Τι είναι το προσωρινό και τι το χρόνιο στρες;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Τι είναι το προσωρινό και τι το χρόνιο στρες;

Ποια είναι τα 3 στάδια του στρες;

Το στρες ερμηνεύεται ως σωματική και ψυχική ανταπόκριση στις περιβαλλοντικές πιέσεις. Σε μια κατάσταση πίεσης, πρόκλησης ή κινδύνου, το σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί γρήγορα, εκκρίνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες αποτελούν μέρος του μηχανισμού "πάλης ή πτήσης".

Ο συγκεκριμένος αμυντικός μηχανισμός επηρεάζει το ρυθμό του μεταβολισμού, τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια κατάσταση έντασης και αυξημένης επίδοσης.

Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ προσωρινού και χρόνιου στρες. Το βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να επιλυθεί με την τακτική άσκηση διαλογισμού, αυτό-ύπνωσης, γυμναστική , αλλά και την αλληλεπίδραση με φιλικά πρόσωπα . Σε αντίθεση με το βραχυπρόθεσμο,

το χρόνιο άγχος είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, και μπορεί να οδηγήσει σε φυσική και συναισθηματική ανισορροπία.

Ανάμεσα στα αίτια πρόσκλησης στρες σημαντικό ρόλο παίζουν γεγονότα όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο / χωρισμός, το συναίσθημα της προδοσίας, τραυματισμός ή ασθένεια, τα οικογενειακά προβλήματα, η απώλεια εργασίας, η εγκυμοσύνη ή αλλαγή οικονομικής κατάστασης.

Ο καναδικής υπηκοότητας επιστήμονας Hans Selye (1907-1982),

Κατέληξε ότι το άγχος αποτελείται από τρία στάδια,

1) την ανησυχία,

2) την αντίσταση και

3) την εξάντληση.

Οι περισσότεροι συνάνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο στρες, χάνουν τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους. Εάν νιώθετε πως οι σκέψεις σας είναι δηλητήριο στην ζωή σας ή την ζωή κάποιου αγαπημένου σας, τότε κάντε την αλλαγή. Η κλινική ύπνωση είναι αποδεδειγμένα από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση του στρες.

Σε ελάχιστες μόνο συνεδρίες, απαλλαγείτε για πάντα από σκέψεις και συναισθήματα που σας βασανίζουν εδώ και χρόνια.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology

PgCert Clinical Hypnosis

Bsc Psychology

Certfied Life coach