Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου ακολουθώντας 10 απλά βήματα

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου ακολουθώντας 10 απλά βήματα

Ότι και αν είναι αυτό το οποίο θέλεις να πετύχεις, από μια καλύτερη σωματική εικόνα, μέχρι επιτυχία στα επαγγελματικά σου σχέδια, πρέπει να θυμάσαι ότι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι η σωστή δημιουργία στόχων.

Ο καθορισμός στόχου αποκρυσταλλώνει όλες εκείνες τις σκέψεις που πετάνε στο μυαλό σου και εξασφαλίζει ότι θα αξιοποιήσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να φτάσεις εκεί που επιθυμείς. Χωρίς συγκεκριμένο στόχο, δεν ξέρεις πού πας. Όταν δεν ξέρεις πού πας, χάνεσαι στη διαδρομή.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 αποδεδειγμένα αποτελεσματικούς τρόπους που θα σας οδηγήσουν στη επίτευξη των στόχων σας:

1) Να θέτεις έναν συγκεκριμένο στόχο κάθε φορά. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να θέλουν να πετύχουν πολλά ,συγχρόνως, διασπώντας με τον τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους. Έχε πάντα ένα στόχο στον οποίο θα διοχετεύσεις τις δυνάμεις σου.

2) Σχεδίασε εκ των προτέρων. Δώσε δηλαδή λίγο χρόνο στον εαυτό σου να καταλάβει τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο θέλεις να πετύχεις και φτιάξε ένα πλάνο δράσης, του οποίου κάθε σημείο θα είναι διαδοχικά και ένας επιμέρους στόχος, για την προοδευτική επίτευξη του τελικού στόχου.

3) Χρησιμοποίησε τις εμπειρίες σου. Έχεις προσπαθήσει να πετύχεις κάποιον στόχο στο παρελθόν; Αν ναι, πήγαινε πίσω και δες τι ήταν αυτά που σε ενδυνάμωσαν και αυτά που σε αποδυνάμωσαν στην τότε προσπάθεια σου. Θυμήσου τις λύσεις που βρήκες στα προβλήματα σου και σημείωσε τις. Ίσως κάποια από αυτά τα μαθήματα να σου χρησιμέψουν και τώρα.

4) Τι θέλω να πετύχω;

Γιατί αυτός ο στόχος είναι σημαντικός;

Ποιοι άλλοι εμπλέκονται;

Οι στόχοι οφείλουν να είναι συγκεκριμένοι. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτούς χωρίς να απειλείσαι από το ενδεχόμενο του να χαθείς στη πορεία.

5) Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι.

Πόσα;

Πως θα ξέρω ότι το πέτυχα;

Δεν μπορείς να πεις “θέλω να είμαι αδύνατος” ή “θέλω να είμαι πλούσιος” εάν δεν έχεις κάποιας τάξης μεγέθη στο νου σου. Πες θέλω να χάσω πχ. 10 κιλά ή θέλω να βγάλω Χ αριθμό χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος σου γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος και ξεκάθαρος και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών που καταβάλεις για την επίτευξη του εφικτή.

6) Πώς μπορώ να επιτύχω αυτόν τον στόχο;

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος με βάση άλλους περιορισμούς, (όπως οι οικονομικοί παράγοντες); Για να είναι ένας στόχος επιτυχής, πρέπει να είναι ρεαλιστικός και εφικτός. Με άλλα λόγια η υλοποίηση του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια των δυνατοτήτων σου ούτε να αντιστρατεύεται παράγοντες (πχ οικονομικούς, κοινωνικούς κ.α ) που εκφεύγουν του ελέγχου σου.

7) Ο στόχος πρέπει να σε αφορά, να πείθει δηλαδή για την ανάγκη του. Η επίτευξη ενός στόχου είναι συχνά μια επίπονη αν όχι επώδυνη (που απαιτεί θυσίες) και ενδεχομένως χρονοβόρα διαδικασία. Μόνο εάν κάποιος πιστεύει ότι η υλοποίηση του ικανοποιεί πραγματικές ανάγκες του ή βαθύτερα θέλω του μπορεί βάσιμα να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, για την επίτευξη του.

8) Πότε;

Τι μπορώ να κάνω ένα χρόνο από τώρα;

Τι μπορώ να κάνω έξι μήνες από τώρα;

Τι μπορώ να κάνω σήμερα;

Κάθε στόχος χρειάζεται συγκεκριμένη προθεσμία επίτευξης ώστε να εστιάσετε και να εργαστείτε προς το σκοπό αυτό χωρίς να πέφτετε θύματα της αναβλητικότητας, που είναι η σοβαρότερη διελκυστίνδα στην διαδικασία υλοποίησης ενός στόχου. Επίσης θέτοντας χρονικά περιθώρια, βελτιστοποιήσου τη διαχείριση των προσπαθειών μας στα πλαίσια του πλάνου δράσης που όπως είπαμε πρέπει να καταρτίζουμε από την αρχή, ορίζοντας πχ ότι αυτό το μήνα πρέπει να έχουμε πετύχει το Χ και μέχρι τον επόμενο το Ψ.

9) Τέλος, εστίασε στα θετικά που θα αποκομίσεις πετυχαίνοντας τον στόχο σου. Για παράδειγμα, άμα θες να αδυνατίσεις, να σταματήσεις κάποια κακή συνήθεια ή να πετύχεις στα επαγγελματικά σου, φτιάξε μια λίστα με όλα όσα θα σου αποφέρει αυτή η επιτυχία και τοποθέτησε τη σε ένα σημείο που βλέπεις συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο θα υπενθυμίζεις συνεχεία στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους παλεύεις και κουράζεσαι και θα παίρνεις κουράγιο για να συνεχίσεις.

10) Σκέψου θετικά και μην τα παρατάς. Το να σκέφτεσαι θετικά δεν θα σε κάνει να πετύχεις τον στόχο σου με κάποιον μαγικό τρόπο. Είναι σίγουρα όμως ποιο εποικοδομητικό να σκέφτεσαι θετικά, επικεντρώνοντας την προσοχή σου στα μαθήματα που πήρες από κάθε λάθος παρά την απογοήτευση που σου προσέφεραν. Επίσης, μη τα παρατάς! Θυμήσου τα λόγια του Thomas Edison … “ Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10,000 τρόπους που δεν δουλεύει” .

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology

PgCert Clinical Hypnosis

Bsc Psychology

Certfied Life coach

Δες και αυτό:

12 κινήσεις που προδίδουν κάποιον όταν λέει ψέματα