Μυρωδάτα Πασχαλινά κουλουράκια

MamaTsita
Μυρωδάτα Πασχαλινά κουλουράκια

Τα Πασχαλινά κουλούρια φέτος ήταν καθαρά “παιδική υπόθεση”. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να ετοιμάσω τη ζύμη. Το πλάσιμο το ανέλαβαν η κόρη μου κι ο γιος μου. Δεν ήταν βέβαια αυτός ο πρωταρχικός μου στόχος, όμως τα πιτσιρίκια μου τα συνεπήρε η μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου και της βανίλιας την ώρα που ετοίμαζα τη ζύμη και ήταν ανένδοτα στα παρακάλια μου, να μου αφήσουν τουλάχιστον ένα κομμάτι για να… δημιουργήσω κι εγώ. Κι έτσι, ότι δεις παρακάτω είναι δια χειρός Κατερίνας και Δημήτρη!

mamatsita koulourakia 1

Για τα Πασχαλινά κουλουράκια σε σχήμα φατσούλα γελαστή, απομίμηση ψωμάκι φρατζολάκι, οχταράκια καθώς και προσπάθεια για στεφανάκια, θα χρειαστείς:

250 γρ φρέσκο βούτυρο
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα φρέσκο γάλα ζεστό
2 κ γλ αμμωνία
6 κρόκους
1 βανιλέτα
1 κ γλ αλάτι &
αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (1 κιλό και κάτι ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια)
1 κρόκο αραιωμένο με νερό

mamatsita koulourakia 2

Σ’ ένα βαθύ σκεύος χτυπάς πάρα πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσει. Ρίχνεις μέσα στο γάλα την αμμωνία, και αρχίζεις να τα ρίχνεις εναλλάξ με τους κρόκους στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι το οποίο ρίχνεις σιγά σιγά και το οποίο ανακατεύεις με το χέρι μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλά στα δάχτυλα. Αυτό ήταν. Παραδίνεις τη ζύμη στα παιδάκια σου κι εκείνα αναλαμβάνουν το πλάσιμο.

Αλείφεις τα κουλουράκια με τον αραιωμένο με νερό κρόκο αυγού ή τα πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη (εμείς κάναμε κι από τα δύο).

mamatsita koulourakia 3

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι τα κουλουράκια σου να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρωματάκι.
Καλό Πάσχα

Με αγάπη

MamaTsita

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο facebook

Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο instagram

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.