Μάθε πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένη από σήμερα κιόλας

Κωνσταντίνος Ρωμανός
Μάθε πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένη από σήμερα κιόλας

Δύο τρόποι για να σταματήσεις να γκρινιάζεις για τη μίζερη καθημερινότητά σου.

Προϋπόθεση για να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή, είναι να απαλλαγείς από την εμμονή μιας ακόμα καλύτερης ζωής. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τους εαυτούς μας και με όσα έχουμε. Το να είσαι ανήσυχη για περισσότερα ή να ζηλεύεις τη ζωή ή τα αγαθά κάποιου άλλου είναι αυτοκαταστροφή. Είναι η διαδικασία που σε φυλακίζει σε μια μόνιμα σταθερή κατάσταση απογοήτευσης, πάντα ελπίζοντας και περιμένοντας το καλύτερο να έρθει.

Για να βρεις ικανοποίηση στη ζωή σου, πρέπει να αντιληφθείς δύο απλά πράγματα.

  1. Το πρώτο είναι να νιώσεις ευγνώμων για όσα έχεις.

Όπως έλεγε ήδη πριν 2000 χρόνια ο Μάρκος Αβρίλιος (121-180μΧ)

"Σκεφτείτε όσα έχετε, αντί για αυτά που σας λείπουν. Από τα πράγματα που έχετε, επιλέξτε τα καλύτερα και μετά αναρωτηθείτε πόσο ανυπόμονα θα τα αναζητούσατε αν δεν τα είχατε”.

Υπάρχουν πολλά για τα οποία οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, ασχέτως εάν τα θεωρούμε δεδομένα και ξεχνάμε την αξία τους. Υπάρχει η ίδια η ζωή, οι φίλοι, η οικογένεια και άλλα πολλά. Το να περιτριγυρίζεσαι από τους ανθρώπους που αγαπάς είναι η μεγαλύτερη ευλογία όλων. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς το καταλαβαίνουμε μόνο όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Θα σας πρότεινα λοιπόν, να πάρετε ένα χαρτί και ένα στιλό και να κάνετε μια λίστα με όλα όσα έχετε και θεωρείτε δεδομένα. Στην συνέχεια αναρωτηθείτε πώς θα ήταν η ζωή σας εάν ξαφνικά τα χάνατε. Πόσο μικρά θα σας φαινόντουσαν τότε όσα σας ταλαιπωρούν τώρα; Όπως λέει μια αγγλική παροιμία, “θεωρούσα τον εαυτόν μου δυστυχισμένο γιατί δεν είχα παπούτσια, μέχρι που συνάντησα έναν άνθρωπο που δεν είχε πόδια”.

  1. Το δεύτερο είναι να καταλάβεις το τι σημαίνει χαρά.

Φτιάχνουμε ζωές, στις οποίες συνεχώς επιθυμούμε νέα πράγματα. Θέλουμε νέο αυτοκίνητο, νέο κινητό, νέο σύντροφο. Η αλήθεια όμως είναι πολύ απλή.

Αυτό που πραγματικά επιζητούμε είναι να νιώσουμε χαρούμενοι. Οποιαδήποτε πράξη μας, οποιοσδήποτε στόχος, οτιδήποτε θέλουμε να αποκτήσουμε αποσκοπεί μόνο σε ένα πράγμα. Στο να νιώσουμε χαρούμενοι. Στη βάση αυτή, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο εκατομμυριούχος που θα αγοράσει ένα νέο σκάφος, θα βιώσει το ίδιο αίσθημα με το παιδάκι που θα πάρει το πρώτο του ποδήλατο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν είναι το όποιο νέο απόκτημα αυτό που μας κάνει χαρούμενους. Είναι η αντίληψη μας για αυτό.

Η χαρά είναι η συνέπεια της σεροτονίνης (ορμόνη) που εκκρίνεται στον οργανισμό μας κάτω από ορισμένες εγκεφαλικές διεργασίες. Δεν είναι λοιπόν το νέο σκάφος. Είναι το ότι εσύ αποφάσισες ότι το νέο σκάφος σε κάνει χαρούμενο. Το σκάφος από μόνο του δεν έχει την δύναμη να σε κάνει χαρούμενο.

Να θυμάστε πάντα αυτό το μυστικό. Η χαρά είναι από “μέσα προς τα έξω” και όχι “από έξω προς τα μέσα”. Η χαρά είναι κάτι που βιώνεις μέσα σου και δημιουργείς από μόνος σου. Δεν είναι το εξωτερικό ερέθισμα αυτό που σε κάνει χαρούμενο, αλλά η απόφαση σου για αυτό, με βάση τις γνώσεις και τις προηγούμενες εμπειρίες σου

Τώρα που το απλοποιήσαμε, ίσως μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα αυτό που θέλω να πω. Ότι δηλαδή αν ο στόχος σου είναι μια καλύτερη ζωή, να θυμάσαι ότι η χαρά είναι μια νοητική κατάσταση, της οποίας ορίζεις εσύ ο ίδιος τις παραμέτρους, αφού είσαι εσύ που δίνεις την όποια αξία στα εξωτερικά ερεθίσματα που την ενεργοποιούν. Αξία που συχνά βρίσκεται σε πάρα πολλά πράγματα που υπάρχουν ήδη γύρω μας. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology, PgCert Clinical Hypnosis, Bsc Psychology, Certfied Life coach


Επικοινωνήστε μαζί μου στο Instagram: Constantinos_romanos




Αν μιλούσες στους φίλους σου έτσι όπως μιλάς στον εαυτό σου, θα είχες φίλους;