Κακές συνήθειες… γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ;

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Κακές συνήθειες… γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ;

Εάν νιώθεις ότι έχεις βαρεθεί να είσαι “θύμα” μιας κακής συνήθειας και έχεις αποφασίσει να απελευθερωθείς απ’ αυτήν, θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Γιατί άραγε μας αρέσουν τόσο πολύ οι κακές συνήθειες; Τι είναι αυτό που μας κάνει να τις διατηρούμε, παρ’ όλο που γνωρίζουμε το πόσο μας βλάπτουν;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στην Αμερική το 18% των θανάτων οφείλεται στην χρήση προϊόντων καπνού, το 16,5% στην κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης και το 3,5% στην κατάχρηση αλκοόλ. Δηλαδή, σχεδόν το 40% των θανάτων, συναρτάται άμεσα και αποδεδειγμένα, με κακές συνήθειες της καθημερινότητάς μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το απαγορευμένο είναι ωραίο! Όσο ωραίο και αν είναι όμως, δεν αξίζει να θυσιάσουμε την ζωή μας γι’ αυτό!

Κατά την γνώμη μου, οι δύο βασικότεροι λόγοι που συνεχίζουμε να διατηρούμε κακές συνήθειες, είναι οι εξής:

1) Άμεση ικανοποίηση.

Η γρηγορότερη και ευκολότερα προσβάσιμη ικανοποίηση, έρχεται συνήθως από κάτι βλαβερό. Δυστυχώς, τα περισσότερα καταναλώσιμα που προσφέρουν άμεση ικανοποίηση είναι εθιστικά και η χρόνια χρήση τους προκαλεί βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Όταν γυρίζετε από την δουλειά σας κουρασμένοι, είναι πολύ ευκολότερο και “ικανοποιητικό” να παραγγείλετε κάτι απ’ έξω, από το να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό. Το ίδιο ισχύει και με την γυμναστική. Όλοι θέλουμε να έχουμε ωραίο σώμα. Η διαδρομή όμως μέχρι να αποκτήσουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε είναι μακροχρόνια και δεν προσφέρει την άμεση ικανοποίηση που θα προσέφερε το “άραγμα” στον καναπέ, βλέποντας σειρές.

2) Σύνδρομο της αγέλης.

Από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου είναι αυτή του “ανήκειν”. Ως αγελικά όντα, είναι σχεδόν ανάγκη επιβίωσης το να νιώθουμε μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Είναι πολλά αυτά τα οποία είμαστε ικανοί να κάνουμε προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί από τον περίγυρό μας και σε αυτά εντάσσονται όλα όσα μας υπαγορεύουν οι “μόδες” ή οι κακώς εννοούμενες τάσεις εκμοντερνισμού, που διαφεύγουν της λογικής ή των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους

3) Η γοητεία του “φαίνεσθαι”

Συνυφασμένη με την ανθρώπινη κοινωνικότητα είναι και η ανάγκη “καταξίωσης” του ατόμου στον περίγυρο του. Μιας καταξίωση οπού συχνά γίνεται αντιληπτή ως η πρόσβαση στο κοινωνικό σύνολο που αποτελεί για εμάς πρότυπο επιτυχίας, χειραφέτησης ή εξουσίας. Έτσι λοιπόν συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό ή και τα ναρκωτικά (ιδιαίτερα σε νεαρή/ εφηβική ηλικία) είναι παράγοντες από τους οποίους δύσκολα κανείς μπορεί να ξεφύγει. Κανείς δεν ένιωσε απόλυτη ικανοποίηση κάνοντας το πρώτο του τσιγάρο. Η πρώτη “τζούρα”, φέρνει αποστροφή, αηδία, ζαλάδα και σε ορισμένους, αναγούλα. Η ανάγκη όμως να νιώσουμε “μεγάλοι” και αρεστοί, μας ωθεί στο να πιέζουμε τον εαυτόν μας στην κατανάλωση ενός δηλητήριου, μέχρι αυτό να μας γίνει απαραίτητο.

Εάν νιώθεις ότι έχεις βαρεθεί να είσαι “θύμα” μιας κακής συνήθειας και έχεις αποφασίσει να απελευθερωθείς απ’ αυτήν, θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις τις εξής συμβουλές:

1) Συνειδητοποίησε την ύπαρξη της συνήθειας / εθισμού. Παρατήρησε και κατάγραψε την συχνότητα επανάληψής της, καθώς και τα ερεθίσματα που την πυροδοτούν.

2) Πάρε την απόφαση να απελευθερωθείς από αυτήν και δεσμεύσου ότι θα την τηρήσεις. Γράψε σε ένα χαρτί όλα όσα χάνεις και όσα πρόκειται να χάσεις, διατηρώντας αυτήν τη συνήθεια. Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε για τον αν αξίζει να θέσεις αυτόν τον νέο στόχο.

3) Φτιάξε πλάνο και ακολούθησε το. Γράψε σε ένα μεγάλο χαρτί τον στόχο σου. Στη συνέχεια χώρισέ τον σε μικρότερους στόχους. Κάθε μέρα οφείλεις να πετυχαίνεις και από έναν. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, γι’ αυτό μην έχεις αυστηρές απαιτήσεις από τον εαυτόν σου. Είναι προτιμότερο να είναι εύκολοι και επιτεύξιμοι οι στόχοι, παρά δύσκολοι που θα σε οδηγήσουν στο να τα παρατήσεις

4) Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό.

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos