Η Φώφη Γεννηματά δίνει μια ακόμα μάχη με τον καρκίνο και η δύναμη της ψυχής της εμπνέει κάθε γυναίκα

Κατερίνα Ιωακείμ
Η Φώφη Γεννηματά δίνει μια ακόμα μάχη με τον καρκίνο και η δύναμη της ψυχής της εμπνέει κάθε γυναίκα

Ο αγώνας μιας γυναίκας που δεν έκρυψε ποτέ τις ανησυχίες για μια πιθανή αναμέτρηση με τον καρκίνο (έχασε και τους δύο γονείς της από την αρρώστια), η απόφαση να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία και η παρότρυνση να ζούμε ελεύθεροι, χωρίς φόβο, συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικά σήμερα. 

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» Φ.Γ.

Πόσες φορές έχεις διακρίνει τις αγωνίες, τους φόβους και τις ανησυχίες στο βλέμμα μιας γυναίκας δυναμικής, που συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που δείχνει αποφασιστική, δυνατή και αφοσιωμένη στον στόχο, στη διαδρομή της; Πόσο συχνά περνούν σκέψεις από το μυαλό σου, ότι οι ζωές των γυναικών που ξεχωρίζουν έχουν λιγότερες δυσκολίες από τη δική σου που μέρα τη μέρα σε ρίχνει ολοένα και πιο κάτω ψυχολογικά; Και πόσο σφίγγεις τη γροθιά και τη ψυχή σου όταν βλέπεις ότι οι γυναίκες αυτές έχουν τις δικές τους ανηφόρες αλλά επέλεξαν να τις ανέβουν με όπλο την ελπίδα και το χαμόγελο;

Μια τέτοια στιγμή την έζησες εχτές, στο άκουσμα των απογευματινών δελτίων ειδήσεων: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αποχωρεί από την κούρσα επανεκλογής στην ηγεσία του κόμματος, λόγω επιδείνωσης της υγείας της που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση. Λίγες ώρες πριν είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου, έπειτα από σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος στο στήθος είχε υποτροπιάσει. Χιλιάδες ευχές για καλή ανάρρωση έφτασαν στα social media της αλλά και στην ίδια, μόλις ξεπέρασε την κρίση ειλεού, μέσω των δικών της ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα της.



https://www.instagram.com/p/BitpUN3BlbZ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading




Το μήνυμα που εμπνέει όλες εμάς

Ήταν 44 ετών όταν, το 2008, ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Στη σκέψη της, όμως, ο φόβος αυτής της αναμέτρησης υπήρχε από πριν, λόγω κληρονομικού ιστορικού. Οι γονείς της, ο Γιώργος Γεννηματάς και η σύζυγός του Κάκια, έφυγαν από τη ζωή χτυπημένοι από την αρρώστια.

Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε εκείνη την πρώτη μάχη της με τεράστια αποθέματα εσωτερικής δύναμης (υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και ακολούθησε ειδική θεραπευτική αγωγή στο Memorial της Νέας Υόρκης) και επιστρέφοντας συνέχισε να διεκδικεί τα όνειρά της με πίστη και αισιοδοξία.

Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, υπήρξαν στιγμές που θέλησε να μοιραστεί με όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα με εκείνες που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο του μαστού, την προσωπική εμπειρία της, μεταδίδοντάς τους θέρμη και συμπαράσταση μέσα από λόγια γεμάτα ελπίδα:

«Όταν διαγνώστηκε η μητέρα μου με καρκίνο στον μαστό, το 1984, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Ήταν περίπου ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Το κρύβανε οι γυναίκες. Και ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ, ήταν γιατί αυτό το πράγμα πρέπει να το σπάσουμε επιτέλους. Μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε. Μπορούμε να συνεχίσουμε, με αγώνα, με προσπάθεια, γιατί ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτή την ιστορία, αλλά δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα. Έχεις δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. (…) Η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων είναι «γιατί σε μένα;», είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση δεν θα τη βγάλεις καθαρή στο τέλος. Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα 3 παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα»...

Εδώ για σένα - Με αυτό το αφιέρωμα οι γυναίκες του Queen.gr στεκόμαστε εδώ, δίπλα σου στον αγώνα σου



«'Εμαθα να ζω τη κάθε στιγμή»

Ευχή όλων, το κύμα συμπαράστασης που φτάνει αυτές τις ώρες στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται, να της δίνει κουράγιο, ελπίδα και δύναμη να αντιμετωπίσει την υποτροπή, να βγει νικήτρια και να επιστρέψει στην καθημερινότητά της με πλατύ χαμόγελο.



Η ίδια άλλωστε από εκείνες τις ημέρες που κουβέντιαζε με την μητέρα της στη βεράντα του νοσοκομείου Μεταξά (όπου η μαμά της έκανε χημειοθεραπείες) και έκαναν μαζί σχέδια για ένα ζεστό, υπέροχο καλοκαίρι, έχει αλλάξει την κοσμοθεωρία της: «Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολύ αγάπη και δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία».

Η σκέψη μας, η αγάπη και όλη η δύναμη της ευχής μας για καλή ανάρρωση, στη Φώφη Γεννηματά.