Πώς οι τρεις σωματοφύλακες του γυναικείου empowerment έγραψαν σήμερα ιστορία!

Κατερίνα Ιωακείμ
Πώς οι τρεις σωματοφύλακες του γυναικείου empowerment έγραψαν σήμερα ιστορία!

Kamala Harris, Nancy Pelosi, Ursula von der Leyen οι πρωταγωνίστριες μιας σημαντικής μέρας για τον πλανήτη - Γυναίκες σε κέντρα λήψης αποφάσεων - Έμπνευση για εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη - Think Big!

Γράφει η Κατερίνα Ιωακείμ

Χρειάστηκαν 245 χρόνια ιστορίας από την ημέρα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας για να ανέβουν μαζί στο podium της ολομέλειας του διθάλαμου Κογκρέσου δύο γυναίκες, δύο σπουδαίες γυναίκες, πίσω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και μπροστά από όλους τους γερουσιαστές, τους βουλευτές και τους εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν από την μικρή οθόνη όσα διαδραματίζονταν στο Καπιτώλιο.

«Κυρία πρόεδρε της Βουλής των αντιπροσώπων και κυρία αντιπρόεδρε της κυβέρνησης. Κανείς πρόεδρος δεν έχει πει ποτέ αυτές τις λέξεις από ετούτο εδώ το podium. Κανείς πρόεδρος! Και ήταν καιρός να συμβεί», ήταν τα πρώτα λόγια του πλανητάρχη προς την Ολομέλεια που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τη Nancy Pelosi και την Kamala Harris. Οι δυο αυτές σημαντικές για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι η Νο1 (Kamala) και Νο2 (Pelosi) άνθρωποι στη σειρά διαδοχής του προέδρου!

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι γυναίκες που στάθηκαν πίσω από τον πρόεδρο στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης κατά τη διάρκεια των δύο σωμάτων του Κογκρέσου;

Η Κάμαλα Χάρις (Kamala Devi Harris) είναι πολιτικός και δικηγόρος, μέλος του δημοκρατικού σώματος και η 49η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (η υψηλότερη θέση που έχει αναλάβει γυναίκα στις ΗΠΑ/ η πρώτη Αφροαμερικανίδα και η πρώτη Ινδοαμερικανή Αντιπρόεδρος). Υπήρξε Γερουσιαστής για την Καλιφόρνια από το 2017 έως το 2021 και πριν από τη θητεία της αυτή ήταν η Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-2017) και περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο (2004 έως το 2011).

Γεννήθηκε στο Όουκλαντ της Καλιφόρνιας στις 20 Οκτωβρίου 1964 (kρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα) και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά ενώ βέβαια είναι και πτυχιούχος της Νομικής. Είναι παντρεμένη με τον Αμερικανό δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ, από το 2014 και στη ζωή μας μπήκε όταν ήρθε σε ευθεία σφοδρή αντιπαράθεση με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος (φυσικά) δεν είχε δει με καθόλου καλό μάτι την απόφαση του Μπάιντεν να την επιλέξει για τη θέση της αντιπροέδρου («είναι πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας» είχε πει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην εσωκομματική κόντρα της Harris με τον Biden)!

Η Νάνσι Πελόζι (Nancy Patricia Pelosi D'Alesandro) υπηρετεί ως 52η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2019 (είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1987 και την περίοδο 2007-2011 ήταν επίσης πρόεδρος) και προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι η μόνη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ, που κατέλαβε τη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γεννήθηκε το 1940, στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ (γονείς της ήταν, ο Ιταλοαμερικανός Τόμας Ντ'Αλεσάντρο τζούνιορ, μετέπειτα Δήμαρχος της Βαλτιμόρης και η Ιταλίδα Αννουντσιάτα Λομπάρντι) και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια επίσης δυναμική και σπουδαία γυναίκα, όρθωνε το ανάστημά της απέναντι σε παρηκμασμένα στερεότυπα που πληγώνουν αιώνες τώρα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ursula Gertrud von der Leyen, ξεσπούσε ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το «Sofagate» δηλώντας όσα όλες οι γυναίκες σε κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν χιλιάδες φορές σκεφτεί αλλά δεν ακούστηκε η φωνή τους όσο δυνατά θα έπρεπε:

«Eίμαι η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι ανέμενα να μου συμπεριφερθούν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες: Ως Προέδρου της Κομισιόν, αλλά δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά. Καταλήγω στο ότι ό,τι συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Τι θα είχε συμβεί εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Σε εικόνες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα καμία έλλειψη σε καρέκλες. Σε αυτές τις εικόνες, όμως, δεν είδα καμία γυναίκα. Ένιωσα πληγωμένη, ένιωσα μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία».

•Τι συνέβη στην Τουρκία

Με τη λέξη “Sofagate” αναφερόμαστε στο σοβαρό διπλωματικό ατόπημα της κυβέρνησης Ερντογάν τον Απρίλιο του 2021 κατά την επίσκεψη των δύο πρόεδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ursula von der Leyen και Charles Michel στην Τουρκία.

Κατά την διάρκεια της υποδοχής –και της εθιμοτυπικής φωτογραφίας των αρχηγών κρατών, η διάταξη των καθισμάτων προέβλεπε δύο χρυσοποίκιλτες καρέκλες, μία για τον Τούρκο Πρόεδρο και… άλλη μία για τον Charles Michel. Η πρόεδρος της Κομισιόν περίμενε όρθια, σε φανερή αμηχανία, για να της ζητηθεί τελικά να καθίσει σε έναν –υποδεέστερης σημασίας βάσει πρωτοκόλλου- καναπέ.

Η Ursula von der Leyen πάγωσε και ο Charles Michel δεν αντέδρασε, όπως θα περίμενε κανείς, συμβάλλοντος άθελά του έστω, στο “Sofagate”.

Ηστήριξη της Christine Lagarde

Μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Κομισιόν είναι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γαλλίδα Christine Lagarde.

H σημαντική αυτή γυναίκα (η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών - μέλος των G8 και ένα από τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» σύμφωνα με το Time) έχει δηλώσει πως ελπίζει η Ursula von der Leyen και η καγκελάριος Γερμανίας Αngela Merkel θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και “role model” για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να τα καταφέρουν…

Η ίδια έχει πέσει, πολλές φορές στη ζωή της, θύμα σεξιστικής συμπεριφοράς αλλά είχε ο σθένος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους:

«Στην αρχή της καριέρας μου εργαζόμουν πάνω σε μια σημαντική συμφωνία, σε ένα δικηγορικό γραφείο, η μοναδική γυναίκα μιας μεγάλης ομάδας ανδρών δικηγόρων, όταν ένας πελάτης μου ζήτησε… εάν θα μπορούσε να πιεί έναν καφέ. «Ναι, βεβαίως, αλλά θα το πάρετε μόνος σας» του απάντησα. Έμεινε για ώρα να με κοιτάει σοκαρισμένος και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει αυτό που του έλεγαν οι συνεργάτες μου: Ότι δεν ήμουν η γραμματέας που έφτιαχνε καφέ αλλά η επικεφαλής όλης αυτής της ομάδας ανδρών».

Γυναίκες που γράφουν ιστορία! Προσωπικότητες που μας κάνουν να παίρνουμε ανάσα και να οραματιζόμαστε έναν κόσμο διαφορετικό. Το σίγουρο είναι πως ο κόσμος μας αλλάζει. Αλλάζουμε κι εμείς!

Διεκδίκησε τα όνειρά σου και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει ότι οι φιλοδοξίες σου είναι …too much για σένα. Think big! Θα τα καταφέρεις.