Η τεχνική του “Κιντσούγκι” για κολλήσεις καθετί «σπασμένο» μέσα σου

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Η τεχνική του “Κιντσούγκι” για κολλήσεις καθετί «σπασμένο» μέσα σου

Συχνά όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ψυχικής μας ισορροπίας, ψάχνουμε λύσεις σε έρευνες, πειράματα και επιστημονικές αποδείξεις. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι συχνά η σοφία ενός λαού, αιώνες πριν, μπορεί να δίνει τις καλύτερες συμβουλές για θέματα που είναι τόσο επίκαιρα.

Ένα τέτοιο (από τα πολλά) παράδειγμα, βρίσκουμε στην ιαπωνική παράδοση. Το ονομαζόμενο “Κιντσούγκι” (kintsugi). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τρόπο επισκευής σπασμένων κεραμικών στον οποίο χρησιμοποιούν χρυσό ως υλικό για να κολλήσουν τα σπασμένα κομμάτια.

Ενώ φαινομενικά πρόκειται μόνο για μια μορφή τεχνικής, κρύβει αρκετά ενδιαφέροντα μηνύματα. Ερευνώντας το θέμα, βρήκα ορισμένα που πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρουν.

1) Αγκάλιασε τις ατέλειες σου.

Μην είσαι υπερ-απαιτητικός με τον εαυτόν σου. Αγάπησε τον όπως είναι. Φυσικά και οφείλουμε να εξελισσόμαστε, αλλά και η εξέλιξη/ αλλαγή έρχεται αφότου αποδεχτούμε την αρχική κατάσταση. Να θυμάσαι ότι γεννήθηκες για να είσαι αληθινός όχι τέλειος.

2) Μην κρύβεις τα “σπασμένα” κομμάτια σου.

Κάθε σπασμένο σου κομμάτι είναι και ένα μετάλλιο. Ένα μετάλλιο για κάθε νίκη του παρελθόντος. Όλες οι στιγμές που πληγώθηκες αποτελούν τα “κομμάτια του παζλ” από το οποίο αποτελείσαι. Για να είσαι υπερήφανος/η για τον εαυτόν σου, πρέπει να είσαι υπερήφανος για κάθε μέρος από το οποίο αποτελείσαι.

3) Δες την αποτυχία σαν μια ευκαιρία να βελτιωθείς.

Δεν υπάρχει “αποτυχία”, υπάρχουν μόνο διαδικασίες και αποτελέσματα. Κάθε αποτέλεσμα απλός χαρακτηρίζεται ως επιθυμητό ή ανεπιθύμητο. Αποτυχία είναι ο δικός μας μη- παραγωγικός τρόπος για να εκφράσουμε ένα αποτέλεσμα, άλλο από αυτό που θέλαμε. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, από το να στεναχωριέσαι, είναι χρησιμότερο να αντιμετωπίζεις τις πιθανές “αποτυχίες” ως μέσων για την εξέλιξη σου.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos και μοιραστείτε ιδέες στις οποίες θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certified Life coach