Για να ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ πρέπει να μάθεις τους 3 «εαυτούς» σου

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Για να ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ πρέπει να μάθεις τους 3 «εαυτούς» σου

Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε την φράση “με ξέρω καλύτερα από τον καθένα”. Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο ισχύει;

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, αφιερώνεται στην προσπάθεια μας να γνωρίσουμε τους άλλους. Να μάθουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους που θα μας επιτρέψουν να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί τους (όπως τα ελαττώματα, τα θέλω τους κτλ.). Στην προσπάθεια μας να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι, συνεργάτες, φίλοι, γονείς, ξεχνάμε όμως ότι είναι σημαντικότερο να μάθουμε το εαυτόν μας. Τότε μόνο είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τους άλλους, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εκπτώσεις στην προσωπικότητά μας ή να “υποταχτούμε” στα θέλω των άλλων.

Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε την φράση “με ξέρω καλύτερα από τον καθένα”. Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο ισχύει;

Ο Πολ ΜακΚένα, σε ένα βιβλίο του, αναφέρει ότι για να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από τα προσωπεία που φοράμε επί καθημερινής βάσεως. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχουμε 3 “εαυτούς” και μόνο αναγνωρίζοντας τους, είμαστε σε θέση να βιώσουμε το αληθινό μας “εγώ”.

1) Ο Προσποιητός μας Εαυτός.

Ο Προσποιητός Εαυτός, είναι η εικόνα που προβάλουμε στον κόσμο. Είναι το πώς θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν. Συνήθως χρησιμοποιούμε αυτό το προσωπείο για να κρύψουμε όσα φοβόμαστε ότι μπορεί να μάθουν οι άλλοι για εμάς. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις τον Προσποιητό Εαυτό, αναρωτήσου τα εξής:

- Πώς θέλω να φαίνομαι;

- Ποιες πλευρές της προσωπικότητας μου θέλω να παρατηρούν πρώτα;

- Τι θέλω περισσότερο απ όλα να ξέρουν οι άλλοι για εμένα;

- Αν προσπαθούσες να αποδείξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό;

2) Η Αρνητική μας Αυτο-Εικόνα.

Αρνητική μας Αυτο-Εικόνα, είναι το ποιος φοβάσαι ότι είσαι. Όταν τσακωνόμαστε με κάποιον, υπάρχουν πράγματα που θα ειπωθούν που ίσως μας πονέσουν και άλλα που θα μας αφήσουν αδιάφορους. Συνήθως, αυτά τα οποία μας πονάνε, είναι αυτά τα οποία φοβόμαστε ότι ισχύουν. Συχνά είναι δύσκολο το να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πλευρά του εαυτού μας, καθώς έχουμε καταβάλει προσπάθεια για να την αποφεύγουμε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά το να εντοπίσουμε αυτές τις αρνητικές πλευρές μας, μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα απελευθερωτικά. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις την Αρνητική σου Αυτο- Εικόνα, αναρωτήσου τα εξής:

- Ποια είναι τα αντίθετα χαρακτηριστικά του Προσποιητού σας Εαυτού;

- Ποια μυστικά δεν θα θέλατε να μαθευτούν για εσάς και τι λένε για την προσωπικότητα σας;

- Ποιος είναι ο άνθρωπος στην ζωή σας που αντιπαθείτε περισσότερο; Τι είναι αυτό που τον κάνει αντιπαθητικό; Έχετε μήπως παρόμοια στοιχεία στον χαρακτήρα σας (έστω και σε μικρότερο βαθμό);

3) Ο Αυθεντικός μας Εαυτός.

Όπως θα έχετε καταλάβει, πρόκειται για την πιο αυθεντική εκδοχή των συναισθημάτων και της προσωπικότητας σας. Αναρωτηθείτε τα εξής:

- Ποιος είστε όταν δεν σας βλέπει κανείς;

- Εάν νιώθατε, πάντα, απολύτως ασφαλείς, τι θα κάνατε διαφορετικά;

- Πως θα ήταν η ζωή σας και οι σχέσεις σας εάν δεν είχατε κανέναν απολύτως φόβο;

Με αυτά τα δεδομένα, αξίζει πιστέψτε με, να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην προαναφερθείσα “άσκηση”. Το να γνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, δεν είναι μόνο ηθικό χρέος απέναντι στον εαυτό μας, είναι και απαραίτητο προσόν για να οικοδομήσουμε το μέλλον που μας ταιριάζει και για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach