Η άγνωστη επιστολή του Δημήτρη Χορν στον Φίνο 63 χρόνια πριν!

Η άγνωστη επιστολή του Δημήτρη Χορν στον Φίνο 63 χρόνια πριν!

Για ποιον παρακαλούσε ο Χορν τον Φίνο να του δώσει μια ευκαιρία;

Μια ιστοσελίδα για τον ελληνικό κινηματογράφο δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες από την Φίνος Φιλμ. Ένας ψηφιακός τόπος που περνά όλη η ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικής κινηματογραφικής εταιρίας. Οι λάτρεις του σινεμά θα μπορούν να βρουν λεπτομερή στοιχεία για τις 187 ταινίες , 3000 σπάνιες φωτογραφίες αλλά και βιογραφικά σημαντικών συντελεστών.

Ανάμεσα σε άλλα ανακαλύψαμε εκεί ένα γράμμα του Δημήτρη Χορν προς τον Φίνο, που τον παρακαλεί να συνεργαστεί με τον άγνωστο τότε Μιχάλη Κακογιάννη.

‘’Αγαπημένε μου Φιλοποίμην ακόμα περιμένω το γράμμα σου!! Πάρα πολύ θα ήθελα να ήξερα πως πάει το γύρισμα και αν είσαι ευχαριστημένος. Δεν ανησυχώ, γιατί κάτι που βρίσκεται στα χέρια σου δεν μπορεί να πάει άσχημα.

Σου στέλνω αυτό το γράμμα με έναν παρά πολύ αγαπητό μου φίλο, τον κ. Μιχάλη Κακογιάννη, είναι ένας εκλεκτός συνάδελφος, αλλά στο αγγλικό θέατρο και έτσι δεν μπορούμε να τον χαρούμε στην ελληνική σκηνή. Ο κ. Κακογιάννης έχει γράψει ένα ωραιότατο film script και πρόκειται να το γυρίσει προσεχώς στην Ελλάδα. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό γούστο και ξέρει καλά το κινηματογράφο. Τίποτα δεν θα επιθυμούσα περισσότερο, αν μπορείτε να συνεργαστείτε. Ξέρω πως ζητάς ανθρώπους και ξέρω πόσο θα βοηθούσες έναν άνθρωπο που θα του ανέθετες να σκηνοθετήσει ένα από τα film σου και ακόμα ξέρω περισσότερο από κάθε άλλον πόσο ευχάριστο είναι να δουλεύει κανείς μαζί σου. Ο Κακογιάννης θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στον ελληνικό κινηματογράφο από καλλιτεχνικής πλευράς. Όπως σου έχω ξαναγράψει, δυο λόγια σου θα μου έδιναν μεγάλη χαρά.

Θερμούς χαιρετισμούς στην γυναίκα σου και σε όλα τα παιδιά.

Πάντα δικός σου

Με αγάπη

Τάκης’’

Για την ιστορία εκείνη την εποχή ο Χορν πρωταγωνιστούσε με τον Ορέστη Μακρή στην ταινία ‘’Ο μεθύστακας’’. Είχε γυρίσει τις σκηνές του και βρισκόταν στο Λονδίνο.

Το filmscript στο οποίο αναφέρεται ο Χορν είναι η «Ερόϊκα» , την οποία ο Κακογιάννης θα κινηματογραφήσει το 1960. Είναι η πέμπτη κατά σειρά ταινία του.

Θα περάσουν πέντε χρόνια, από το γράμμα, για να συνεργαστεί ο Φίνος με τον Κακογιάννη. Θα γυρίσει με την Φίνος Φιλμ ‘’Το τελευταίο ψέμα’’.

Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της Φίνος Φιλμ στο www.finosfilm.com