα κορίτσια; Πώς ήταν δυνατόν σε μια παρέα με τόσες όμορφες κοπέλες (γιατί πάντοτε αγαπούσα το ωραίο και το ήθελα δίπλα μου) εκείνος να ήθελε εμένα; Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: «Κάθε φορά που σε βλέπω χαμογελάω, χωρίς να έχω σκεφτεί το γιατί».

Αυτή η φράση άλλαξε την κοσμοθεωρία μου. Την είπε ένα παιδί κι αυτό σήμερα που το σκέφτομαι έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.


Κορίτσι, εσύ που έχεις στεναχωρηθεί επειδή κάποιος κάπου κάτι είπε... Συγκεντρώσου στην αλήθεια!

Λίγα δευτερόλεπτα χρειάζονται μόνο για να κάνεις κάποιον να χαμογελάσει. Αυτός ο κάποιος θα γίνει η καλύτερή σου φίλη, ο έρωτας του καλοκαιριού, ο κολλητός σου, ο νέος σου συνεργάτης...

Αρκεί να τον δεις. Να τον καταλάβεις. Γιατί όσο έχεις στραμμένο το βλέμμα σου σε εκείνους που έχουν μόνο κάτι κακό να πουν για σένα, τους αφήνεις χώρο να πολλαπλασιαστούν, να ορθώσουν ανάστημα και να κρύψουν στη μοχθηρή σκιά τους όλους εκείνους που σε θέλουν στη ζωή τους.

Μη μασάς!


Να μάθεις τον εαυτό σου να αγνοεί, να προσπερνά, να μην δίνει αξία σε όσους θέλουν να σε πονέσουν. Για κάθε "χοντρή", "κακιά", "άσχημη", "χαζή" που σου πετάνε στα μούτρα, πέταξέ τους κι εσύ το πιο δυνατό σου γέλιο. Γέλα μαζί τους. Κορόιδεψε την χαζομάρα τους και προσπέρασέ τους.

Αν δουν ότι δεν σε ενοχλεί η επίθεσή τους, δεν θα τη συνεχίσουν γιατί... δεν θα έχει πλάκα πια για αυτούς, δεν θα υπάρχει φόβος να θρέψει το εγώ τους, δεν θα βρουν τρόπο να νιώσουν σημαντικοί.

Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Είσαι μοναδική, είσαι υπέροχη, είσαι γεμάτη αγάπη, ό τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον.

Γίνε η χαρά της ζωής. Χαμογέλα. Νιώσε όμορφη, σέξι και δυνατή. Η λάμψη της αυτοπεποίθησης ήταν, είναι και θα είναι το πιο ισχυρό αφροδισιακό. Το αυθόρμητο χαμόγελό σου κάνει τον κόσμο κάποιου να λάμπει. Πίστεψε σε σένα.

Φυσικά και θα κάνεις τη δίαιτά σου για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα. Χωρίς υστερία και χωρίς άγχος, όμως. Είσαι ήδη όμορφη. Είσαι ήδη ξεχωριστή.

Αγκαλιάζεις υπέροχα, φιλάς θαυμάσια, αγαπάς συγκλονιστικά. Στο λέω και στο υπογράφω.


Οι γυναίκες είναι κάτι περισσότερο από ένα -αδύνατο, παχουλό, καλλίγραμμο, στρουμπουλό, κοντό ή ψηλό- σώμα

Έχω και κάτι ακόμα που θέλω να ξέρω πως το ξέρεις ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις.

Τα παιδιά στο σχολείο, οι συνάδελφοι στη δουλειά, τα αγόρια στη γειτονιά μπορεί να γίνουν πολύ άδικοι και σκληροί άνθρωποι μαζί σου. Δεν θα τους κουβαλάς για πάντα μαζί σου όμως.

Αύριο θα ανοίξεις τα φτερά σου. Θα κάνεις καριέρα, θα ταξιδέψεις, θα κάνεις νέες παρέες, θα εξελιχτείς, θα τους προσπεράσεις όλους αυτούς (#ισχυει! Το έχω δει να συμβαίνει ξανά και ξανά).

Δεν μπορείς να το πιστέψεις αυτή τη στιγμή αλλά σε λίγα χρόνια, σε κάποιο reunion, σε κάποια σύσκεψη στελεχών, σε κάποιο ταξίδι σου θα συναντήσεις ξανά αυτούς τους ανθρώπους. Και θα σου φανούν μικροί, λίγοι, ασήμαντοι. Στα μάτια τους θα δεις ένα τεράστιο "Respect!" για όσα έχεις καταφέρει στη ζωή σου. Και τότε θα καταλάβεις πως έκανες σωστά που τους προσπέρασες.

https://www.instagram.com/p/CQb7cleMxcZ

Για σένα #Γωγω

Η κάθε μία από αυτές τις λέξεις είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Γωγώς. Της υπέροχης αυτής κοπέλας που στα 14 χρόνια της έκανε ένα τολμηρό βήμα να αλλάξει με μια πολύ δύσκολη επέμβαση την εικόνα της για να μην την πονάει πια το bullying των συμμαθητών της.

Η Γωγώ δεν πρόλαβε να αγαπήσει τον εαυτό της. Δεν πρόλαβε να δει όλους όσοι την αγαπούσαν για αυτό το μοναδικό και υπέροχο πλάσμα που ήταν. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν χτες με βαθιά οδύνη να της πουν το τελευταίο αντίο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επανομή.

Αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τη δική τους Γωγώ, πρέπει σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή να σε τραβήξουν από το χέρι, να σε βγάλουν από το πηγάδι με τα "αν" και τα "γιατί" που κοντεύουν να σε πνίξουν.

Πάρε ανάσα. Αγνόησε την κακία, καμάρωσε την αξία σου, ζήσε τη ζωή σου! Να επιλέξεις τη χαρά. Να αφήσεις τα δάκρυα στους μίζερους.

Είσαι υπέροχη γλυκιά μου.