Οι άγνωστοι σταθμοί στη ζωή της Πόλυ Πάνου!

Οι άγνωστοι σταθμοί στη ζωή της Πόλυ Πάνου!

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Πόλυ Πάνου σώπασε!

 

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου γεννήθηκε σημαδιακή μέρα. 28 Οκτώβριου 1940. Την μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος το κορίτσι με την δωρική φωνή πήρε την ανάσα της ζωής.
Στα δεκατρία της χρόνια πήρε μέρος σε διαγωνισμό τραγουδιού και κέρδισε τις εντυπώσεις. Τότε την ακούει ο νεαρός Μπιθικώτσης, ενθουσιάζεται και την παίρνει υπό την προστασία του. Ο ίδιος της άλλαξε το όνομα και καλλιτεχνικά γεννήθηκε η Πόλυ Πάνου. Από την αρχή κάνει κιόλας επιτυχία με το τραγούδι του Ζαμπέτα '' να πας να πεις στην μάνα μου''. Φυσικά επειδή ήταν ανήλικη είχε πάντα την μητέρα της δίπλα η οποία κανόνιζε τα πάντα.
Κατάφερε με την φωνή της και τον χαρακτήρα της να εδραιωθεί πολύ σύντομα στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Όταν ο Χατζιδάκις έγραψε ''τα παιδιά του Πειραιά'', το 1960 για να το ακούσει η Μέλινα διαλέγει να το ηχογραφήσει με την εικοσάχρονη τότε Πόλυ Πάνου που έχει καθάρια δωρική φωνή. Τον ίδιο καιρό πάλι ο Μπιθικώτσης θα την πάει στην δισκογραφική εταιρία Κολούμπια. Εκεί θα ειπωθεί ότι είναι η Σοφία Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού.
Θα έρθουν μετά τα ''Κόκκινα φανάρια'' και ο Σταύρος Ξαρχάκος θα της εμπιστευτεί τον ύμνο ''στου λιμανιού το καλντερίμι όσοι δεν ζήσαν',' που χρόνια αργότερα θα την κάνει και gay icon. Το 1968 στην ταινία ''Όλγα αγάπη μου'' με την Ζωή Λάσκαρη και τον Γιάννη Φέρτη ο Μίμης Πλέσσας και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος την δίνουν ένα ακόμα σπουδαίο τραγούδι ''τι σου κάνα και πίνεις''
Εντωμεταξύ θα τραγουδήσει Τσιτσάνη, Γαβαλά. Θα οργώσει την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα τραγούδια της, θα δοξαστεί όπου υπάρχει ελληνισμός.
Με τον Πάνο Γαβαλά θα ιδρύσει στα μέσα της δεκαετίας του '60 και την δισκογραφική εταιρία ''Βεντέτα'' που είχε για label το πρόσωπο της για να ηχογραφεί τα τραγούδια της.
Ήταν πάντα χαμηλών τόνων, δεν την ένοιαζε η εμφάνιση της. Αυτό που ήθελε ήταν να γεράσει φυσιολογικά. Δυστυχώς δεν πρόλαβε.
Τα τραγούδια με την φωνή της όμως θα υπάρχουν για πάντα!