O «εφιάλτης» του καλοκαιριού: Μήπως ήρθε η ώρα να δείξεις το σώμα σου άφοβα;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
O «εφιάλτης» του καλοκαιριού: Μήπως ήρθε η ώρα να δείξεις το σώμα σου άφοβα;

Αγάπησε το σώμα σου και θα το αγαπήσουν και οι άλλοι

Το καλοκαίρι έχει κιόλας φτάσει (ίσως νωρίτερα απ ότι περιμέναμε)! Ενώ αυτό αποτελεί χαρούμενο νέο για πολλούς, ορισμένοι υποφέρουν.

Είναι η περίοδος του χρόνου που η ιδέα του να βγεις στη παραλία μοιάζει με εφιάλτη. Να πρέπει να φανερώσεις το σώμα σου μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους, δεν είναι για όλους μια ευχάριστη κατάσταση.
Όλο αυτό δημιουργεί εκνευρισμό και απογοήτευση καθώς γεννιούνται σκέψεις όπως “γιατί δε συγκρατήθηκα το χειμώνα”, ή “ούτε φέτος, φέτες” ή “πως είμαι έτσι” κτλ.

Μπορεί αυτές οι σκέψεις να μοιάζουν λογικές, αλλά πίστεψε με … δεν είναι! Κάποιος νιώθει μειονεκτικά έχοντας ένα σώμα το οποίο δε συμβαδίζει με τα πρότυπα της εποχής μόνο και μόνο γιατί έχει πέσει θύμα “πλύσης εγκεφάλου”. Βομβαρδιζόμαστε από τεράστιο αριθμό πληροφοριών που προβάλουν την εικόνα του “τέλειου κορμιού” πείθοντας μας ότι είναι απαραίτητο. Στη πραγματικότητα όμως, όλο αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψυχρό μάρκετινγκ!

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν εντελώς λανθασμένη άποψη για την ποσότητα σωματικού λίπους που προτιμούν οι άνδρες. Συγκεκριμένα φαίνεται να πιστεύουν ότι οι άντρες βρίσκουν τις εξαιρετικά αδύνατες γυναίκες, (όπως τα μοντέλα), ιδιαίτερα ελκυστικές.
Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από τη πραγματικότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό των αντρών μπορούν να το επιβεβαιώσουν!

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα ώστε να βγεις στη παραλία χωρίς να σκέφτεσαι όλα εκείνα που σου χαλάνε τη διάθεση;
Ίσως να ακουστεί γραφικό … αλλά … απλά αγάπησε το σώμα σου! Πως το κάνουμε αυτό;

1) Μη περνάς τόσο χρόνο στα social media.
Μια από τις μεγαλύτερες πηγές κατάθλιψης είναι τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Όσο χρήσιμα και αν είναι, μας βάζουν σε μια διαδικασία σύγκρισης που δεν έχουμε ανάγκη! Άφησε τα για λίγες μέρες στην άκρη και θα εντυπωσιαστείς από το πόσο καλύτερα θα νιώσεις.

2) Προσποιήσου ότι αγαπάς το σώμα σου!
Μπες στη διαδικασία να φανταστείς έστω για λίγο ότι το σώμα σου ανταποκρίνεται στην εικόνα που θα ήθελες. Στη συνέχεια σκέψου τι ακριβώς θα έκανες σε παρόμοια περίπτωση ( πως θα κινήσουν, πως θα καθόσουν, τι θα φορούσες). Τώρα απλά κάνε τα πράξη. Σε βεβαιώνω ότι θα νιώσεις πολύ καλύτερα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς δυο βασικούς κανόνες της ψυχολογίας. Πρώτον, όλες μας οι σκέψεις σωματοποιούνται και δεύτερον, η στάση του σώματος μας επηρεάζει τα συναισθήματα μας.

3) Ξέχνα τους γύρω σου.
Πήγαινε στη παραλία και πέρασε καλά. Όλοι γι αυτό έχουν πάει. Όσο κι αν πιστεύεις ότι σε κοιτάνε και σε κρίνουν, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Όταν κάτι μας ενοχλεί έχουμε τη τάση να νιώθουμε ότι όλοι το παρατηρούν ή ασχολούνται με αυτό. Όταν βγεις βόλτα και ανακαλύψεις ότι το ρούχο που φοράς είναι λερωμένο, αυτόματα αρχίζεις να κρύβεσαι πιστεύοντας ότι έτσι δε θα το δει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι δε θα το παρατηρούσε κανείς και τώρα που κινείσαι ύποπτα, ίσως να το παρατηρήσουν!

4) Αν σε κρίνουν … σε έκριναν!
Στο τέλος της ημέρας, έτσι είσαι και σε όποιον αρέσεις! Σκέψου ότι αυτός που θα μπει στη διαδικασία να σε κρίνει, έχει πολλά, δικά του, άλυτα προβλήματα. Εάν υπήρχε παραλία όπου βγαίνουν γυμνές οι προσωπικότητες μας, ίσως αυτός να έπρεπε να κρυφτεί!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,
Με αγάπη,
Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology
PgCert Clinical Hypnosis
Bsc Psychology
Certfied Life coach